Hoppa till huvudinnehåll

En akutsituation i New Fangak

Publicerad 4 maj 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.

Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.

- Hur mycket kostar den, frågar jag på engelska. 
Ahmad översätter till arabiska och får svaret; 
​- 2 500 SSP (22 dollar). 

Vi prutar ned till 2 300 SSP (20 dollar) och jag är nöjd. Ett vackert silkeslikt tyg jag tänkt ge till min flickvän. Vi sätter oss på stolarna bredvid vid bordet, där vi nyss reste oss från. Det söta teet, gjort på ingefära, har redan serverats. Lyckligtvis har vi hittat skugga i den 40-gradiga hettan. Jag är där med Leonel, som är snickare och entreprenör i botten, bosatt i Paris och Ahmad, apotekare från Egypten. Min franska kommer till användning, även i Sydsudan.

Plötsligt ropar de på radion:

- Alex, Alex från Florence!

- Ja Florence, jag hör dig.

- Alex, det är en akutsituation i New Fangak, knivhugg i ryggen. Du måste åka, och ta med honom till Old Fangak.

I New Fangak finns ingen kirurgi, bara en vårdcentral som är öppen dagligen och kan stabilisera läget, om något är akut.

Vi betalar för oss, lämnar resten av teet och skyndar oss tillbaka.

Vi planerar en kiss movement

Fem minuter senare är jag i båten. Det är jag, Rigo, outreach-ansvarig sjuksköterska från Tchad och Mike, vår projektkoordinator från England. Båten åker i 20, 25 knop. Sträckan tar egentligen två timmar, men en annan båt har åkt med patienten för att möta oss. Vi planerar en så kallad ”kiss movement”, då vi möts halvvägs, för över patienten till vår båt och åker tillbaka.

Det är väldigt varmt, men vinden svalkar en del. Sedan jag var liten har vattnet och framför allt havet alltid fått mig att känna frihet och mitt i allt så hinner jag ändå ta in vyn längs floden. Lite längre bort mynnar floden ut i Vita nilen. Här är den 30 till 50 meter bred och fåglar flyger längs med flodens kanter. Det finns så många olika fågelarter att jag inte kan hålla räkningen. Naturen här ger mig energi och hjälper mig att finna styrka. Tiden går mycket fort, vi ser både krokodiler, ormar och ett flertal fiskare i sina kanoter. Plötsligt har det gått över en timma och vi ser den mötande båten!

Patienten, en ung man, blev spetsad i ryggen med ett spjut under gårdagen. Han har ont men läget är stabilt. Han ligger på båren som vi flyttar över till vår båt. Ett dropp kopplas på och en timme senare är vi framme vid sjukhuset. På akuten här har vi ultraljud. Vi ser blod runt levern, men patienten är fortfarande stabil, likaså hans blodvärde. Sannolikt har spjutet gjort en liten skada på levern, men det finns inget tecken på akut pågående blödning. Jag föreslår att observera patienten, kirurgen instämmer, kanske behöver vi inte operera, iallafall inte akut, i nuläget.

Läkaren Alexander Nyman gör ronden i Sydsudan.

Alexander Nyman gör ronden tillsammans med sina kollegor. Foto: Frederic Noy/COSMOS.

Dagen efter är patienten fortfarande stabil. Blödningen har minskat runt levern och den behandling vi gjort följs upp och förhoppningsvis kan han skrivas ut om några dagar och ta sig hemåt.

Läs hela Alexander Nymans blogg från Sydsudan.

Relaterade nyheter

Sjuksköterskan Michal Pospíšil med kollegor i Sudan.
Sudan

Fem myter om att arbeta för Läkare Utan Gränser

Michal Pospíšil är en sjuksköterska från Tjeckien som nyligen kom hem från sitt första uppdrag i Sudan. I detta blogginlägg utmanar han några av de mest populära myterna om att arbeta för Läkare Utan Gränser.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Vår team i Yambio, Sydsudan, arbetar med att återanpassa forna barnsoldater i sina lokalsamhällen.
Psykisk ohälsa

Att hjälpa forna barnsoldater

I Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.

Flickan Lokoli, som blev attackerad av en krokodil i Sydsudan.
Sydsudan

Krokodilbett i Sydsudan

"Vi hörde på radion att en av våra bilar var på väg in med en patient som hade blivit attackerad av en krokodil. Jag föreställde mig någon med allvarliga skador. Täckt av blod."
- Heidi Strømsholt, sjuksköterska i Sydsudan.