Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En man i Yida, Sydsudan förbereder ett mässlingsvaccin.

En man i Yida-lägret, Sydsudan förbereder ett vaccin. 

Luftvägsinfektioner

Begreppet luftvägsinfektioner omfattar en rad vanliga sjukdomar som kan orsakas av såväl virus som bakterier och svampar. Lunginflammation är, enligt WHO, den vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år. 2015 dog drygt 920 000 barn. 

De vanligaste luftvägsinfektionerna är förkylning, influensa, halsfluss, bihåleinflammation, kikhosta, luftrörskatarr, öroninflammation och lunginflammation. De sprids i regel via små droppar i utandningsluften exempelvis via hostningar och nysningar. Luftvägsinfektioner kan uppkomma under alla årstider, men är ofta vanligare under regnperioder.

Symptom

Symptomen inkluderar feber, halsont, huvudvärk, ont i öronen, hosta, smärtor i buk och rygg samt i vissa fall andningssvårigheter. Hos barn kan symptomen också vara snabb andning och indragningar i bröstkorgsväggen.

Öroninflammation och lunginflammation uppstår ofta som komplikationer till vanliga förkylningar eller influensa. 

Behandling lunginflammation

Lunginflammation kan snabbt bli dödlig för de yngsta barnen och därför är det viktigt att snabbt sätta in rätt behandling, vilket många idag inte har tillgång till. Lunginflammation tillstöter ofta när ett barn är svagt av annan sjukdom, som till exempel mässling eller undernäring. Därför är amning, näringsrik kost och vaccination mot mässling samt kikhosta viktiga skyddsåtgärder. De bakteriella infektionerna kan behandlas med antibiotika.

Utbredning

Olika typer av luftvägsinfektioner orsakar varje år två miljoner dödsfall bland barn runt om i världen. Lunginflammation är den vanligaste dödsorsaken, omkring 1,2 miljoner barn under fem år dör årligen, enligt WHO. Många människor drabbas också av kikhosta, de flesta bosatta i fattiga länder. Enligt WHO rör det sig om cirka 16 miljoner. Uppskattningsvis dör varje år 195 000 personer av kikhosta.

Aktuellt om Luftvägsinfektioner

Tre år gamla Nyataba behandlas för både lunginflammation och undernäring på vårt sjukhus i skyddslägret Bentiu, Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Även barn som Mohameds liv måste vara viktigt”

Varje år dör omkring en miljon barn i lunginflammation trots att det finns ett vaccin som skulle kunna rädda dem. Sjuksköterskan Mary Jo mötte sexåriga Mohamed.

pneumokockvaccin invändning vaccinpatent Indien
Nyheter från fältet

Läkare Utan Gränser utmanar Pfizers patentansökan i Indien

Målet är att miljontals fler barn ska kunna skyddas mot lunginflammation.

En av våra hygienister hänger upp rengjord skyddsutrustning.
Nyheter från fältet

GUINEA: KLINISKA PRÖVNINGAR AV EBOLALÄKEMEDEL

Den 17 december påbörjades kliniska prövningar i Guinea av vad som kan bli en möjlig ebolabehandling. Testerna leds av det franska forskningsinstitutet INSERM och utförs på vårt behandlingscenter i Guéckédou i östra Guinea. Trots att försöket att hitta en behandling inger hopp finns det inga garantier för att läkemedlet kommer att vara effektivt och säkert. Inte heller att det kommer att betyda slutet på den epidemi som fortfarande pågår i Västafrika.