Hoppa till huvudinnehåll

Anna Blideman

Sjuksköterska,
Irak

Anna Blideman är sjuksköterska och ute på sitt andra uppdrag för Läkare Utan Gränser i Kirkuk, Irak. Där arbetar hon på en klinik i ett flyktingläger. Under sitt första uppdrag arbetade hon på en förlossningsklinik i Port-au-prince, Haiti, som tar hand om kvinnor med graviditetskomplikationer.

Blogginlägg skrivna av Anna Blideman

För varje vecka som går kommer mer och mer liv tillbaka till staden där vi har kliniken.
Irak

Återvända hem

"Situationen är fortfarande svår på många sätt, men det är fantastiskt att se förändringen. Jag lämnar Irak med blandade känslor."
- Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak. 

En patient får hjälp på en av våra kliniker i Irak.
Irak

Ett förstört sjukvårdssystem

"Idag hade vi en patient på vår klinik för kroniska sjukdomar, som behövde mer vård än vad vi kunde erbjuda. Så jag ringde ambulansen, de svarade inte."
- Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak.

En mobil klinik i Debaga i utkanten av Erbil, Irak.
Irak

Utmaningen i att hålla sig neutral och opartisk

"Det var inte lätt att hitta en plats lämpad för kliniken. Den tidigare kliniken i staden förstördes i ett flyganfall och ligger under en hög med grus."
-  Sjuksköterskan Anna Blideman, Irak. 

Sjuksköterskan Anna Blideman i Irak.
Irak

”Du vet aldrig hur morgondagen kommer att bli"

"Jag lämnade Sverige med en dags varsel. Jag fick hastigt ställa in min avskedsfest, åka hem och packa och flög ut redan morgon därpå."
- Anna Blideman, Irak. 

Min sista dag på sjukhuset hade mina kollegor ordnat överraskningsfika.
Haiti

Tack och hej!

"Mitt uppdrag är slut. Aldrig trodde jag att nio månader kunde gå så fort. Men nu är det dags att lämna och lämna över. Jag har lärt mig mer än vad jag hade kunnat drömma om. À là prochaine!"

Träning för personalen på intensivvårdsavdelningen. Läkaren Maitre visar Orgella och Bazelais tekniken för återupplivning.
Haiti

Vad vi gör på jobbet

Jag har själv alltid undrat vad människor som jobbar “organisatoriskt” egentligen gör och nu är jag där själv och kan knappt förklara vad det innebär. 

Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt.
Haiti

Så kom Matthew

"Vi hade förberett oss utan att riktigt veta vad vi skulle förbereda oss på. Hemma i huset var vi beredda på att fönstren kunde blåsa sönder och att vi inte skulle kunna ta oss ut på några dagar."

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Haiti

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Haiti

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Haiti

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Sophia är 17 år och har mist sitt barn
Haiti

Sophia förlorade sitt barn

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna på sjukhuset på Haiti.
Haiti

Paddeln

Jag tänker på mitt syskonbarn som ska komma i juni. Jag tänker på min brorsa och hans fru som såklart är nervösa men som i praktiken inte behöver oroa sig. Tyvärr är detta inte verkligheten för de flesta gravida kvinnor på Haiti.