Hoppa till huvudinnehåll

Tio goda nyheter från året

Publicerad 17 december 2020
Tvååriga Sheku Kamara behandlas för malaria, undernäring och lunginflammation på Hangha sjukhus i Sierra Leone.
Foto: Peter Bräunig
Tvååriga Sheku Kamara behandlades för malaria, undernäring och lunginflammation på Hangha sjukhus i Sierra Leone.

2020 har på många sätt varit ett slitsamt år. Men deppa inte - det finns ljus i mörkret. Här listar vi tio händelser som haft en positiv effekt under året som gått. 

Det gångna året kommer troligtvis de flesta av oss att förknippa med covid-19, isolering och överfulla intensivvårdsavdelningar. Även ute i våra projekt har våra team arbetat hårt för att hindra coronapandemins framfart. Men det är inte det enda vi har gjort. Här är ett axplock av händelser, personer och framsteg som har haft en positiv inverkan på människors liv runtom i världen.

1.    Sänkt pris på tuberkulosmedicin

Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson sänkte priset på det livräddande tuberkulosläkemedlet bedakilin med nästan en tredjedel. Prissänkningen innebär att fler kan bli friska och slipper svåra biverkningar som till exempel ihållande illamående och dövhet.

2.    Ebolautbrottet över i Kongo-Kinshasa

I mitten av november förklarades ebolautbrottet i Equateur-provinsen, Kongo-Kinshasa, officiellt över efter nästan sex månader. Utbrottet, som var landets elfte, orsakade 130 sjukdomsfall och 55 dödsfall.

3.    Vaccinationskampanj mot mässling i Centralafrikanska republiken

Efter ett stort mässlingsutbrott i Bossangoa, Centralafrikanska republiken, genomförde vi en vaccinationskampanj vid fler än 90 olika vaccinationsstationer. Trots de svårigheter som coronapandemin innebar för insatsen lyckades vi stoppa spridningen av den fruktade sjukdomen.

Anna-Clara Ivarsson, som arbetade som läkare på plats, berättar mer.

4.    Livräddande innovationer

Under svåra tider, såsom en pandemi, är kreativitet och problemlösning viktigt. Vi arbetade redan sedan tidigare med digital sjukvård och klimatsmarta projekt, men i år har det blivit extra tydligt att vi måste tänka nytt och tänka framåt. Det handlar bland annat om solcellsdriven syrekoncentrator, digitalt behandlingsstöd för tuberkulospatienter och lokal tillverkning av skyddsutrustning.

Läs mer om arbetet på vår Innovationsenhet.

5.    I Kenya bidrog vi till att minska förekomsten av hiv

Under många år hade Homa Bay, som ligger i västra Kenya, den högsta förekomsten av hiv i hela landet. Tack vare ett program med fokus på att förebygga hiv kan vi se att andelen människor med hiv minskat med 17 procent.

6.    Vårt team räddade en av Jemens yngsta patienter

Våra team arbetar ofta i kriser där högteknologiska behandlingar inte alltid finns tillgängliga. Barnsjuksköterskan Alison Moebus berättar om hur ett handlingskraftigt team i krigsdrabbade Jemen övervinner detta hinder.

7.    Billigare vaccin mot lunginflammation

I dagsläget saknar 55 miljoner barn i världen skydd mot lunginflammation, trots att sjukdomen är den främsta dödsorsaken hos barn. Tack vare ett nytt avtal med vaccinalliansen Gavi och Serum Institute of India kan nu låginkomstländer köpa det viktiga vaccinet mot lunginflammation till ett lägre pris.

8.    Vi byggde ett fältsjukhus för covid-19 i Sydafrika

För att kunna ta hand om patienter med covid-19 i slumområdet Khayelitsha, utanför Kapstaden, byggde vi ett fältsjukhus i en idrottshall.

Rifad Saberg, som är byggingenjör och fältarbetare på Läkare Utan Gränser, var i Sydafrika på semester när landet plötslig stänges ner. Utan möjlighet att åka hem till Sverige erbjöd han i stället att få hjälpa till på plats. Resultat kan ni läsa om här.

9.    Burundi: Teamet som vägrade ge upp

I Bujumbura, Burundis största stad, driver vi ett traumasjukhus där vi tar hand om de som har drabbats av det ökade våldet. Trots att antalet våldsrelaterade fall har minskat finns det fortfarande ett stort behov av ett traumacenter i staden som tillhandahåller kostnadsfri akutvård till befolkningen.

Narkosläkaren Kariantti Kallio berättar om en man som en natt kommer in svårt skadad. Teamet måste agera snabbt för att stoppa blödningen och rädda patientens liv.

10.    Insamling till vårt arbete med covid-19

Tillsammans har vi samlat in mer än 14 miljoner kronor till vårt arbete mot covid-19 runtom i världen.