Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I Tchad behandlar Läkare Utan Gränser undernäring, malaria och utför vaccinationskampanjer. Vi ger även sjukvård till flyktingar från Sudan och Nigeria.

En mobil klinik i Forkouloum i Tchad för människor som flytt undan våld. 

Tchad

Under 2017 bröt våldsamma sammandrabbningar ut i Tchad mellan oppositionella grupper och militära styrkor. Det skedde i regionen vid Tchadsjön nära gränsen till Nigeria och Niger och tvingade många människor på flykt.

Vårdinsatser nära Tchadsjön

Vi har sedan 2015 haft mobila kliniker på flera platser för att hjälpa både flyktingar och lokalsamhället. Det har omfattat allmän sjukvård, hantering av undernäring och psykisk ohälsa. Vi har också drivit en kampanj för att förebygga att barn under fem år insjuknar i malaria. Vi har också mobila kliniker i avlägsna byar på öarna Fitine och Bougourmi som saknar tillgång till vård.

På regionsjukhuset i Bol, en av städerna i området, arbetar vi tillsammans med landets hälsovårdsmyndigheter. Det gäller barn- och mödravård, behandling av undernäring och kirurgi. I närheten av Bol har vi fokuserat en del av arbetet på att göra barnmorskor medvetna om vikten av att gravida söker hjälp på lokala vårdinrättningar inför förlossning.

Epidemier i östra Tchad

I Salamat-regionen, östra Tchad, fanns vi på plats vid utbrott av två epidemier, hepatit E och kolera. I staden Am Timan hade vi i april, då projektet kunde avslutas, behandlat drygt 1 200 misstänkta fall av hepatit E. Som ett led i vår kampanj för att förebygga smittspridning hade vi delat ut mer än 10 500 hygienartiklar till personer i riskzonen.

I augusti utbröt en koleraepidemi i Dar Sila, en region norr om Salamat. Den spred sig söderut till Am Timan. Vi satte där upp ett behandlingscenter för kolera och flera mindre enheter i och runt staden. Mellan september och november noterade myndigheterna drygt 800 fall, varav 29 dödsfall.

Barn- och mödravård i Am Timan

Vi har varit aktiva i Am Timan sedan 2006. Sedan dess har vårt team stöttat regionsjukhusets barn- och mödravårdsavdelningar och laboratoriet. Vi hade också ett projekt för behandling av undernäring fram till slutet av 2017 och ser till att patienter med hiv/aids får vård. Vi är dessutom verksamma vid två vårdcentraler. Successivt kommer vi att lämna över dessa aktiviteter, i Bol och i Am Timan, till hälsovårdsmyndigheterna.

Malaria

Sedan 2010 arbetar vi i Moissala, södra Tchad, med inriktning på förebyggande insatser och behandling av malaria. Det gäller barn under fem år och gravida. Under 2017 nådde vi närmare 112 000 barn genom fyra kampanjer. Vi tar också hand om komplicerade fall av malaria på sjukhuset i Moissala och stöttar 22 vårdcentraler med enklare fall och genom remisser.

 

2017 i siffror:

  • 179 000 patientbesök i öppenvård
  • 54 000 patienter behandlades för malaria
  • 6700 patienter behandlades på undernäringskliniker
  • 3100 förlossningar

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 20 december 2018.

Aktuellt om Tchad

Khaltouma och hennes dotter Mounira på vår undernäringsklinik i Ndjari, Tchad.
Nyheter från fältet

En akutinsats mot undernäring i Tchad

Allvarlig undernäring är endemisk i regionen kring Tchad och drabbar inte bara landsbygden. I N’Djemena är den kroniskt bland barn under fem år och har nått alarmerande höga nivåer bland de 1,5 miljoner invånarna. 

Gravida Fatima Zara är en av de som vi behandlat för hepatit E på sjukhuset i Am Timan, Tchad.
Nyheter från fältet

"Du kommer att se människor dö"

När Catalina Arenas Cano åkte iväg på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser kunde hon aldrig föreställa sig att döden kan vara så djupt smärtsam. Trots att antal räddade liv var fler än de förlorade.

Kvinnor väntar utanför mödravårdsavdelningen på sjukhuset i Am Timan, Tchad.
Nyheter från fältet

Små perfekta händer

De första veckorna på ett nytt jobb är intrycken många. Men för läkaren Lanice Jones, som arbetar i Tchad, är det smärtsamma minnet av två små bebishänder som dröjer sig kvar.

När inga plan landar på grusfältet i Am Timan, Tchad, används det till fotboll.
Nyheter från fältet

Hepatit E sprider sig i Tchad

Ett utbrott av hepatit E eskalerar just nu i sydöstra Tchad. Flera personer har redan dött, och fler riskerar att smittas via förorenat vatten. 

Det här arbetar vi med i Tchad

En av våra fältarbetare diskuterar med en soldat. Vi ger opartisk och neutral hjälp till människor i konfliktområden.

Krig och väpnade konflikter

När vi arbetar i krigsområden väljer vi aldrig sida. Det är enbart de medicinska behoven som styr och vi arbetar hårt för att nå dem som behöver vår hjälp mest. 

Ett barn undersöks för malaria i ett flyktingläger utanför Pauk Taw i delstaten Rakhine.

Malaria

Malaria är en infektionssjukdom som smittar via myggor. Det är främst barn under fem år som påverkas och dör av malaria.

För att avgöra graden av undernäring mäter vi omkretsen på överarmen.

Undernäring

När ett barn blir undernärt kan det få kroniska skador på hjärnan och immunförsvaret. Barnet har också långt större risk att bli sjukt i andra infektioner och dö.