Hoppa till huvudinnehåll

29 döda funna vid räddningsinsats på Medelhavet

Published 26 oktober 2016
Foto: Borja Ruiz Rodriguez/Läkare Utan Gränser
Efter en räddningsinsats hittades 25 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka 5 mil från den libyska kusten.

Sent i går kväll hittades 29 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka fem mil från den libyska kusten. Samtidigt lyckades vårt fartyg Bourbon Argos rädda 107 överlevande från samma båt och ytterligare 139 från en närliggande gummibåt.

– När vi kom fram till den första båten tog vi ombord 107 människor. Men eftersom vi kallades till en annan brådskande räddning i närheten kunde vi inte ta hand om de döda kroppana. När vi räddat ytterligare 139 personer från den andra båten återvände vi och fann 29 döda människor i botten av båten, i en sörja av vatten och bränsle. De har troligtvis dött efter att ha inandats giftiga ångor från bränslet. Det tog oss tre timmar att få ut 11 kroppar eftersom blandningen av bensin och vatten gjorde att vi inte kunde vara på båten under längre tidsperioder. Det var fruktansvärt, säger Michele Telaro, koordinator på Bourbon Argos.

När 11 kroppar bärgats hade det blivit mörkt ute men räddningspersonalen på Bourbon Argos ville inte vänta till nästa dag med att ta hand om kropparna som fanns kvar. Så de bad organisationen Sea Watch om hjälp som tog hand om de återstående 18 döda människorna.

Flera patienter fick evakueras 

Bland de människor som räddades behandlades 23 för frätskador ombord på Bourbon Argos, 11 av dem hade allvarliga skador. Sju patienter fick evakueras och två var så svårt skadade att de togs med helikopter för akutbehandling i Italien. Läkarteamet lyckades rädda livet på en ung kvinna som fick intuberas före evakueringen.

De som överlevt fick omedelbar psykologisk hjälp av våra team ombord. De kommer också få ytterligare stöd och vård när båten når Italien.

– Detta är en tragedi, men vi kan inte säga att det var en exceptionell dag till sjöss. De senaste veckorna har varit fruktansvärda. Våra räddningsteam, och andra båtar som deltar i insatserna, genomför räddningar hela tiden. Trots det dör många män, kvinnor och barn. Havet har förvandlats till en kyrkogård och vår räddningspersonal känner sig maktlös eftersom de inte kan förhindra att fler liv går till spillo, säger Stefano Argenziano, som ansvarar för Läkare Utan Gränsers flyktingprojekt i Europa.

– 2016 förväntas snart deklareras som det dödligaste året hittills på Medelhavet. Hur många tragedier som denna krävs innan EU-ledarna ändrar sin politik och erbjuder säkra och lagliga alternativ för människor på flykt?

Hittills i år har 327 800 människor tagit sig till Europa med båt. Samtidigt har 3 740 människors dött på havet enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR. Våra tre fartyg, Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius, har hittills i år räddat över 17 000 människor sedan april.

Vi upprepar, återigen, att även om sök- och räddningsinsatserna räddar liv är säkra och lagliga vägar enda sättet att få ett slut på dessa dödliga resor.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare