Hoppa till huvudinnehåll

Not A Target - Inte en måltavla!

Foto: Mustafa Hassona

Den 3 maj 2016 kommer FN:s säkerhetsråd rösta om en resolution som syftar till att stoppa framtida attacker mot sjukhus, patienter och civila i krigszoner. Vi har noga följt utarbetandet av denna resolution och nu behöver vi din hjälp för att se till att den blir så kraftfull som möjligt.

När vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades och förstördes av amerikansk militär var det många som stod upp för oss genom att underteckna vårt upprop för en oberoende undersökning av Kunduz-bombningen. Vi hoppas att du ansluter dig till oss i nästa steg i kampanjen.

Läkare Utan Gränser vill att denna resolution ska:

  • Slå fast alla länders skyldigheter enligt internationell humanitär rätt (IHL)
  • Slå fast skyddet för opartiska sjukvårdsinrättningar, vårdpersonal och alla patienter, oavsett deras bakgrund (enligt IHL)
  • Införa effektiva oberoende undersökningar för att rapportera attacker på sjukvårdsinrättningar och ställa till svars de som attackerar

Vad kan du göra?

1. Sprid ordet på sociala medier med hjälp av hashtag #NotATarget (på svenska: inte en måltavla)

Gör din röst hörd och uppmana FN:s medlemsstater att stödja den starkast möjliga versionen av denna resolution genom att dela följande meddelanden:

Twitter:

Attacker på sjukhus måste sluta! Detta kan inte accepteras. @UN FN:s Säkerhetsråd #UNSC måste fastställa att sjukhusen är #NotATarget

Jag ställer mig bakom @MSF när de ber @UN FN:s säkerhetsråd #UNSC att fastställa att sjukhusen är #NotATarget

Facebook:

Kopiera och dela följande i ett Facebook-meddelande:

I genomsnitt bombades eller attackerades hälsoinrättningar som Läkare Utan Gränser stödjer i Syrien varje vecka under 2015 och under de första sex veckorna 2016. Läkare Utan Gränsers sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar har också varit måltavla i Jemen, södra Sudan och Afghanistan. Det orsakar oacceptabelt lidande, död och förstörelse.

Jag står bakom Läkare Utan Gränser när de ber FN:s säkerhetsråd att återigen slå fast skyddet för objektiv sjukvård, sjukvårdspersonal och av alla patienter, oavsett bakgrund, och att etablera effektiva, oberoende undersökningar för att rapportera attacker på sjukvårdsinrättningar och ställa de som attackerar till svars. Sjukhus är inte en måltavla. #NotATarget

2. Anslut dig till vår Thunderclap och hjälpa oss att utnyttja allmänhetens samlade kraft för att förstärka vårt budskap till FN:s säkerhetsråd
 

  • Låna ut din Facebook-, Twitter- eller Tumblr-konto för att hjälpa oss att skicka ett meddelande till FN:s säkerhetsråd inför omröstningen om resolutionen.
  • Vi behöver minst 500 supportrar som ansluter sig till Thunderclap. Om vi når det målet den 2 maj kommer våra supportrar samtidigt skicka ett meddelande som FN:s säkerhetsråd kommer att höra högt och tydligt.
     

3. Ändra din profilbild på Facebook och Twitter

 

4. Ta en bild på dig själv och dela den i sociala medier.

Skriv ut en av dessa bilder och håll upp den framför kameran. Dela bilden på sociala media med hashtaggen  #NotATarget

#NotATarget

Varför nu?

Världen har nått en oroande brytpunkt i modern krigföring. Efter andra världskriget enades hundratals länder om att skydda civila genom att underteckna Genèvekonventionerna.

I dag är det samma länder som nu hänsynslöst bombar civila mål. De stater som undertecknat Genèvekonventionerna, inklusive FN:s medlemsländer och medlemmar i säkerhetsrådet, verkar inte längre vara tvingade att upprätthålla internationell humanitär rätt och de regler som gäller vid krig.

Den 27 april 2016 bombades ett sjukhus som Läkare Utan Gränser stödjer i Aleppo i Syrien. Minst 50 människor dog. Bland dem 6 sjukvårdsanställda, patienter och människor som befann sig i omgivningen. I februari bombades ett annat sjukhus i Syrien. Förmodligen utfördes attacken av den syriska eller ryska militären. Tjugofem personer dog och tusentals andra har inte längre tillgång till akut medicinsk vård. År 2015 drabbades 63 sjukhus och kliniker som stödjs av Läkare Utan Gränser av bombningar och mer än 94 besköts i Syrien - det är i genomsnitt mer än en gång i veckan. Totalt dödades 23 av Läkare Utan Gränsers personal och 58 anställda skadades.

I Afghanistan attackerade och förstörde den amerikanska militären den 3 oktober 2015 Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz och dödade 42 människor. Det är det högsta antalet anställda och patienter som dödats i en och samma attack i organisationens historia.

I Jemen attackerades Läkare Utan Gränsers medicinska verksamhet fyra gånger på bara tre månader mellan oktober 2015 och januari 2016. Den första attacken ägde rum den 26 oktober 2015 när stridsflygplan från Saudiledda koalitionen upprepade gånger bombade ett sjukhus. Den 2 december 2015 träffades en av våra mobila kliniker i ett flygangrepp, åtta personer skadades och en dog. Den 10 januari 2016 dödade sex personer och skadades minst sju i en attack mot Shiara-sjukhuset som Läkare Utan Gränser stödjer. Och den 21 januari en träffades en ambulans och dess förare dödades i en serie flyganfall i Saada-provinsen.

Attacker förekommer också i andra delar av världen. I Sudan bombades ett sjukhus som drivs av Läkare Utan Gränser av det sudanesiska flygvapnet den 20 januari, 2015. Det tvingade all medicinsk verksamhet att avbytas och därmed står tusentals sudaneser i området utan sjukvård.

Läkare Utan Gränser kan inte acceptera att detta handlande ska definiera modern krigföring. Det medvetna dödandet av civila, sjukvårdspersonal och patienter kan inte fortsätta, oavsett vilken vapenmakt som är ansvarig.

Läkare Utan Gränser har som mål att väcka allmänhetens medvetenhet kring denna fråga. Vi uppmuntrar dig att hjälpa oss genom att delta i vår kampanj i sociala medier #NotATarget och visa solidaritet med oskyldiga civila och hjälparbetare runt om i världen.

Hur många sjukhus kommer bombas i år? Debattartikel av svenska Läkare Utan Gränsers ordförande Katrin Kisswani, publicerad 15 februari.