Hoppa till huvudinnehåll

Vi vårdar överlevande i Libyen efter förlist båt

Publicerad 11 september 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
De människor som räddats på Medelhavet togs till ett fångläger som kontrolleras av libyska myndigheter.

De människor som räddats på Medelhavet togs till ett fångläger som kontrolleras av libyska myndigheter.

Över 100 människor har rapporterats drunknade efter att deras båt sjunkit utanför Libyens kust för över en vecka sedan. Den 2 september räddades 276 människor av den libyska kustbevakningen och fördes sedan till staden Khoms 120 kilometer öster om Tripoli. Ett team från Läkare Utan Gränser gav vård till de överlevande.

Enligt vittnesmål från en överlevande lämnade två gummibåtar Libyens kust tidigt på morgonen den 1 september. I varje båt fanns fler än 160 människor från länder som Sudan, Mali, Kamerun, Ghana, Libyen, Algeriet och Egypten.

”Den andra båtens motor gick sönder. Men vår båt fortsatte. Omkring klockan ett på natten började vår gummibåt läcka luft. Vi var 165 vuxna och 20 barn ombord. Vid den tidpunkten visade satellittelefonen att vi inte var långt ifrån Maltas kust. Vi kontaktade italienska kustbevakningen och bad om hjälp eftersom människor hade hamnat i vattnet. De sa att någon skulle komma. Men båten började sjunka. Vi kunde inte simma och nästan ingen hade flytväst. De som kunde hålla sig kvar i den förlista båten överlevde. Senare kom ett europeiskt räddningsflygplan och slängde räddningsflottar åt oss. Men alla var redan i vattnet, båten hade redan sjunkit. Ett par timmar senare kom ett till flygplan och kastade ut fler flottar. På vår båt överlevde endast 55 människor. Många dog, bland dem flera barn. De hade kunnat räddas om någon kommit tidigare. Över 20 barn dog, bland annat två 17 månader gamla tvillingar. Senare kom den libyska kustbevakningen och plockade upp de överlevande från den förlista båten och sedan den andra båten. De tog oss alla hit.”

Vårt team i Libyen har behandlat människor med kemiska brännskador orsakade av bensin som blandats med saltvatten.

– Vårt medicinska team arbetade i flera timmar med att vårda överlevande med allvarliga skador, säger Jai Franciscis, sjuksköterska som arbetar för Läkare Utan Gränser i Misrata. Vi behandlade 18 allvarliga fall, bland dem fanns nio personer som hade fått 75 procentiga kemiska brännskador.

De som räddats på Medelhavet togs till ett fångläger som kontrolleras av libyska myndigheter. Det är vanligt att människor som återförs till Libyen, efter att ha plockats upp från sjöodugliga båtar, tvingas tillbaka in i ett system av godtycklig fångenskap. Mellan januari och augusti i år har den EU-stödda libyska kustbevakningen fört tillbaka 13 185 flyktingar och migranter till Libyen.

Som en del av vårt arbete i fångläger i och runtomkring Khoms ger våra team medicinsk och uppföljande vård till människor som befinner sig där. Bland dem finns gravida kvinnor, barn och bebisar, samt människor med allvarliga medicinska åkommor och kemiska brännskador.

Sjuka och traumatiserade människor har inga alternativ

– Vi är extremt oroade för våra patienter. Hur kan de återhämta sig när de är inlåsta i en cell, under dåliga hygieniska förhållanden där de sover på filtar eller madrasser direkt på golvet. Flera har fruktansvärda smärtor efter brännskador och kan inte sitta eller gå, än mindre ligga på en tunn madrass, säger Jai Franciscis.

– Vi har börjat se patienter med allvarliga infektioner som till exempel lunginflammation. Detta till följd av att de har legat länge i vattnet. Utan tillgång till rent dricksvatten och mat har människor svårt att läka. Detta kan istället försena eller förvärra det medicinska tillståndet.

I fånglägren i Libyen råder hemska hygieniska förhållanden.

I fånglägren i Libyen råder hemska hygieniska förhållanden. Foto: Sara Creta/Läkare Utan Gränser.

Många av de som överlevde den 2 september sörjer sina släktingar och vänner. Utöver den riskfyllda resan över havet har de nu ställts inför en annan traumatisk situation. Istället för att få det stöd de behöver arresteras flyktingar och migranter och blir inlåsta under hemska levnadsvillkor, utan grundläggande skydd, tillgång till rättskydd eller andra alternativ.

Dystra utsikter för inlåsta

Bland de människor som sitter inlåsta har Läkare Utan Gränser mött asylsökande och flyktingar som har registrerats eller erkänts av UNHCR i Libyen eller andra länder. Utsikterna för dessa människor ser särskilt dystra ut. UNHCR:s uppgift, det vill säga att leda evakueringarna från Libyen till Niger och vidarebosättning i ett tredjeland som följd av CNN:s publicering 2017, har legat nere under flera månader. I stället är asylsökande och flyktingar godtyckligt kvarhållna på obestämd tid. De riskerar att bli offer för människohandel, eftersom kriminella nätverk ofta är det enda alternativet för människor som söker vägar till trygghet.

Människor berättade också för våra team att de hade bestämt sig för att lämna Tripoli för att undvika de våldsamma konflikterna och beskjutningen som började den 26 augusti i huvudstaden.

Vi riktar följande uppmaningar till relevanta aktörer:

  • FN:s flyktingorgan (UNHCR) måste snabbt evakuera flyktingar och asylsökande från Libyen och påskynda deras vidarebosättning.
  • FN:s organisation för migration (IOM) och personernas hemländer måste påskynda evakueringen och repatrieringen av migranter i Libyen som vill återvända hem.
  • De europeiska staterna och libyska myndigheter måste sluta fängsla människor och inte heller återföra dem till Libyen som ett medel för att förhindra att människor tar sig till Europa. EU-stödda libyska kustbevakningsfartyg har stoppat ett stort antal människor på Medelhavet i år, enbart för att föra dem tillbaka till Libyen. I Libyen utnyttjas flyktingar och migranter, dessutom rapporterar många om kidnappning med krav på lösensumma. Många människor utsätts för sexuellt våld, människohandel, tortyr och misshandel.

Relaterade nyheter

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

Skriv under vår namninsamling så att vi kan fortsätta rädda liv på Medelhavet.
Medelhavet

Vårt räddningsarbete hotat – vi behöver ditt stöd!

Läget är kritiskt. Räddningsfartyget Aquarius tvingas avbryta sitt arbete på Medelhavet samtidigt som flyende människor fortsätter att drunkna. Höj din röst för hjälparbete och delta i vår namninsamling, så vi kan fortsätta rädda liv till sjöss.

Fartyget Aquarius vid en räddningsaktion tidigare i veckan.
Medelhavet

Italien tvingar Panama att stoppa räddningsfartyget Aquarius

Efter ekonomiska och politiska påtryckningar från den italienska regeringen drog panamanska myndigheter i lördags in fartyget Aquarius registrering. Vi kräver att EU försäkrar Panama att de italienska hoten är ogrundade eller omedelbart ser till att fartyget får en annan flagga att segla under.

En kvinna tillsammans med sin nio månader gamla dotter. De befann sig på båten som fick motorhaveri utanför Libyens kust.
Medelhavet

Vittnesmål från Medelhavet

Den 1 september ger sig två gummibåtar av i skydd av mörkret. Bakom sig lämnar de Libyen, ett land i förfall. Men ingen kommer att klara resan till Europa. För många blir havet deras grav.