Hoppa till huvudinnehåll

Desperat matbrist i nordöstra Nigeria

Publicerad 30 januari 2017

Matbristen i nordöstra Nigeria ledde till att många barn dog under 2015. Utan betydande insatser från nationella och internationella hjälporganisationer kan situationen bli ännu värre i år.

– Vi är en medicinsk organisation så det är vanligtvis inte vårt uppdrag att dela ut mat. Men människor är i desperat behov av mat. Andra organisationer har inte gjort tillräckligt så vi var tvungen att fylla detta gapande hål, säger Phillippe Le Vaillant, ansvarig för våra uppdrag i Nigeria.

Omkring en miljon människor som flytt våldet i delstaten Borno bor nu i Maiduguri, den största staden i nordöstra Nigeria. Trots en ökning av humanitärt bistånd under de senaste månaderna är tusentals människor i staden fortfarande i behov av mat, vatten och sjukvård.

Delar ut mat och vatten

Under de senaste tre månaderna har vi delat ut 810 ton mat i Maiduguri. Det är mat som räcker till 26 000 familjer i två veckor. De mest utsatta är ofta människor som bor i inofficiella läger. Lägren erkänns inte av myndigheterna så därför får folk får liten eller ingen hjälp, trots att tusentals bor där.

– Många människor kommer till Maiduguri med bara kläderna på kroppen. Det finns i princip inga jobb och kostnaden för mat har mer än fördubblats på ett år, säger Phillippe Le Vaillant.

Vi driver två stora sjukvårdsinrättningar och två klinker för gravt undernärda barn. Varje dag delar våra lastbilar ut 80 000 till 100 000 liter vatten i Maiduguri. Detta är en nödåtgärd för att se till så att människor har rent vatten att dricka innan en långsiktig lösning kan vara på plats. Vi bygger också nya latriner och gör i ordning borrhål i läger i centrala Maiduguri.

Brist på mat ökar infektioner

Behovet av livsmedelshjälp kommer sannolikt att öka ytterligare i mars då maten från årets skörd tar slut. Men det bästa sättet att bekämpa infektioner som malaria och diarré, som är vanligare under regnperioden som börjar i juni, är att se till så att människor har tillräckligt med mat.

– Det finns ett dödligt samspel mellan perioden då skörden är slut och regnperioden. När människor får i sig för lite näring minskar immunförsvaret och antalet infektioner ökar. Detta är särskilt allvarligt för barn och gör dem mycket sårbara för att utveckla svår undernäring med komplikationer, säger läkaren Javed Ali.

Dödliga konsekvenser

Mellan juni och oktober förra året hade denna onda cirkel dödliga konsekvenser för hundratals av våra patienter i enbart Maiduguri. I augusti dog 75 av de 369 barn som var inskrivna på vår undernäringsklinik. I november, när regnperioden avtagit och patienternas sjukdomstillstånd blev mindre komplicerat, dog 21 av 250 barn på samma avdelning.

– Under sommaren var vi överhopade av antalet undernärda barn med allvarliga komplikationer som behövde behandling. Även om säsongsmässiga faktorer nu har gjort att vi fått lite andrum betyder det inte att nödsituationen är över. Utan en betydande insats från nationella och internationella hjälporganisationer kan situationen bli ännu värre i år., säger Javed Ali.

I delstaten Borno driver Läkare Utan Gränser 11 fasta vårdinrättningar. Dessutom gör våra medicinska team regelbundna besök hos ytterligare fem sjukvårdsinrättningar. Vi är djupt oroade för de hundratusentals människor, som kanske inte har mat, vatten och sjukvård, som bor i områden dit biståndsorganisationer inte fått ​​tillgång.

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.