Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: tio år av krig

Publicerad 12 mars 2021
Några män går vid det förstörda sjukhuset Ma’arat Al Numan, som Läkare Utan Gränser stöttade i Syrien.
Foto: Läkare Utan Gränser
Sjukhuset i Ma’arat Al Numan, Syrien, som Läkare Utan Gränser stöttade, attackerades i februari 2016.

Under tio år av krig och strider i Syrien har civilbefolkningen utsatts för oerhört omfattande våld. Vårdinrättningar har attackerats och miljoner människor har tvingats på flykt. Men kriget är inte över än.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Syrien 2012. Innan dess hade vi projekt i grannländerna för att ge sjukvård och humanitärt stöd till dem som lyckades fly från landet. 

Vår insats i Syrien har ända sedan starten inneburit stora utmaningar. Enligt våra humanitära principer vill vi bistå med opartisk sjukvård på båda sidorna i konflikten, men under hela kriget har vi nekats tillträde till områden kontrollerade av regeringen. Attacker mot sjukvårdspersonal och vårdinrättningar har dramatiskt försvagat Syriens tidigare väl fungerande hälso- och sjukvårdssystem. Trots det svåra säkerhetsläget har vi fortsatt att arbeta på så många platser som möjligt i Syrien.

För att undkomma striderna har hittills över 12 miljoner människor, mer än halva befolkningen, tvingats på flykt. Bland dem har 5,6 miljoner sökt tillflykt i andra länder, främst Turkiet, Libanon och Jordanien och i Europa.

Här har vi samlat några berättelser som speglar tio år av krig.

2012 – Läkare Utan Gränser börjar arbeta inne i Syrien

”Vissa dagar släpptes flera cylindrar mitt i byarna och vi fick ta hand om de skadade, däribland kvinnor och barn, på vårt fältsjukhus.”

Sjuksköterskan Katrin Kisswani ledde under drygt två månader arbetet på Läkare Utan Gränsers fältsjukhus nära gränsen till Turkiet.

Läs om Katrins arbete i Syrien 2012
 

2013 - Brännskador

”Brännskador kräver mycket folk. Man måste lyfta patienten för att tvätta, rensa såren och lägga om. En enda patient kan ta flera timmar om brännskadorna är omfattande.”

Operationssjuksköterskan Saskia Titman arbetade sex veckor på vårt sjukhus i Idlib-regionen i Syrien, nära gränsen till Turkiet. Där tog hon och hennes kollegor framför allt emot patienter med svåra brännskador.

Läs om Saskias arbete i Idlib-regionen 2013
 

2014 – Flyktingar i Jordanien

”Många har krigstrauman och mår väldigt dåligt.”

Flera miljoner människor har flytt från konfliktens Syrien. En liten rännil tar sig till Europa men de allra flesta blir kvar i grannländerna, som Jordanien. Många av dem är svårt skadade.

Läs om psykologen Minjas arbete med syriska flyktingar i Jordanien 2014 

2016 – Våld, hot och attacker mot sjukvård

”När sjukhus bombas blir människor ännu mer sårbara.”

Efter flera år av krig i Syrien ser vi den största humanitära krisen i vår tid. Samtidigt gör direkta attacker mot sjukvården att arbetet med att hjälpa skadade och sjuka är extremt farligt och vi hindras från att bistå miljontals människor i nöd. Sjuksköterskan Katrin Kisswani berättar.


 

2017 – I Raqqa efter Islamiska staten, IS

”De är omgivna av sprängladdningar och minor som IS har lämnat efter sig.”

I vår podd ”Uppdrag: Rädda liv” berättar narkos- och intensivvårdsläkaren Märit Halmin bland annat om det svåra arbetet inte långt från den syriska staden Raqqa efter IS.

Lyssna på Märits arbete i Raqqa 2017
 

2018 – Granater i Tal Abyad

”Han berättade att pojkarna hade lekt på gatan och plockat upp en leksak. Då exploderade leksaken.”

Kirurgen Akin Chan som arbetade i Tal Abyad, norra Syrien berättar om sin kamp för att rädda två unga pojkars liv.

Läs om Akins arbete i Tal Abyad 2018
 

2018 - Belägring av östra Ghouta

”I källaren har de ordnat med flera operationssalar, men närmaste intensivvårdsavdelning ligger flera kilometer bort och vägen dit är för farlig.”

För att söka skydd undan bomberna har människor tagit sin tillflykt till källare i östra Ghouta. Detta gäller också sjukhus och vårdinrättningar. En kvinnlig läkare berättar om arbetet som aldrig når dagsljuset.

Läs om belägringen av östra Ghouta 2018
 

2019 – Läkare Utan Gränser tvingas evakuera från nordöstra Syrien

”När vi gick till bilen började artillerielden. Tillsammans med vår personal tog vi vår tillflykt till skyddsrummet på sjukhuset.”

Till följd av den turkiska militäroperationen och den extremt osäkra situationen i nordöstra Syrien avbryter Läkare Utan Gränser merparten av aktiviteterna och evakuerar all internationell personal som befinner sig i området. Sjuksköterskan Robert Israelsson berättar mer.


 

2020 - Covid-19 i al-Hol

”Samtidigt som allt fler insjuknar i covid-19 är sjukvårdssystemet extremt bräckligt efter drygt nio år av krig.”

2020 bekräftas det första fallet av covid-19 i al-Hol-lägret. Samtidigt ökar antalet covid-19-fall drastiskt i hela nordöstra Syrien. Pandemin har fått katastrofala konsekvenser för regionen, där 700 000 internflyktingar befinner sig. Will Turner, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare för Syrien, berättar om situationen i nordöstra Syrien och i det ökända al-Hol-lägret där sjukvårdssystemet är handlingsförlamat av pandemin.

Läs om de första covidfallen i al-Hol 2020 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare