I Grekland tillhandahåller vi medicinsk vård och psykologiskt stöd till migranter och flyktingar. Många av dem bär på trauman från flykten och sina hemländer. Ofta blir de fast i Grekland på obestämd tid.
Restriktiva migrationslagar fortsätter att ha förödande konsekvenser för flyktingar och migranter som söker ett bättre liv i Europa. Sedan avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft i mars 2016 har migranter och flyktingar som tidigare bara passerat de grekiska öarna hållits kvar där på obestämd tid.
Lägren på de grekiska öarna är överfulla, osäkra och ohygieniska. Människor saknar tillgång till grundläggande sjukvård, adekvat skydd och information om hur det går i deras juridiska process.
Vi bistår migranter och flyktingar på de grekiska öarna Lesbos och Samos samt i huvudstaden Aten med medicinsk vård och psykologiskt stöd. Vi behandlar smittsamma och icke smittsamma sjukdomar, ger vård kring sexuell och reproduktiv hälsa och stöd till dem som utsatts för sexuellt våld.
Våra team på Lesbos och Samos vittnar om att väldigt många människor lider av allvarlig psykisk ohälsa. Behovet av psykologisk första hjälpen är stort. Vi har upprepade gånger vänt oss till EU och grekiska myndigheter och efterfrågat ett mer humant mottagande.
"Jag försöker så ett frö av hopp"
Läs mer om våra aktiviteter i Grekland på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.
Senast uppdaterad 3 december 2024.
Vårt arbete 2023
- Patientbesök inom öppenvården: 22 500
- Konsultationer för psykisk ohälsa: 7 460
- Antal anställda: 204
- Första projekt: 1991