Hoppa till huvudinnehåll

Desperat matbrist i nordöstra Nigeria

Publicerad 30 januari 2017

Matbristen i nordöstra Nigeria ledde till att många barn dog under 2015. Utan betydande insatser från nationella och internationella hjälporganisationer kan situationen bli ännu värre i år.

– Vi är en medicinsk organisation så det är vanligtvis inte vårt uppdrag att dela ut mat. Men människor är i desperat behov av mat. Andra organisationer har inte gjort tillräckligt så vi var tvungen att fylla detta gapande hål, säger Phillippe Le Vaillant, ansvarig för våra uppdrag i Nigeria.

Omkring en miljon människor som flytt våldet i delstaten Borno bor nu i Maiduguri, den största staden i nordöstra Nigeria. Trots en ökning av humanitärt bistånd under de senaste månaderna är tusentals människor i staden fortfarande i behov av mat, vatten och sjukvård.

Delar ut mat och vatten

Under de senaste tre månaderna har vi delat ut 810 ton mat i Maiduguri. Det är mat som räcker till 26 000 familjer i två veckor. De mest utsatta är ofta människor som bor i inofficiella läger. Lägren erkänns inte av myndigheterna så därför får folk får liten eller ingen hjälp, trots att tusentals bor där.

– Många människor kommer till Maiduguri med bara kläderna på kroppen. Det finns i princip inga jobb och kostnaden för mat har mer än fördubblats på ett år, säger Phillippe Le Vaillant.

Vi driver två stora sjukvårdsinrättningar och två klinker för gravt undernärda barn. Varje dag delar våra lastbilar ut 80 000 till 100 000 liter vatten i Maiduguri. Detta är en nödåtgärd för att se till så att människor har rent vatten att dricka innan en långsiktig lösning kan vara på plats. Vi bygger också nya latriner och gör i ordning borrhål i läger i centrala Maiduguri.

Brist på mat ökar infektioner

Behovet av livsmedelshjälp kommer sannolikt att öka ytterligare i mars då maten från årets skörd tar slut. Men det bästa sättet att bekämpa infektioner som malaria och diarré, som är vanligare under regnperioden som börjar i juni, är att se till så att människor har tillräckligt med mat.

– Det finns ett dödligt samspel mellan perioden då skörden är slut och regnperioden. När människor får i sig för lite näring minskar immunförsvaret och antalet infektioner ökar. Detta är särskilt allvarligt för barn och gör dem mycket sårbara för att utveckla svår undernäring med komplikationer, säger läkaren Javed Ali.

Dödliga konsekvenser

Mellan juni och oktober förra året hade denna onda cirkel dödliga konsekvenser för hundratals av våra patienter i enbart Maiduguri. I augusti dog 75 av de 369 barn som var inskrivna på vår undernäringsklinik. I november, när regnperioden avtagit och patienternas sjukdomstillstånd blev mindre komplicerat, dog 21 av 250 barn på samma avdelning.

– Under sommaren var vi överhopade av antalet undernärda barn med allvarliga komplikationer som behövde behandling. Även om säsongsmässiga faktorer nu har gjort att vi fått lite andrum betyder det inte att nödsituationen är över. Utan en betydande insats från nationella och internationella hjälporganisationer kan situationen bli ännu värre i år., säger Javed Ali.

I delstaten Borno driver Läkare Utan Gränser 11 fasta vårdinrättningar. Dessutom gör våra medicinska team regelbundna besök hos ytterligare fem sjukvårdsinrättningar. Vi är djupt oroade för de hundratusentals människor, som kanske inte har mat, vatten och sjukvård, som bor i områden dit biståndsorganisationer inte fått ​​tillgång.

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare