Hoppa till huvudinnehåll

Kaotisk vid makedonska gränsen

Publicerad 11 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.

Vårt team behandlade 300 människor under söndagen.

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, bland dem flera barn, efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. Det här är den senaste konsekvensen av den humanitära krisen som råder i Europa.

På söndagen utspelade sig våldsamma scener vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Vårt läkarteam behandlade hundratals människor, där omkring 40 personer som skadats av gummikulor. Dessutom har minst tio personer rapporterat till oss att de blivit slagna av makedonsk polis.

Vi satte in två extra mobila sjukvårdsteam för att hjälpa det stora antalet patienter som sökte sig till vår klinik i lägret i Idomeni.

– I dag sprids frustration och en växande känsla av ilska bland de flyktingar som är strandsatta i Idomeni sedan över en månad. Vad vi ser är det oundvikliga resultatet av att tusentals är instängda i Grekland - ett land som inte når upp till de humanitära skyddsbehoven som finns hos dem som söker säkerhet i Europa, säger José Hulsenbek, Läkare Utan Gränsers uppdragschef i Grekland.

– Vad människorna behöver är att bli behandlade med värdighet. Inte med våld och stängda gränser vilket bidrar till ännu mer osäkerhet. Denna absurda humanitära kris som skapats av europeiska staters politik blir mer outhärdlig för varje dag.

Situationen var mycket spänd i söndags när tårgas, gummikulor och chockgranater användes i lägret för att skingra folkmassorna. Vårt team behandlade 300 människor, bland dem 200 med andningsproblem efter att ha andats in tårgas.

Bara på vår klinik, inne i lägret, behandlade vi ett trettiotal barn mellan fem och femton år som hade utsatts för tårgas. Två unga personer ska, tillsammans med tio andra, ha tagits in på makedonskt område där polisen slog dem i en timme.

Över trettio patienter fick psykologisk vård eftersom de var i chock. Sju personer med öppna sår eller misstänkta frakturer remitterades till ett lokalt sjukhus.

– Vår klinik har varit full hela dagen. Tre barn kom dit med skallskador på grund av gummikulor. Människor utanför skrek och många av dem bar gummikulor i sina händer, säger Conor Kenny, läkare i Idomeni som arbetar för Läkare Utan Gränser.

– En gravid kvinna från Syrien kom till kliniken med sina två barn; Hon berättade att hon var nära gränsen när tårgas användes för att skingra folkmassan, då började folk springa och hon ramlade.

Relaterade nyheter

Grekland

Flyktingar betalar priset för EU:s avtal med Turkiet

DEBATT | Tusentals människor är fast på de grekiska öarna, under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. De får betala priset för EU:s flyktingavtal med Turkiet, som denna vecka fyller två år.

Tusentals flyktingar är fast på grekiska öarna sedan 2016 då Eu slöt ett avtal med Turkiet.
Grekland

EU:s avtal med Turkiet skadar människors hälsa

Idag är det två år sedan EU:s flyktingavtal med Turkiet trädde i kraft. Som en konsekvens av avtalet sitter tusentals människor fast på de grekiska öarna. Levnadsförhållandena leder till fysisk och psykisk ohälsa.

Barn i flyktinglägret Moria på Lesbos är särskilt känsliga för kylan och de svåra förhållandena.
Grekland

Lesbos: ”De som har tur bor i en container”

Myriam Abdel-Basit arbetar som kulturtolk på den grekiska ön Lesbos. Hon berättar hur tillgång till sjukvård gör det möjligt för flyktingar som lever under hårda förhållanden att återigen känna sig som människor.