Hoppa till huvudinnehåll

De civila får betala priset

Publicerad 20 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkaren Katie Treble, som arbetade på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken.

Läkaren Katie Treble, som arbetade på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken.

Konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR) sprider sig och intensifieras. Under de senaste veckorna har vi bevittnat ett flertal avrättningar och terror bland civila. Många har dödats eller sårats och tusentals människor har tvingas fly för sina liv.

Under de senaste månaderna har konflikter inom grupperingar resulterat i strider mellan utbrytargrupper , särskilt i de centrala och östra delarna av landet. Och när en ny grupp vinner kontrollen över en stad är de civila de första som drabbas.

– Våra team har hittat stympade kroppar som lämnats kvar för att injaga skräck hos befolkningen. Civila är traumatiserade och många som flytt får klara sig på vad de kan hitta, säger René Colgo, biträdande ansvarig för våra projekt i CAR.

”Det var kaos”

På Bria barnsjukhus har vi behandlat 168 personer för våldsrelaterade skador sedan november.

– Sista helgen i mars tog vi emot 24 svårt skadade människor på vårt sjukhus, berättar läkaren Katie Treble, som då arbetade på sjukhuset. Det var kaos. Vi var överväldigade med patienter och alla hade allvarliga skottskador. Bland dem fanns en treårig flicka som var otroligt lugn och stilla. Hon grät inte utan samarbetade med oss ​​även om hon inte kunde förstå varför vi ville sticka henne med nålar och röra vid hennes smärtsamma sår. 

– Våldet har lugnat ner sig nu. Men människor kallar Bria för en ”krutdurk” som kan explodera när som helst igen, säger Katie Treble.

Konflikten sprider sig nu till områden som under de senaste två åren ansetts relativt stabila. I södra delarna av landet strider rivaliserande beväpnade grupper, vilket har förödande konsekvenser för civilbefolkningen.

– Läget för en av de mest akuta humanitära kriserna i världen har förvärras, säger Emmanuel Lampaert, vår representant i CAR.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Mpoko internationella flygplats i Bangui, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Fem skäl att prata om flyktinglägret Mpoko

Mpoko internationella flygplats i Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad, och ett numera stängt flyktingläger. När det var som störst levde 100 000 människor där. 

Den svåra situationen för flyktingarna i Centralafrikanska republiken har gjort matdistribution livsnödvändig.
Nyheter från fältet

Akut matdistribution till flyktingar i CAR

40 procent av befolkningen i Centralafrikanska Republiken (CAR) lider brist på mat. Sedan december har vi därför delat ut 100 ton mat till flyktingar i norra delen av landet. 

Marie, två år, behandlas med antibiotika på Kabo vårdcentral, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Inte rätt tidpunkt att nedprioritera humanitärt stöd

I dag möts EU:s givarländer med representanter från Centralafrikanska republiken i Bryssel för att omförhandla det humanitära biståndet till Centralafrikanska republiken. De humanitära behoven i landet är fortfarande stora och vi vill att givarländerna engagerar sig. 

De lokala vårdcentralerna är underbemannade och kämpar för att erbjuda vård till befolkningen.
Nyheter från fältet

Fortsatta behov i Centralafrikanska republiken

Efter nära två års total frånvaro har flera statliga myndigheter nu återvänt till Centralafrikanska republiken. Men detta betyder inte att det är lugnt och tryggt. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.