Hoppa till huvudinnehåll

Bomberna regnar över östra Aleppo

Publicerad 7 oktober 2016
Foto: Ghaith Yaqout Al-Murjan / MSF
Foto från den 5 oktober i östra Aleppo. På bilden syns ett av Läkare Utan Gränsers traumasjukhus efter den tredje bombattacken på mindre än en vecka.

Ingen undgår bomberna i östra Aleppo – varken befolkningen eller sjukhus. Området har förvandlats till en gigantisk dödszon utan vare sig väg in eller ut. 

Uppskattningsvis 250 000 människor är instängda i östra Aleppo. Befolkningen har ingen väg ut, samtidigt som förnödenheter och sjukvårdsmaterial inte kommer in. Sista gången vi nådde fram med mediciner och andra medicinska förnödenheter var i augusti, när belägringen av staden tillfälligt bröts. Snart är hyllorna tomma.

De urskillningslösa bombningarna och belägringen av östra Aleppo har gjort livet outhärdligt. Sjukhusen svämmar över av skadade och människor är desperata. De senaste tre månaderna har alla sjukhus i östra Aleppo, som vi och andra organisationer stödjer, utsatts för bombanfall. Många har fått stänga ner sin verksamhet. Nu finns bara 35 läkare kvar i området och av dem är endast sju kirurger och har expertis inom krigsskador.

– Jag har sett människor med skador som inte kan beskrivas. En dag kom en flicka som förlorat halva kroppen in. Flickan var fortfarande vid medvetande och kunde prata. Hon hade svåra smärtor och bad mig stoppa dem. Vi opererade henne, även om en kropp utan bäcken och lämmar inte kan överleva. Efter operationen vaknade hon upp och kunde träffa sin familj en sista gång innan hon avled. En människa dör mitt framför dina ögon och du kan inte göra någonting för att stoppa det, berättar Abu Khalid, läkare som fram tills slutet av augusti arbetade i östra Aleppo. 

Men våra syriska kollegor är där för att stanna. De säger att de vet att de kommer att dö där,  tillsammans med sina patienter. När det är deras tur.

Vi kräver att den syriska regeringen och dess allierade upphör med bombattackerna som orsakat ett blodbad på Aleppos befolkning. Sjuka och skadade människor måste evakueras och förnödenheter och sjukvårdsmaterial måste släppas in.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi har även sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, varav många i belägrade områden.