Hoppa till huvudinnehåll

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

Publicerad 7 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly. 

Undernäring och misstänkta fall av kolera eskalerar nu bland flyktingar i Sydsudan, vilket sätter tusentals liv i fara. Fembarnspappan William Nyuon Kuolang lyckades fly våldet, men står nu maktlös när hans barn dör av kolera.

Fler än 27 000 personer har flytt sina hem i Yuai och Waat, Sydsudan, sedan mitten av februari efter strider mellan Sudan People’s Liberation Army (SPLA) och oppositionsgrupper. Människor som flytt till Pieri, nordöstra Sydsudan, berättade för våra team att civila blivit skjutna, våldtagna och dödade och deras hus har bränts ner. De är i desperat behov av mat, vatten och skydd, och många tvingas äta löv för att överleva.

William Nyuon Kuolang är fembarnsfar. Fram till februari i år bodde han i Yuai när han tvingades fly. Sedan dess har han och hans familj bott i en by nära Pieri.

"Jag lämnade Yuai på grund av striderna när beväpnade män attackerade oss. Det fanns ingen tid att ta med sig någonting, jag tog barnen och sprang.

De väpnade männen dödade kvinnorna, flickorna, alla i staden, och de våldtog också kvinnorna. De dödade min syster och båda hennes barn, och även min far och min farbror. De stack in en pinne i de döda kvinnornas vagina. Om det var ett barn sköt de barnet med en kula i anus.

Nu har barnen varken mediciner eller kläder.

Livet i Yuai före striderna var bra. Jag hade en stor trädgård och djur, och det fanns mediciner åt de sjuka. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna. Jag förlorade mina kor och getter. Och nu har barnen varken mediciner eller kläder.

När vi bodde i Yuai hade vi tillräckligt med mat åt hela familjen. Den enda mat vi får nu är från hjälporganisationer eller så äter vi löven från träden. Men när vi äter löv får vi ont i magen. Jag tror att det är det som gör att vi får diarré. Ett av mina barn dog för en vecka sedan av kolera. Han hette Nyadel och blev fem år gammal.

Det dricksvatten vi får från brunnen räcker inte till alla. När regnperioden kommer behöver vi bättre skydd. Nu bor vi under ett träd."

Våra team på plats ger grundläggande vård och behandlar kolera och undernäring. Men om inte människors levnadsförhållanden förbättras och de får mer och regelbundet humanitärt stöd, kommer situationen sannolikt att försämras ytterligare.

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

Johanna Lönn sitter i ett flygplan i Bentiu, Sydsudan.
Nyheter från fältet

En flygande sjuksköterska

Vårt projekt är det enda sjukhuset Läkare Utan Gränser driver i regionen som har en operationssal. Så ibland får vi patienter skickade till oss som behöver opereras. Men det händer också att vi får åka och hämta patienterna.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.