Hoppa till huvudinnehåll

Donerade läkemedel ingen långsiktig lösning

Published 18 oktober 2016
Foto: Pierre-Yves Bernard/Läkare Utan Gränser
Ett litet barn vaccineras mot lunginflammation.

Förra veckan tackade Läkare Utan Gränser nej till vaccin mot lunginflammation från läkemedelsföretaget Pfizer. Anledningen är att vi inte anser att tillfälliga donationer leder till långsiktiga och hållbara lösningar. Donationer kan även hindra framtagandet av prisvärda mediciner och vaccin för alla.  

Donationer av vaccin och läkemedel kan verka som en bra och snabb lösning i exempelvis en krissituation. Men det är inte en hållbar lösning för våra projekt i över 70 länder. Att förlita sig på donationer av medicinska produkter är inte en långsiktig lösning. Utsatta barn behöver mer än en välvillig gest – de behöver prisvärda vaccin, nu och i framtiden.

Donationer kan leda till att läkemedelsbolag använder sig av gåvor för att förhindra att regeringar och vårdinrättningar ska kräva tillgång till mediciner och vaccin de har råd med. Det är en farlig väg att gå och gör att läkemedelsbolagen har all makt, vilket kan tillsynes belöna deras strävan efter monopol och höga priser.

Den här typen av donationer kan underminera de långsiktiga ansträngningar som görs för att öka en bredare tillgång till prisvärda mediciner och vaccin. Genom donationer tar man bort incitamentet för konkurrerande företag att ta fram generiska versioner av samma produkt, alltså likvärdiga men billigare läkemedel och vaccin.

Kommer ofta med restriktioner

Donationer är en snabb lösning som kan avråda regeringar från att hitta verkliga lösningar till folkhälsoproblem. Dessutom kommer dessa donationer med krav eller förbehåll i form av restriktioner för den som ska använda produkten och/eller för patienterna, såsom att de bara får användas till vissa befolkningar eller alltför strikta patentskydd. Dessa krav är inte alltid publika eller transparenta vilket gör det svårt att bedöma erbjudandet om en donation.

Donationerna föregås vanligtvis även av långa förhandlingsprocesser som kan försena livräddande behandlingar eller vaccinationskampanjer från att kan komma igång.

För att undvika dessa risker har Världshälsoorganisationen (WHO), och andra ledande hälsoaktörer som UNICEF och vaccinalliansen Gavi, tydliga policys som styr donationer från läkemedelsbolag.

Försöker förhandla med läkemedelsbolagen

Vi har försökt förhandla med läkemedelsbolagen i många år. Läkemedelsföretagen GSK och Pfizer är de enda som producerar lunginflammationsvaccinet och under förhandlingsperioden försäkrade både GSK och Pfizer oss om att de skulle arbeta på en lösning för ett mer prisvärt vaccin för barn i konfliktområden och låginkomstländer.

GSK har meddelande att de ska erbjuda lunginflammationsvaccinet till humanitära organisationer till sitt lägsta pris på omkring 9 dollar/barn för alla tre doser (cirka 80 kr). Men Pfizer har ännu inte fattat ett sådant beslut.

Läkare Utan Gränser kommer att fortsätta be både Pfizer och GSK att sälja lunginflammationsvaccinet till ett pris som alla regeringar kan ha råd med. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare