Hoppa till huvudinnehåll

Irak - svår situation för internflyktingar

en barnmorska håller en nyfödd bebis insvept i vitt tyg på en mödravårdsavdelning
Foto: Läkare Utan Gränser
Barnmorskan Rahma håller upp en nyfödd bebis på Läkare Utan Gränsers mödravårdsavdelning på ett sjukhus i Mosul.

Efter flera år av väpnad konflikt och instabilitet är sjukvården i Irak försvagad samtidigt som många patienter behöver vård.

De humanitära behoven är stora då över en miljon irakier fortfarande lever som flyktingar (2023) och inte kan återvända till sina hem. Det sker också fortfarande attacker av Islamiska staten i landet. 

En del av dessa internflyktingar har i flera år levt i flyktingläger som från början skulle vara temporära. Tillgången i lägren till grundläggande samhällstjänster och sjukvård väldigt begränsad. Samma problem gäller för många av dem som har lyckats ta sig tillbaka till sina hemstäder där det ofta saknas fungerande infrastruktur.

Läkare Utan Gränsers arbete i Irak

Vi arbetar på elva platser i Irak där vi tillhandahåller en rad olika sjukvårdstjänster.

Tjänsterna omfattar akutvård, mödravård och neonatalvård, specialiserad ortopedisk kirurgi och förlossningsvård, postoperativ rehabilitering och vård, behandling av icke smittsamma sjukdomar samt stöd för psykisk ohälsa.

Patienter som behöver avancerad kirurgisk vård hänvisas till Läkare Utan Gränsers sjukhus för rekonstruktiv kirurgi i Amman, Jordanien, som sedan 2006 har utfört ortopedisk, plastisk och maxillofacial kirurgi för patienter från Irak och andra länder i Mellanöstern.

I Bagdad samarbetar vi med det nationella tuberkulosinstitutet och arbetar med att flytta läkemedelsresistenta tuberkulospatienter från en behandling med injektioner till nyare, mer effektiva orala läkemedel.

Läs mer om våra aktiviteter i Irak på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida

 

Senast uppdaterad 3 december 2024.
 

Irak

Vårt arbete 2023

  • Kirurgiska ingrepp: 2 830 
  • Konsultationer i öppenvård: 87 100
  • Antal anställda: 866
  • Första projekt: 2003