Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I mars 2014 började det värsta ebolautbrottet någonsin. I Sierra Leone, Guinea och Liberia har sammanlagt runt 28 000 människor insjuknat i ebola, och över 11 200 har dött hittills.

I mars 2014 började det värsta ebolautbrottet någonsin. I Sierra Leone, Guinea och Liberia har sammanlagt runt 28 000 människor insjuknat i ebola, och över 11 200 har dött hittills. Omfattande insatser mot ebola ledde till att antalet fall har gick ned kraftigt under våren 2015.

Sierra Leone

2015 inträffade nya fall av ebola i Sierra Leone, men 7 november förklarade WHO att utbrottet var över.

Varför arbetar vi i Sierra Leone?

  • Epidemiskt sjukdomsutbrott

Läkare Utan Gränser fortsatte under året arbetet med att hantera ebola. Vid ett center i huvudstaden Freetown gav vi patienter medicinsk hjälp och psykologstöd fram till slutet av februari. Fler än 400 personer togs emot och av dem konstaterades 170 vara smittade.

I januari öppnades en specialistenhet i Freetown för gravida kvinnor med ebola och för nyfödda. När epidemin var som värst var dödligheten bland gravida som smittats hela 90 procent. Senare under året tog vi också emot andra patienter som små barn. 

Många av dem som överlevt ebola berättar att de fått problem med synen och har ledbesvär. Det är också vanligt med oro och depression. I februari öppnade vi därför en klinik i Freetown där vi gav medicinsk hjälp och psykologstöd. Patienter med synproblem fick gratis behandling efter remiss till ett ögonsjukhus. I distrikten Tonkolili och Kailahun ställde vi upp med mobila kliniker för att ge överlevare stöd och remiss till ögonklinik.

Fram till slutet av maj hade vi övervakningsteam som stöttade hälsovårdsmyndigheterna med uppföljning efter larm om nya fall av ebola, bland annat i Freetowns slumområden. Hem där man misstänkte virus desinfekterades och hygienartiklar som tvål och klorin delades ut. Vi delade också ut skyddsutrustning till vårdpersonal.

Avslutade ebolaprojekt

Under året stängdes tre behandlingscenter – i Kailahun, i Magburaka och i Bo. Inhemsk personal hade då fått omfattande träning i infektionskontroll, övervakning, remissprocess och uppföljning.

Mässling och malaria

Under ebolaepidemin åsidosattes vaccinationsschemat vilket ledde till en ökning av sjukdomar som går att förebygga. I april skedde ett utbrott av mässling i Freetown och vi hade då team som stöttade tio allmänna vårdmottagningar med bland annat medicin och utbildningsinsatser.

I januari gjorde vi en massdistribution av antimalariapreparat i landets västra provins. 1,8 miljoner människor fick tillgång till läkemedlen.

Under 2015 hade vi:

  • 6 600 öppenvårdskonsultationer
  • 630 konsultationer om mental hälsa
  • 530 patienter som behandlades för blödarfeber

Senast uppdaterad: 9 augusti 2016

Det här arbetar vi med i Sierra Leone

Vårdpersonal ser till en ebolapatient på isoleringsenheten i Conakry, Guinea. FOTO: Sylvian Cherkaoui

Ebola

Ebola orsakas av ett virus och är ofta livshotande. Ebola är en typ av viral hemorragisk feber, även kallad blödarfeber. 

En medarbetare förbereder sig för att gå in i högriskområdet på vårt ebolacenter i Monrovia, Liberia. FOTO: Morgana Wingard.

Ebolainsatsen i Västafrika

Ebolautbrottet i Västafrika är det största någonsin. Värst drabbades Guinea, Liberia och Sierra Leone. För Läkare Utan Gränser blev insatsen den största i organisationens historia.

Aktuellt om Sierra Leone

Läkare Utan Gränsers barnmorska Ruth Kauffman med Kumba på behandlingscentret för ebola i Kailahun, Sierra Leone.
Nyheter från fältet

GRAVIDA KVINNOR ÖVERLEVER EBOLA

Barnmorskan Ruth Kauffman har gjort en pionjärinsats inom Läkare Utan Gränsers arbete med gravida ebolapatienter. Nu vet vi att gravida kvinnor kan överleva sjukdomen. Här berättar Ruth hur hon hjälpte Kumba och Musa i Sierra Leone att föda säkert, och att överleva ebola.

På den nya förlossningsavdelningen på behandlingscentret i Kissy är det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.
Nyheter från fältet

SIERRA LEONE: NY FÖRLOSSNINGS-AVDELNING FÖR GRAVIDA MED EBOLA

Vi har nu öppnat en ny förlossningsavdelning för gravida kvinnor med ebola i Kissy, en förort till Sierra Leones huvudstad Freetown. Avdelningen är placerad på ett behandlingscenter för ebola som vi öppnade den 8 januari.

Alla stövlar måste desinficeras med klorlösning efter ett pass i högriskzonen. FOTO: Vincent van der Windt
Nyheter från fältet

I FRONTLINJEN MOT EBOLA

Samtidigt som antalet ebolafall verkar minska i Monrovia, Liberia är situationen fortfarande mycket kritisk i grannländerna Sierra Leone och Guinea. Sjukdomen har slagit hårt mot ett sjukvårdssystem som redan före epidemin kämpade med stora problem och över hela landet jobbar sjukvårdspersonal för att få situationen under kontroll. Men det är inte bara sjukvårdspersonalen som gör skillnad. I kulisserna, bakom den medicinska personalen, arbetar även hygienistpersonal med att bekämpa ebola. Med klorlösning som vapen går de i frontlinjen i kampen mot den osynliga fienden.