Hoppa till huvudinnehåll

Burkina Faso

En kvinna i Burkina Faso som tvingats på flykt efter en våldsam attack mot hennes hemby
Under 2014 gav vi basal hälso- och sjukvård till människor som flytt till Burkina Faso undan våldet i Mali.
Foto: Caroline Frechard / Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser har arbetat till och från i Burkina Faso sedan 1995 och hade 2018 ca 100 internationellt och lokalt anställda.

Under 2018 startade Läkare Utan Gränser flera nya projekt i norra provinserna i Burkina Faso, nära gränsen till Mali. Men stridigheter hindrade våra försök att möta de mest skriande behoven av hjälp.

Beväpnade grupper och säkerhetsstyrkor drabbade samman och tusentals människor tvingades därför att fly. I huvudstaden Ouagadougou utsattes franska ambassaden och landets militärhögkvarter för attacker och 30 människor dödades.

Vi startade projekt i norra provinserna Soum och Oudalan för akuta vårdinsatser och för att hjälpa lokalsamhället. Vi fanns på sjukhus i tre städer – i Dori, Gorom Gorom och i Djibo. Bland annat utbildade vi personal, utrustade operationssalar och donerade läkemedel. Dessutom hjälpte vi flera vårdcentraler på landsbygden i provinserna Soum och Oudalan genom gratis vård av barn med malaria och diarréer. Tyvärr avbröts denna verksamhet vid flera tillfällen på grund av det osäkra läget. 

Längre söderut fortsatte vi att stötta landets hälsovårdsmyndigheter med att hantera utbrottet av denguefeber som skedde i september 2017. Vi etablerade ett nätverk för att övervaka och diagnostisera misstänkta fall. Vi utbildade också vårdpersonal och hjälpte till att planera i fall av nya utbrott.

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum. 

Senast uppdaterad: 27 november 2019.