Hoppa till huvudinnehåll
En man som flytt från Tigray i norra Etiopien får hjälp av Läkare Utan Gränser i transitlägret Al Hashaba i Sudan.
Foto: Thomas Dworzak/Magnum Photos
En man som flytt från Tigray, Etiopien, får hjälp vid Läkare Utan Gränsers vårdinrättning i transitlägret Al Hashaba, Sudan.

Etiopien

Mer än 22 miljoner människor beräknades 2022 vara i behov av humanitärt bistånd i Etiopien, enligt siffror från FN. I flera områden har människor drabbats hårt av långvariga konflikter, särskilt i regionerna Afar, Amhara, Tigray och Southern Nations (SNNP).

Samtidigt har naturkatastrofer pressat människors återhämtningsförmåga. Såväl svår torka som översvämningar har tvingat hundratusentals människor att överge sina hem.

Läkare Utan Gränsers arbete i Etiopien

Efter två år av våldsam konflikt i Tigray som ledde till tusentals döda är behovet av humanitärt stöd enormt. Efter konfliktens slut har vi lyckats återuppta arbetet i regionen. Vi stöttar den lokala sjukvården samt driver mobila kliniker på platser där vårdinrättningarna har förstörts i striderna.

Vi är på plats i flera regioner i Etiopien. Bland annat behandlar vi försummade tropiska sjukdomar såsom kala azar och giftiga ormbett. Vi ger också vård för undernäring, kolera och mässling.

Trots att konflikten i Tigray formellt avslutades i slutet av 2022 och regeringens restriktioner lyftes, är det fortfarande svårt för oberoende humanitära organisationer som Läkare Utan Gränser att arbeta i Etiopien på grund av osäkerhet och administrativa hinder.

Karta över Läkare Utan Gränsers insatser i Etiopien

Vi fortsätter att utkräva ansvar för våra kollegors död

Den 24 juni 2021 dödades våra kollegor María Hernández Matas, Tedros Gebremariam Gebremichael och Yohannes Halefom Reda brutalt och avsiktligt medan de utförde sitt humanitära arbete. Trots ett omfattande utbyte med de etiopiska myndigheterna har vi fortfarande inte fått trovärdiga svar på vad som hände med våra kollegor. Vi kommer att fortsätta sträva efter ansvarsskyldighet för denna incident, med hopp om att detta kommer att bidra till att förbättra säkerheten för humanitära arbetare i Etiopien.

Läs mer om våra aktiviteter i Etiopien på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

 

Senast uppdaterad 18 juli 2023.

Etiopien

Fakta Etiopien 

  • Befolkning: 109 miljoner
  • Huvudstad: Addis Abeba
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1984
  • Antal anställda 2022: 814