Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt svåra skottskador i Gaza

Publicerad 20 april 2018
Foto: Laurie Bonnaud / Läkare Utan Gränser
Ett team från Läkare Utan Gränser arbetar på Al-Aqsa-sjukhuset i Gaza med att hjälpa vårdpersonal ta emot stora mängder skottskadade.

Sedan 1 april har våra team i Gaza gett postoperativ vård till över 500 människor som skottskadats under palestinska massprotester vid gränsen till Israel. Patienterna har ovanligt svåra skador som är extremt komplexa att behandla.

Antalet patienter som behandlats på våra kliniker under de senaste tre veckorna är fler än vi behandlade under hela 2014, då Israel genomförde en omfattande militär offensiv mot Gazaremsan. Medicinska team på Gazas sjukhus förbereder sig nu för att kunna ta emot fler skadade när demonstrationerna fortsätter.

Våra kirurger rapporterar om förödande skottskador bland hundratals människor som skadats under protesterna de senaste veckorna. Den stora majoriteten av patienterna - främst unga män, men också kvinnor och barn - har ovanligt svåra skador på benen. Våra medicinska team har sett omfattande skador på ben och mjuk vävnad och knytnävsstora utgångshål.

– Mer än hälften av de 500 patienter som vi har tagit emot på våra kliniker har skador där kulan har förstört vävnad efter att ha pulveriserat benet, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för våra projekt i Palestina.

Förstärker kapaciteten

Skadorna är svåra att hantera. Utöver vanlig omvårdnad behöver patienter ofta ytterligare kirurgi och en lång rehabilitering med sjukgymnastik. Många patienter kommer få bestående handikapp för resten av livet. I de fall där patienten inte kan få tillräcklig vård i Gaza och inte får tillstånd att söka vård utanför remsan kan amputation bli den enda lösningen.

Vi har förstärkt vår kapacitet för att kunna ta emot den stora mängden patienter. Vi har ökat antalet sängar i post-operativa kliniker samt rekryterat och utbildat mer medicinsk personal. En fjärde klinik som kommer erbjuda patienter nödvändig specialistvård öppnar snart i centrala Gaza.

Läkare Utan Gränser har också skickat operationsteam med kirurger specialiserade inom kärlkirurgi, ortopedi och rekonstruktiv kirurgi samt narkosläkare, för att operera de allvarligaste fallen. Teamet arbetar tillsammans med palestinsk medicinsk personal på sjukhusen Al-Shifa och Al-Aqsa.

Desperation och övergivenhet på Gazaremsan

Demonstrationerna började i slutet av mars på den årliga "markdagen", då palestinierna protesterar mot israeliska markbeslag, och ska enligt planerna pågå till mitten av maj. Då firar Israel att det gått 70 år sedan staten utropades.

Majoriteten av våra patienter är unga män i 20-årsåldern. De beskriver desperation, brist på arbete, extrem fattigdom och en känsla av övergivenhet. Många går till gränsstängslet väl medvetna om riskerna men känner samtidigt att de inte har något att förlora. De flesta hoppas återhämta sig snabbt för att kunna ansluta sig till protesterna igen.  

Bland de många unga männen på kryckor som fyllt Läkare Utan Gränsers väntrum de senaste tre veckorna finns även kvinnor, äldre män och barn.

En av dem är Yahya, 11 år:

”Jag deltog i protestmarschen tillsammans med mina bröder för att se mina föräldrars land och med mina egna ögon se dem som bombar Gaza och skjuter på oss. Jag ville förstå varför. Du vet, det enda som gör israelerna starkare än oss är deras vapen.

Jag var väldigt nära stängslet när jag blev skjuten. Jag var yngst bland dem som gick så nära. Jag ville gå närmre för att se landskapet på andra sidan. Det var väldigt vackert, mycket vackrare än Gaza! Men sedan blev jag skjuten. Jag kommer ihåg skyttens ansikte – det var en ung blond kvinna.

En kula träffade mig i vristen. Allt skadades: musklerna, ledbanden, skelettet. Jag kan bara röra lite på tårna nu. Det gjorde väldigt ont när jag sköts, det kändes som en elchock. Men nu mår jag lite bättre. De opererade mig på sjukhuset och jag kommer få en operation till. Under tiden kommer jag till Läkare Utan Gränsers klinik i Beit Lahia tre gånger i veckan. De säger att jag borde kunna gå igen om sex månader.

Jag tycker inte att jag är för ung för att bli skadad. Jag kan ta smärtan och sorgen precis som alla andra i Gaza som har skottskadats.”

Yahya får sitt sår omlagt av en sjuksköterska på Läkare Utan Gränsers klinik.

Läs mer om vårt arbete i Palestina.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare