Hoppa till huvudinnehåll

Återvända hem

Publicerad 27 april 2018
För varje vecka som går kommer mer och mer liv tillbaka till staden där vi har kliniken.
Foto: Anna Blideman
För varje vecka som går kommer mer och mer liv tillbaka till staden där vi har kliniken.

Efter att ha spenderat nästan sex månader i Irak är det snart dags för mig att åka hem. Jag känner mig självklart väldigt lyckligt lottad för den här tiden, alla fantastiska människor jag har träffat och allt jag har upplevt. 

I början av mitt uppdrag jobbade jag i ett flyktingläger för människor som har flytt områden som har kontrollerats av den så kallade Islamiska staten (IS).

Senare var jag också delaktig i att starta en klinik i ett av dessa områden som människor flytt ifrån. Så några av de patienterna jag nu träffar på kliniken har jag tidigare träffat i lägret, men de har nu kunnat återvända hem igen. För varje vecka som går kommer mer och mer liv tillbaka till staden där vi har kliniken. I början såg vi nästan inga civila, inget liv på gatorna, bara raserade tomma hus; en stad härjad av krig. Nu blomstrar marknaden, vi träffar barn på väg hem från skolan och människor är ute på gatorna igen.

Situationen är fortfarande svår på många sätt, men det är fantastiskt att se förändringen. Jag lämnar Irak med blandade känslor. Jag är ledsen över att lämna ett fantastiskt land med några av de mest generösa människor jag någonsin träffat. Men jag är också glad över att jag nu har en annan bild av det land som jag tidigare bara kände genom, den ofta väldigt negativa, nyhetsrapportering. Jag hoppas att jag kommer att åka tillbaka en dag, Inshallah. 

Läs hela Anna Blidemans blogg från Irak.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare