Hoppa till huvudinnehåll

För dig som arbetsgivare

Vill din personal åka på utlandsuppdrag med Läkare Utan Gränser? Du som arbetsgivare har mycket att vinna på det!

Det finns viktiga saker du som arbetsgivare kan göra för att förenkla för din personal att arbeta utomlands med Läkare Utan Gränser. Att ge tjänstledighet för utlandsuppdrag är ett alternativ. Du kan även skapa ett samarbete med oss för att underlätta för din personal att åka på uppdrag med oss och sen komma tillbaka till sin anställning hos er.
 

Vilka är fördelarna för mig som arbetsgivare?

Att arbeta humanitärt innebär många utmaningar som vässar din personals kompetens inom en rad områden. 

  • Att arbeta för Läkare Utan Gränser kräver enorm flexibilitet i en miljö av snabba förändringar och krissituationer
  • Din personal utvecklar sin samarbetsförmåga och får erfarenhet av att arbeta i olika kulturer
  • Din personal utvecklar problemlösningsförmåga eftersom de arbetat på platser med knappa resurser
  • Din personal kan i vissa roller även utvecklas inom ledarskap, vilket de även kan dra nytta av hos dig som arbetsgivare
  • Du behåller personalen längre, bidrar till möjlighet för kompetensutveckling och tar dessutom vara på de internationella erfarenheter personalen får via oss
  • Medicinska profiler, som läkare eller sjuksköterskor kan komma tillbaka till er och bidra med sin erfarenhet från medicinska kriser. 
  • Du blir en mer attraktiv arbetsgivare som kan locka till dig personal som söker möjligheten att få vara med och rädda liv och lindra nöd med oss.

Utsända från Sverige berättar om sina erfarenheter

Hur går det till i praktiken?

De flesta uppdrag med Läkare Utan Gränser är mellan sex och nio månader. Första gången man åker bör man vara tillgänglig för ett uppdrag på 12 månader. Specialistläkares uppdrag är kortare, mellan åtta och tolv veckor. Du som arbetsgivare kan själv uppmuntra din personal att ansöka till oss.

Vi rekryterar all personal från vår HR-avdelning, under samma förutsättningar enligt vår rekryteringsprocess. När någon blivit rekryterad till vår pool, börjar arbetet med att matcha personens profil mot ett uppdrag. Det kan ta olika lång tid, upp till 12 månader från att man blivit rekryterad tills man åker ut på uppdrag. Därför är det bra att ha en kontinuerlig dialog med din anställda och planera i god tid, så att du som arbetsgivare kan hitta en ersättare.

Din personal får ett kontrakt med oss för hela uppdragets längd. Vi följer svenska arbetsrättslagar och den utsända personalen får lön. Vår utsända personal genomgår en medicinsk kontroll innan de åker på sitt uppdrag. Självklart är också vår utsända personal försäkrade via oss.


Våra samarbeten

Arbetsgivare kan skapa ett samarbete eller ett avtal med Läkare Utan Gränser i syfte att skapa en struktur som möjliggör för anställda att enkelt kunna åka ut på uppdrag med Läkare Utan Gränser. 

Är du intresserad av hur ett samarbete kan gå till? Kontakta Eugene Bushayija, HR branding manager.