Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Personal från Läkare Utan Gränser talar med en patient under pestutbrottet i oktober 2017.

Personal från Läkare Utan Gränser talar med en patient under pestutbrottet i oktober 2017. 

Pestutbrott på Madagaskar

Madagaskar, världens fjärde största ö, har 26 miljoner invånare. Ön är känd för att sitt bestånd av unika vilda djur.

Men på grund av dess läge i Indiska oceanen, sydost om Mocambique, händer det ofta att Madagaskar drabbas av orkaner och översvämningar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Madagaskar sedan 1987 med insatser i naturkatastrofer och med att ge sjukvård till människor som inte nås av landets sjukvårdssystem. 

2016 avslutade vi aktiviteterna men återvände i oktober 2017 för att stötta den lokala sjukvården i arbetet mot ett utbrott av pest i Tamatave.

PESTUTBROTT

Den 18 oktober började våra team arbeta med myndigheterna i kuststaden Tamatave för att stoppa utbrottet av pest. Tillsammas med sjukvårdspersonal från Madagaskars hälsoministerium behandlar vi patienter i en särskild pestklinik. 

Den specialiserade kliniken byggdes bredvid stadens sjukhus av Läkare Utan Gränser och andra internationella organisationer. 

Pest är en skrämmande sjukdom, men snabba insatser kan minska dödligheten drasktiskt och leda till ett slut på epidemin. Luca Fontana, expert på vatten och sanitet. 

VÅRT ARBETE I MADAGASKAR 2016

I mars 2016 avslutade Läkare Utan Gränser hjälpinsatserna på Madagaskar. Året innan drabbades landet av en allvarlig kris orsakad av undernäring. Problemen var en följd av ihållande regn och dåliga skördar. I Androy-regionen hade vi ett center för intensivbehandling av undernäring där drygt 270 barn fick hjälp. Vi behandlade också 1 165 patienter inom öppenvården.

Då en stor del av befolkningen lever utspridd på landsbygden hade vi ett övervakningssystem för att bedöma situationen. Under januari och februari screenade vi nästan 10 370 barn för undernäring och hade mer än 8 000 patientbesök. Samtidigt vaccinerade vi närmare 1 560 barn mot mässling och andra sjukdomar som lunginflammation, difteri och stelkramp.

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad 25 oktober 2017.

Det här arbetar vi med i Madagaskar

När vi arbetar i naturkatastrofer använder vi ofta uppblåsbara fältsjukhus. Här i Filippinerna i samband med tyfonen Haiyan.

Naturkatastrofer

Efter mer än 40 års erfarenhet av katastrofarbete har vi blivit experter på att snabbt sätta in akutinsatser under naturkatastrofer.

För att avgöra graden av undernäring mäter vi omkretsen på överarmen.

Undernäring

När ett barn blir undernärt kan det få kroniska skador på hjärnan och immunförsvaret. Barnet har också långt större risk att bli sjukt i andra infektioner och dö.

Aktuellt om Madagaskar

Tältet där de sjuka bodde städades varje dag.
Nyheter från fältet

Vi avslutar pestinsatsen i Madagaskar

Pestutbrottet i hamnstaden Tamatave i Madagaskar är under kontroll. Med färre än 35 patienter kvar i behandlingscentret avslutar vi vår insats i området.

De som smittats av lungpest isoleras i speciellt anpassade tält.
Nyheter från fältet

Vi inleder insats mot pestutbrottet i Madagaskar

I veckan började vi, tillsammans med lokala myndigheter, arbeta i hamnstaden Tamatave på Madagaskars östkust för att hantera det pågående utbrottet av pest. 

Regn faller i Androy i södra Madagaskar.
Nyheter från fältet

När den malagassiska ampongatrumman slår

Vid 3-tiden på natten vaknar jag. Regndroppar slår mot den korrugerade plåten ovanför mig.

Den näringsfattiga röda kaktusen äts när det inte finns tillräckligt med mat.
Nyheter från fältet

Bilder av hunger

De står nästan uppställda på rad, barnen i byn vi precis har kommit till. De står bredvid varandra i en sorgsen skara. De mest slitna trasorna till kläder bär alla röda fläckar.