Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Yazidiska flyktingar på en väg i närheten av staden Ioannina i Grekland.

Yazidiska flyktingar på en väg i närheten av staden Ioannina i Grekland.

Flyktingar i Grekland

Att hjälpa migranter och flyktingar som tagit sig till grekiska fastlandet eller till öarna Lesbos, Samos och Chios är fortsatt en viktig uppgift för Läkare Utan Gränser.

Vi har i över tjugo år gett migranter och flyktingar medicinsk och humanitär hjälp i Grekland. 2014 ökade vi aktiviteterna då allt fler kom från Turkiet. I mars 2016 slöts ett avtal mellan EU och Turkiet som medfört att många har hindrats från att lämna de grekiska öarna i väntan på asyl. Under långa perioder hade de mycket begränsad tillgång till vård och fruktade att skickas tillbaka till Turkiet. De som når fastlandet lever ofta under besvärliga förhållanden och väntar på besked om flyktingstatus.

Sjuksköterskan Sofia Iveslätt arbetade under våren 2018 på Lesbos. Hon berättar om de mycket svåra levnadsförhållandena för flyktingar i lägret Moria. 

Under 2017 fortsatte vi att ge medicinsk hjälp i Aten och i andra delar av fastlandet samt på öarna Lesbos, Samos och Chios och våra team hade nästan 19 600 patientbesök.

Grekiska öar

Sedan oktober 2016 har vi på Lesbos en klinik med primärvård, där vi behandlar kroniska sjukdomar, reproduktiv hälsa och ger stöd vid psykisk ohälsa. Sedan augusti 2017 har fokus varit att hjälpa dem som utsatts för tortyr och sexuellt våld och personer med allvarliga psykiska problem. I november satte vi också upp en klinik vid Moria flyktingläger för att ge barn och gravida, som lever under svåra förhållanden inne i lägret, ökad tillgång till vård.

På Samos erbjuder vi tillfälligt skydd för 80 personer. Det är avsett för gravida, nyfödda och ensamstående föräldrar. Vi hjälper också patienter med psykisk ohälsa. I samarbete med Grekiska Flyktingrådet erbjuder vi individuell juridisk assistans. Vi genomförde en vaccinationskampanj för flyktingbarn och hjälpte också myndigheter med andra vaccinationer. På en polisstation hade vi team som agerade så att personer som var kvarhållna skulle få tillgång till medicinsk vård och mentalt stöd.

I december började vi arbeta på Chios och lokalsjukhuset där.

Aten

I Aten har vi drivit tre kliniker för att hjälpa migranter och flyktingar. På dagcentret hanterar vi behov som gäller reproduktiv hälsa och psykisk ohälsa och behandlar kroniska sjukdomar. I september startade våra team också en klinik för resemedicin med syftet att hjälpa personer på väg från Aten.

På ett annat center kan personer som utsatts för tortyr och andra former av våld få omfattande vård, sjukgymnastik, social hjälp och juridiskt stöd. Kliniken drivs i samarbete med Day Centre Babel och grekiska flyktingrådet.

På ett tredje center, nära Victoria Square, hade vi fram till december primär hälso- och sjukvård och stöd vid psykisk ohälsa.

Grekiska fastlandet

Vi har haft mobila team som under året arbetat i regionen Attika runt Aten och i centrala Grekland. I närheten av Thessaloniki, norra Grekland, har vi varit verksamma i flera flyktingläger och bistått med psykiatrisk vård och psykologhjälp. Vi har också stöttat lokala sjukhus i området.

 

 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 22 november 2018 

Aktuellt om Grekland

I lägret Moria på Lesbos trängs 5 200 personer, över tvåtusen fler än lägrets kapacitet.
Nyheter från fältet

Evakuera de grekiska öarna nu

DEBATT | EU och Turkiets flyktingavtal har inte lett till säkrare vägar till trygghet, utan till överfulla läger på de grekiska öarna. EU måste evakuera de mest utsatta flyktingarna omedelbart. 

Farida från Afghanistan bor med sin man och fyra barn i ett tält utanför Vial-lägret på den grekiska ön Chios.
Nyheter från fältet

Tre år senare – människor fångna i hopplöshet

Tre år sedan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet undertecknades, sitter fortfarande människor fast på de grekiska öarna. Vi uppmanar europeiska beslutsfattare att få slut på politiken som strandsätter människor i flyktingläger.

Sjuksköterskan Fia Iveslätt pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i ett flyktingläger på grekiska ön Lesbos.
Nyheter från fältet

Podd: Sjuksköterskan Fia om att möta barn på flykt

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Fia Iveslätt om hennes senaste uppdrag bland flyktingar på Lesbos. Hur orkar man möta desperata barn som inte längre vill leva – utan att själv gå under?

Ett barn i Morialägret på den grekiska ön Lesbos.
Nyheter från fältet

Ett av fyra barn i Morialägret har självskadebeteende

Allt fler människor på flykt anländer till den grekiska ön Lesbos, vilket förvärrar den humanitära situationen i det redan överfulla Morialägret. Vi behandlar många barn och ungdomar som skadar sig själva eller försöker begå självmord.

Det här arbetar vi med i Grekland

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Båtflyktingar på en gummibåt på medelhavet mottar flytvästar av Läkare Utan Gränsers hjälparbetare

Medelhavet

Varje år försöker tusentals människor sig på den livsfarliga resan över Medelhavet på flykt undan krig, förföljelse och fattigdom. Vi är på plats med räddningsfartyg och sjukvård.