Hoppa till huvudinnehåll

Desperat matbrist i nordöstra Nigeria

Publicerad 30 januari 2017

Matbristen i nordöstra Nigeria ledde till att många barn dog under 2015. Utan betydande insatser från nationella och internationella hjälporganisationer kan situationen bli ännu värre i år.

– Vi är en medicinsk organisation så det är vanligtvis inte vårt uppdrag att dela ut mat. Men människor är i desperat behov av mat. Andra organisationer har inte gjort tillräckligt så vi var tvungen att fylla detta gapande hål, säger Phillippe Le Vaillant, ansvarig för våra uppdrag i Nigeria.

Omkring en miljon människor som flytt våldet i delstaten Borno bor nu i Maiduguri, den största staden i nordöstra Nigeria. Trots en ökning av humanitärt bistånd under de senaste månaderna är tusentals människor i staden fortfarande i behov av mat, vatten och sjukvård.

Delar ut mat och vatten

Under de senaste tre månaderna har vi delat ut 810 ton mat i Maiduguri. Det är mat som räcker till 26 000 familjer i två veckor. De mest utsatta är ofta människor som bor i inofficiella läger. Lägren erkänns inte av myndigheterna så därför får folk får liten eller ingen hjälp, trots att tusentals bor där.

– Många människor kommer till Maiduguri med bara kläderna på kroppen. Det finns i princip inga jobb och kostnaden för mat har mer än fördubblats på ett år, säger Phillippe Le Vaillant.

Vi driver två stora sjukvårdsinrättningar och två klinker för gravt undernärda barn. Varje dag delar våra lastbilar ut 80 000 till 100 000 liter vatten i Maiduguri. Detta är en nödåtgärd för att se till så att människor har rent vatten att dricka innan en långsiktig lösning kan vara på plats. Vi bygger också nya latriner och gör i ordning borrhål i läger i centrala Maiduguri.

Brist på mat ökar infektioner

Behovet av livsmedelshjälp kommer sannolikt att öka ytterligare i mars då maten från årets skörd tar slut. Men det bästa sättet att bekämpa infektioner som malaria och diarré, som är vanligare under regnperioden som börjar i juni, är att se till så att människor har tillräckligt med mat.

– Det finns ett dödligt samspel mellan perioden då skörden är slut och regnperioden. När människor får i sig för lite näring minskar immunförsvaret och antalet infektioner ökar. Detta är särskilt allvarligt för barn och gör dem mycket sårbara för att utveckla svår undernäring med komplikationer, säger läkaren Javed Ali.

Dödliga konsekvenser

Mellan juni och oktober förra året hade denna onda cirkel dödliga konsekvenser för hundratals av våra patienter i enbart Maiduguri. I augusti dog 75 av de 369 barn som var inskrivna på vår undernäringsklinik. I november, när regnperioden avtagit och patienternas sjukdomstillstånd blev mindre komplicerat, dog 21 av 250 barn på samma avdelning.

– Under sommaren var vi överhopade av antalet undernärda barn med allvarliga komplikationer som behövde behandling. Även om säsongsmässiga faktorer nu har gjort att vi fått lite andrum betyder det inte att nödsituationen är över. Utan en betydande insats från nationella och internationella hjälporganisationer kan situationen bli ännu värre i år., säger Javed Ali.

I delstaten Borno driver Läkare Utan Gränser 11 fasta vårdinrättningar. Dessutom gör våra medicinska team regelbundna besök hos ytterligare fem sjukvårdsinrättningar. Vi är djupt oroade för de hundratusentals människor, som kanske inte har mat, vatten och sjukvård, som bor i områden dit biståndsorganisationer inte fått ​​tillgång.

Aktuellt om Nigeria

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nyheter från fältet

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nyheter från fältet

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nyheter från fältet

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut. 

Trafik i Port Harcourt, till tonerna av Westlife.
Nyheter från fältet

Finns det bra kaffe i Nigeria?

Det är nog tur att man har så mycket att göra och det är så hektiskt! Då hinner man inte slappna av och förstå vilken grej man har gett sig in på. Allt här känns som det är gjort ”the Nigeria way”, funkar det idag så är det grymt!

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.