Hoppa till huvudinnehåll

Kaotisk vid makedonska gränsen

Publicerad 11 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.

Vårt team behandlade 300 människor under söndagen.

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, bland dem flera barn, efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. Det här är den senaste konsekvensen av den humanitära krisen som råder i Europa.

På söndagen utspelade sig våldsamma scener vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Vårt läkarteam behandlade hundratals människor, där omkring 40 personer som skadats av gummikulor. Dessutom har minst tio personer rapporterat till oss att de blivit slagna av makedonsk polis.

Vi satte in två extra mobila sjukvårdsteam för att hjälpa det stora antalet patienter som sökte sig till vår klinik i lägret i Idomeni.

– I dag sprids frustration och en växande känsla av ilska bland de flyktingar som är strandsatta i Idomeni sedan över en månad. Vad vi ser är det oundvikliga resultatet av att tusentals är instängda i Grekland - ett land som inte når upp till de humanitära skyddsbehoven som finns hos dem som söker säkerhet i Europa, säger José Hulsenbek, Läkare Utan Gränsers uppdragschef i Grekland.

– Vad människorna behöver är att bli behandlade med värdighet. Inte med våld och stängda gränser vilket bidrar till ännu mer osäkerhet. Denna absurda humanitära kris som skapats av europeiska staters politik blir mer outhärdlig för varje dag.

Situationen var mycket spänd i söndags när tårgas, gummikulor och chockgranater användes i lägret för att skingra folkmassorna. Vårt team behandlade 300 människor, bland dem 200 med andningsproblem efter att ha andats in tårgas.

Bara på vår klinik, inne i lägret, behandlade vi ett trettiotal barn mellan fem och femton år som hade utsatts för tårgas. Två unga personer ska, tillsammans med tio andra, ha tagits in på makedonskt område där polisen slog dem i en timme.

Över trettio patienter fick psykologisk vård eftersom de var i chock. Sju personer med öppna sår eller misstänkta frakturer remitterades till ett lokalt sjukhus.

– Vår klinik har varit full hela dagen. Tre barn kom dit med skallskador på grund av gummikulor. Människor utanför skrek och många av dem bar gummikulor i sina händer, säger Conor Kenny, läkare i Idomeni som arbetar för Läkare Utan Gränser.

– En gravid kvinna från Syrien kom till kliniken med sina två barn; Hon berättade att hon var nära gränsen när tårgas användes för att skingra folkmassan, då började folk springa och hon ramlade.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.