Hoppa till huvudinnehåll

Många undernärda barn i Kalémies flyktingläger

Publicerad 30 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktinglägret i Kalémie, Kongo-Kinshasa.

Flyktinglägret i Kalémie, Kongo-Kinshasa.

Människor på flykt som bosatt sig kring staden Kalémie i Kongo-Kinshasa har begränsad tillgång till sjukvård, mat, vatten och skydd. Tio månader har gått sedan de tvingades fly från sina hem efter interna strider, de lever fortfarande under desperata förhållanden och är i stort behov av mer humanitärt stöd. 

Mellan juli 2016 och mars 2017 flydde nästan en halv miljon människor på grund av våldet i Tanganyika-provinsen, enligt FN:s uppskattningar. Över 44 000 lever nu i bosättningar runt staden Kalémie. Under en mässlingvaccinationskampanj i april screenade vi också för undernäring bland 5 700 barn under fem år i tio av dessa bosättningar. Screeningen visade att 16 procent av barnen var undernärda och 4,5 procent var svårt undernärda.

– Barn dör av undernäring och sjukdomar som går att förebygga, såsom diarré och mässling, säger Hugues Robert, ansvarig för vår akutinsats. Människor har varit här i nästan ett år, men dödligheten hos barn under fem år är vad vi förväntar oss att se under en akutinsats.

Över hälften av barnen i Moke är undernärda

Sedan mars har våra team bistått människor på flykt i områdena kring Kalémie och Kansimba genom mässlingvaccinationer, mobila kliniker, vattenfördelning och uppbyggnad av latriner och duschar. Ett team har också gett vård till cirka 1 500 människor i byn Moke. Där visade en screening av undernäring att 51 procent av barnen under fem år var undernärda och 23 procent var svårt undernärda. Genom vår mobila klinik kunde vi ge vård och distribuera mat. Men för två veckor sedan tvingades dessa människor att lämna byn. Eftersom de inte har någonstans att ta vägen har de nu tvingats bosätta sig djupt inne i skogen i ett svårtillgängligt område.

I byn Moke, Kongo-Kinshasa, satte vi upp en mobil klinik. I byn Moke, Kongo-Kinshasa, satte vi upp en mobil klinik. Foto: Narcisse Wega/Läkare Utan Gränser.

Vi efterlyser en ökad humanitär insats från FN och den kongolesiska regeringen kring områdena Kalémie och Kansimba, i Tanganyika-provinsen. Villkoren i bosättningarna måste omedelbart förbättras, människor måste få tillgång till sjukvård, livsmedel bör distribueras och de som utsätts för våld bör ges skydd. Det stöd som erbjuds för närvarande är fortfarande inte tillräckligt.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa sedan 1981. Sedan april 2017 har våra team i Tanganyika-provinsen genomfört en mässlingsvaccinationskampanj och behandlat höga nivåer av undernäring bland människor som fördrivits från sina hem.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Nyheter från fältet

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.

Ett barn vaccineras mot mässling under vår vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Över en miljon barn vaccinerade mot mässling

Vi har tillsammans med hälsomyndigheterna vaccinerat över en miljon barn mot mässling i Kongo-Kinshasa där sjukdomen sprider sig. Men finns det många logistiska hinder för att ta sig fram.

På väg med båt mot vårt mål - Bolomba.
Nyheter från fältet

Människan tycks kapabel att vänja sig vid det mesta

Tre dagar i Bolomba och jag börjar så sakteliga vänja mig. Telefontäckning finns några timmar om dagen. Internet finns i princip inte alls. De första dagarna har framförallt ägnats åt logistik.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.