Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar i Grekland

Läkare Utan Gränsers medarbetare pratar med 67-åriga Jayzah, efter branden i Morialägret på den grekiska ön Lesbos.
Efter branden som förstörde Morialägret tvingades tusentals människor sova på gatorna utan tillgång till toaletter, vatten, mat eller sjukvård. På bilden är 67-åriga Jayzah från Damaskus, Syrien.
Foto: Enri CANAJ/Magnum

Grekland

Fakta Grekland

  • Befolkning: 10,5 miljoner
  • Huvudstad: Aten
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1991 
  • Antal anställda 2020: 291

Migranter och flyktingar från länder som Syrien, Afghanistan och Irak fortsätter att anlända till Grekland på jakt efter säkerhet och ett bättre liv. Men ofta blir de fast i landet på obestämd tid.

Sedan avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft i mars 2016 har migranter och flyktingar som tidigare bara passerat de grekiska öarna hållits kvar där på obestämd tid. Lägren på de grekiska öarna är överfulla, osäkra och ohygieniska. Människor saknar tillgång till grundläggande sjukvård, adekvat skydd och Information om hur det går i deras juridiska process. 

Den 8 september 2020 brann Morialägret på den grekiska ön Lesbos ned och uppemot 12 000 män, kvinnor och barn tvingades fly. Ett nytt läger har sedan dess byggts upp på en annan del av Lesbos.

Vi tillhandahåller medicinsk vård och psykologiskt stöd till migranter och flyktingar på de grekiska öarna Lesbos och Samos. Vi vaccinerar barn mot några av de vanligaste barnsjukdomarna, ger sexuell och reproduktiv vård, behandlar kroniska sjukdomar och ger vård och stöd till dem som utsatts för sexuellt våld.

Sjuksköterskan Tina Dahl på den grekiska ön Lesbos.

"Jag känner skammen"

Sjuksköterskan Tina Dahl ansvarade för det medicinska teamet på en av våra kliniker på Lesbos.
Läs Tina Dahls blogg från Lesbos

Våra team på Lesbos vittnar om att ett mycket stort antal människor lider av allvarlig psykisk ohälsa. Vi har upprepade gånger efterfrågat hållbara och humana lösningar, som att människorna på öarna bör evakueras.

Våra team arbetar också med insatser mot covid-19 i Greklands huvudstad Aten.

Läs mer om våra aktiviteter i Grekland på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 28 april 2021.

Det här arbetar vi med i Grekland