Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I mars 2014 började det värsta ebolautbrottet någonsin. I Sierra Leone, Guinea och Liberia har sammanlagt runt 28 000 människor insjuknat i ebola, och över 11 200 har dött hittills.

I mars 2014 började det värsta ebolautbrottet någonsin. I Sierra Leone, Guinea och Liberia har sammanlagt runt 28 000 människor insjuknat i ebola, och över 11 200 har dött hittills. Omfattande insatser mot ebola ledde till att antalet fall har gick ned kraftigt under våren 2015.

Sierra Leone

2015 inträffade nya fall av ebola i Sierra Leone, men 7 november förklarade WHO att utbrottet var över.

Varför arbetar vi i Sierra Leone?

  • Epidemiskt sjukdomsutbrott

Läkare Utan Gränser fortsatte under året arbetet med att hantera ebola. Vid ett center i huvudstaden Freetown gav vi patienter medicinsk hjälp och psykologstöd fram till slutet av februari. Fler än 400 personer togs emot och av dem konstaterades 170 vara smittade.

I januari öppnades en specialistenhet i Freetown för gravida kvinnor med ebola och för nyfödda. När epidemin var som värst var dödligheten bland gravida som smittats hela 90 procent. Senare under året tog vi också emot andra patienter som små barn. 

Många av dem som överlevt ebola berättar att de fått problem med synen och har ledbesvär. Det är också vanligt med oro och depression. I februari öppnade vi därför en klinik i Freetown där vi gav medicinsk hjälp och psykologstöd. Patienter med synproblem fick gratis behandling efter remiss till ett ögonsjukhus. I distrikten Tonkolili och Kailahun ställde vi upp med mobila kliniker för att ge överlevare stöd och remiss till ögonklinik.

Fram till slutet av maj hade vi övervakningsteam som stöttade hälsovårdsmyndigheterna med uppföljning efter larm om nya fall av ebola, bland annat i Freetowns slumområden. Hem där man misstänkte virus desinfekterades och hygienartiklar som tvål och klorin delades ut. Vi delade också ut skyddsutrustning till vårdpersonal.

Avslutade ebolaprojekt

Under året stängdes tre behandlingscenter – i Kailahun, i Magburaka och i Bo. Inhemsk personal hade då fått omfattande träning i infektionskontroll, övervakning, remissprocess och uppföljning.

Mässling och malaria

Under ebolaepidemin åsidosattes vaccinationsschemat vilket ledde till en ökning av sjukdomar som går att förebygga. I april skedde ett utbrott av mässling i Freetown och vi hade då team som stöttade tio allmänna vårdmottagningar med bland annat medicin och utbildningsinsatser.

I januari gjorde vi en massdistribution av antimalariapreparat i landets västra provins. 1,8 miljoner människor fick tillgång till läkemedlen.

Under 2015 hade vi:

  • 6 600 öppenvårdskonsultationer
  • 630 konsultationer om mental hälsa
  • 530 patienter som behandlades för blödarfeber

Senast uppdaterad: 9 augusti 2016

Det här arbetar vi med i Sierra Leone

Vårdpersonal ser till en ebolapatient på isoleringsenheten i Conakry, Guinea. FOTO: Sylvian Cherkaoui

Ebola

Ebola orsakas av ett virus och är ofta livshotande. Ebola är en typ av viral hemorragisk feber, även kallad blödarfeber. 

En medarbetare förbereder sig för att gå in i högriskområdet på vårt ebolacenter i Monrovia, Liberia. FOTO: Morgana Wingard.

Ebola i Västafrika

Ebolautbrottet i Västafrika är det största någonsin. Värst drabbades Guinea, Liberia och Sierra Leone. För Läkare Utan Gränser blev insatsen den största i organisationens historia.

Aktuellt om Sierra Leone

En sjuksköterska försöker sätta en infart på ett barn i Sierra Leone.
Nyheter från fältet

"Den lilla flickan har förlorat sin bästa vän"

Det känns enkelt att skriva om alla barn som blev friska, alla de som överlevde. Men de som inte klarade sig – hur sätter man ord på en sådan händelse? Det har sjuksköterskan Chris Sweeney, som arbetar i Sierra Leone, funderat över efter sitt möte med pojken David. 

Läkare Utan Gränsers barnmorska Ruth Kauffman med Kumba på behandlingscentret för ebola i Kailahun, Sierra Leone.
Nyheter från fältet

GRAVIDA KVINNOR ÖVERLEVER EBOLA

Barnmorskan Ruth Kauffman har gjort en pionjärinsats inom Läkare Utan Gränsers arbete med gravida ebolapatienter. Nu vet vi att gravida kvinnor kan överleva sjukdomen. Här berättar Ruth hur hon hjälpte Kumba och Musa i Sierra Leone att föda säkert, och att överleva ebola.