Hoppa till huvudinnehåll

Middag vid Kongofloden

Publicerad 4 juli 2017
En gata i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Foto: Ludvig Bolinder/Läkare Utan Gränser
En gata i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.

Skriver detta på en uteservering i Mbandaka med utsikt över Kongofloden. Det är inte direkt Mälarpaviljongen i Stockholm – skrattar lite för mig själv bara av den galna jämförelsen – men det är rätt mysigt här. Jag beställde fisk med ris för en och halv timme sen och det ska snart vara klart tydligen. 

Nedanför oss beskådar vi lokalbornas rutiner vid floden; några tvättar kläder, andra tvättar kroppen, två andra hjälps åt att transportera bort en gammal sönderrostad grävskopa som de verkar ha bärgat från floden och som troligen ska bli en improviserad vedspis. Som ni förstår är Mbandaka lite av en avkrok. Det är den största staden i den här delen av landet med någonstans mellan 300 000–500 000 invånare men man kan väl säga att stadskänslan inte riktigt infinner sig.

Här i Mbandaka är förberedelserna i full gång. Logistikerna har bråda dagarna med att engagera två stora transitläger och de båtar som ska föra oss uppströms längs floden. Jag och mina kollegor i ”l’équipe med” har idag ägnat oss åt att planera vilka av medicinerna som ska tas med i första leveransen, som ska täcka tiden till nästa leverans som uppskattas till två veckor, och vilka som ska stanna i transitlägret. Förutom mediciner och medicinsk och hygienisk utrustning har vi tydligen också ansvar för matbeställningarna för patienterna. Så nu har vi precis lagt in en beställning till supply-teamet på 5 säckar ris à 50 kilo, 2 säckar bönor, en säck salt osv.

Nu kom maten. Det blev fisk, fast med pommes frites, men vem bryr sig. Hej hopp!

Läs hela Ludvig Bolinders blogg från Kongo-Kinshasa här.