Hoppa till huvudinnehåll

Så använder vi din gåva i Afghanistan

Porträttbild på Ida Bah
"Den största delen av gåvorna till Afghanistan är mindre swish-gåvor från privatpersoner. Det är gåvor som tillsammans gör en enorm skillnad."
- Ida Bah, insamlingschef på Läkare Utan Gränser
En videohälsning från Katrin Kisswani, vår anestesisjuksköterska som har arbetat i Khost, Afghanistan.

Med omkring 2 000 kollegor på plats fortsätter vi trots det osäkra säkerhetsläget arbetet i våra fem projekt och anpassar verksamheten efter de rådande humanitära behoven. Vårt fokus är akutinsatser samt barn- och mödravård och vi gör vårt yttersta för att nå dem som behöver oss mest. 

På många platser har striderna nu avtagit i styrka och allt fler lyckas ta sig till sjukhus och kliniker, där vi bland annat ger vård för svåra traumaskador och assisterar vid komplicerade förlossningar. Våra kollegor kämpar outröttligt för att rädda liv - dag som natt - och många av våra patienter är i akut behov av sjukvård när de når oss. Med stöd och förtroende från dig och andra har vi stannat vid våra patienters sida. 

Bild på Oliver Schulz
"Du är en av anledningarna till att vi kan fortsätta finnas där för våra patienter i Afghanistan. När vi översköljs av fruktansvärda bilder i tidningar och på tv kan vi förhoppningsvis tänka att vi gör något - tillsammans."
- Oliver Schultz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser

Tillsammans...

...kan vi fortsätta med våra insatser i fem projekt med omkring 2 000 anställda
kan vi genomföra omkring 83 000 patient-undersökningar årligen
kunde vi 12-16 augusti assistera vid 215 förlossningar enbart i Lashkar Gah
...kunde vi 1-9 augusti ge vård till 127 patienter med skottskador och skador från explosioner
kunde vi den 17 augusti undersöka 815 patienter som sökt akutvård i Lashkar Gah
Läkarna Daud och Asadullah Mal undersöker en patient på intensivvårdsavdelningen på Boost sjukhus i Lashkar Gah, Afghanistan.
Foto: Andrew Quilty
Två kollegor undersöker en bebis på vårt sjukhus Boost i Lashkar Gah i södra Afghanistan.

Här kommer gåvorna till användning

I Khost

I Khost driver vi ett barn- och mödravårdssjukhus där vi ger förlossningsvård, gynekologisk vård och vård till nyfödda. I genomsnitt assisterar vi vid 1 000 förlossningar i månaden. Det finns ingen annan vårdinrättning i närheten som kan ta hand om nyfödda vars hälsa påverkats efter till exempel en lång och svår förlossning. Vi ger också stöd till flera vårdcentraler i området. Läs vår barnmorska Astrids egna ord om varför arbetet i Khost är så viktigt. 


I Lashkar Gah

Till vårt sjukhus i Lashkar Gah hänvisas patienter från andra vårdinrättningar för mer avancerad vård. Sjukhuset är det enda i provinsen i sitt slag. I början av månaden vårdade vi ett stort antal krigsskadade patienter. Kort därefter, den 9 augusti, exploderade en raket i byggnaden nära vår akutmottagning. Lyckligtvis skadades ingen och arbetet kunde fortsätta. I Lashkar Gah stöttar vi också flera avdelningar på provinssjukhuset, däribland akutmottagningen, mödravårdsavdelningen och avdelningen för nyfödda. Läs sjuksköterskan Mias text om hur personalen övernattar på sjukhuset och mer eller mindre arbetar dygnet runt. 


I Kunduz

När våldet intensifierades i juli byggde vi om vårt kontor i Kunduz till en traumamottagning med plats för 25 patienter med krigsskador. Vården har sedan dess överförts till det nya, större traumacentret i området. I juli öppnade vi också en klinik för barn och mödrar och bistod med rent vatten. Teamet på plats vårdade runt 300 patienter per dag. I början av augusti lämnade vi över en del av projektet till en annan organisation för att kunna fokusera på traumavård.


I Herat

I Herat ger vi vård till undernärda patienter, vaccinerar, tillhandahåller förlossningsvård och arbetar med familjeplanering. Vi driver också ett center med 32 vårdplatser för personer med covid-19. 


I Kandahar

I Kandahar behandlar vi läkemedelsresistenta former av tuberkulos med hjälp av en nio månader lång behandling som tillåter patienterna att byta från injicerbara läkemedel till piller - och därmed minska biverkningarna och antalet sjukhusbesök. I somras upprättade vi en tillfällig barnklinik i det informella flyktinglägret i Hajig. Våra team installerade vattenstationer och såg till att det fanns tillgång till duschar och toaletter. Fram tills slutet av juli hade vi behandlat 170 barn, de flesta med luftvägsinfektioner, diarré eller blodbrist. Eftersom lägret nu tömts är projektet flyttat. 

 

Ett kirurgiteam i arbete på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Port-au-Prince, Haiti

Vi har mer att ge - har du?

Vi är en akutorganisation. När krisen slagit till eller konflikten brutit ut behöver vi agera snabbt. Bli månadsgivare och se till att vi kan vara bland de första på plats.
Bli månadsgivare idag!

Läs mer om vårt arbete