Hoppa till huvudinnehåll

Vård i krigets Jemen

Bild på en nyfödd bebis insvept i en filt.
Foto: Maya Abu Ata/MSF
Ett nyfött barn på vårt barn- och mödravårdssjukhus i Taiz, Houban i sydvästra Jemen.

Jemen

Fakta Jemen

  • Befolkning: Cirka 24 miljoner
  • Huvudstad: Sana’a
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1986
  • Antal anställda 2020: 2 621

 

En stor del av befolkningen i Jemen saknar tillgång till livsviktig sjukvård. Det är resultatet av flera års konflikt och riktade attacker mot sjukhus och vårdinrättningar.

Läkare Utan Gränser arbetar på sjukhus, vårdcentraler och mobila kliniker i 12 av landets provinser och på båda sidor av konflikten. Vi driver barn- och mödravårdsinsatser, ger sjukvård vid undernäring, traumavård och behandlar smittsamma sjukdomar som till exempel kolera och mässling.

Fler än 22 000 luftangrepp har rapporterats i Jemen sedan kriget bröt ut 2015 och många sjukhus har totalförstörts. De sjukhus som fortfarande fungerar är otillgängliga för en stor del av befolkningen på grund av långa avstånd och höga transport- och sjukvårdskostnader. Det gör att människor söker vård sent och att behandlingsbara hälsotillstånd blir allvarliga eller dödliga. Den svåra ekonomiska situationen har medfört att undernäring är utbrett. Särskilt hårt drabbade är barnen. 

Bild på en läkare som undersöker ett barn med ett stetoskop.
Foto: Pau Miranda/MSF
Läkaren Naseer Abdulkarim undersöker ett barn i en mobil klinik några kilometer utanför Abs i nordvästra Jemen.

Traumavård

Varje år genomför vi tiotusentals livräddande operationer i Jemen, bland annat i städerna Aden och Mocha. De patienter vi tar emot har skadats i allt från eldstrider till trafikolyckor. Sedan kriget bröt ut har vi behandlat fler än 130 000 patienter som skadats till följd av någon form av våldsamt trauma. 

Kampen mot covid-19

Spridningen av coronaviruset ökade under våren 2021. En del vårdinrättningar tar inte emot personer med misstänkt smitta eftersom skyddsutrustning saknas och på grund av rädsla för viruset. Möjligheten att testas för covid-19 i Jemen är mycket begränsad. Det råder dessutom brist på syrgas, något som är viktigt i behandlingen av svårt sjuka patienter. 

Barn- och mödravård

Vi ser ett oroväckande antal barn och mammor som dör innan de ens hunnit få sjukvård. Orsaken är den pågående konflikten, bristen på fungerande sjukhus och svårigheterna att ta sig till närmaste sjukhus. I december 2020 öppnade vi ett nytt sjukhus i al-Qanawis i den nordvästra delen av landet. Här assisterar vi vid omkring 100 förlossningar i månaden.

Läkaren Cecilia Assarsson berättar om sitt arbete i Jemen.

Attacker mot sjukhus

Under 2019 och 2020 tog sig beväpnade män in på sjukhuset i Al-Thawra i sydvästra Jemen och dödade patienter. Bara på detta sjukhus har fler än 40 säkerhetsincidenter inträffat sedan 2019. 

I november 2019 bombades byggnader i nära anslutning till vårt sjukhus i Mocha. Det var enbart tur att ingen kom till skada. Och 2015 blev vårt sjukhus i Saada attackerat och förstört. Det här är bara några exempel på attacker mot sjukhus i Jemen. Vi fortsätter att göra allt vi kan för att skydda vår personal och våra patienter, att ge sjukvård trots det svåra säkerhetsläget, och att kräva skydd enligt den internationella humanitära rätten. 

Läs mer om vårt arbete i Jemen på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

 

Senast uppdaterad den 15 juni 2021.