Hoppa till huvudinnehåll

Anna Blideman

Sjuksköterska,
Haiti

Anna Blideman är på sitt första uppdrag som sjuksköterska för Läkare Utan Gränser. Under 9 månader jobbar hon på en förlossningsklinik i Port-au-prince, Haiti, som tar hand om kvinnor med graviditetskomplikationer.

Blogginlägg skrivna av Anna Blideman

Min sista dag på sjukhuset hade mina kollegor ordnat överraskningsfika.
Haiti

Tack och hej!

"Mitt uppdrag är slut. Aldrig trodde jag att nio månader kunde gå så fort. Men nu är det dags att lämna och lämna över. Jag har lärt mig mer än vad jag hade kunnat drömma om. À là prochaine!"

Träning för personalen på intensivvårdsavdelningen. Läkaren Maitre visar Orgella och Bazelais tekniken för återupplivning.
Haiti

Vad vi gör på jobbet

Jag har själv alltid undrat vad människor som jobbar “organisatoriskt” egentligen gör och nu är jag där själv och kan knappt förklara vad det innebär. 

Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt.
Haiti

Så kom Matthew

"Vi hade förberett oss utan att riktigt veta vad vi skulle förbereda oss på. Hemma i huset var vi beredda på att fönstren kunde blåsa sönder och att vi inte skulle kunna ta oss ut på några dagar."

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Haiti

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Haiti

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Haiti

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Sophia är 17 år och har mist sitt barn
Haiti

Sophia förlorade sitt barn

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna på sjukhuset på Haiti.
Haiti

Paddeln

Jag tänker på mitt syskonbarn som ska komma i juni. Jag tänker på min brorsa och hans fru som såklart är nervösa men som i praktiken inte behöver oroa sig. Tyvärr är detta inte verkligheten för de flesta gravida kvinnor på Haiti.

Fältarbetare Haiti
Haiti

Kontraster

Haiti måste vara kontrasternas land. Fantastiskt landskap med höga berg och palmer. Men också fattigdom, våldsamheter och ett kollapsat samhällssystem.

Anna Blideman fältarbetare Haiti
Haiti

Instängd

Vi åkte på en liten utflykt igår. Efter nästan tre veckor här har jag bara sett området runt vårt hus och sjukhuset, vilket gjort mig frustrerad.

Sjukhuset på Haiti
Haiti

Början på allt

När jag stiger av planet slår Haiti emot mig som en vägg av värme. Äntligen är jag här!