Hoppa till huvudinnehåll

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

Publicerad 7 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly. 

Undernäring och misstänkta fall av kolera eskalerar nu bland flyktingar i Sydsudan, vilket sätter tusentals liv i fara. Fembarnspappan William Nyuon Kuolang lyckades fly våldet, men står nu maktlös när hans barn dör av kolera.

Fler än 27 000 personer har flytt sina hem i Yuai och Waat, Sydsudan, sedan mitten av februari efter strider mellan Sudan People’s Liberation Army (SPLA) och oppositionsgrupper. Människor som flytt till Pieri, nordöstra Sydsudan, berättade för våra team att civila blivit skjutna, våldtagna och dödade och deras hus har bränts ner. De är i desperat behov av mat, vatten och skydd, och många tvingas äta löv för att överleva.

William Nyuon Kuolang är fembarnsfar. Fram till februari i år bodde han i Yuai när han tvingades fly. Sedan dess har han och hans familj bott i en by nära Pieri.

"Jag lämnade Yuai på grund av striderna när beväpnade män attackerade oss. Det fanns ingen tid att ta med sig någonting, jag tog barnen och sprang.

De väpnade männen dödade kvinnorna, flickorna, alla i staden, och de våldtog också kvinnorna. De dödade min syster och båda hennes barn, och även min far och min farbror. De stack in en pinne i de döda kvinnornas vagina. Om det var ett barn sköt de barnet med en kula i anus.

Nu har barnen varken mediciner eller kläder.

Livet i Yuai före striderna var bra. Jag hade en stor trädgård och djur, och det fanns mediciner åt de sjuka. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna. Jag förlorade mina kor och getter. Och nu har barnen varken mediciner eller kläder.

När vi bodde i Yuai hade vi tillräckligt med mat åt hela familjen. Den enda mat vi får nu är från hjälporganisationer eller så äter vi löven från träden. Men när vi äter löv får vi ont i magen. Jag tror att det är det som gör att vi får diarré. Ett av mina barn dog för en vecka sedan av kolera. Han hette Nyadel och blev fem år gammal.

Det dricksvatten vi får från brunnen räcker inte till alla. När regnperioden kommer behöver vi bättre skydd. Nu bor vi under ett träd."

Våra team på plats ger grundläggande vård och behandlar kolera och undernäring. Men om inte människors levnadsförhållanden förbättras och de får mer och regelbundet humanitärt stöd, kommer situationen sannolikt att försämras ytterligare.

Relaterade nyheter

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Vår team i Yambio, Sydsudan, arbetar med att återanpassa forna barnsoldater i sina lokalsamhällen.
Psykisk ohälsa

Att hjälpa forna barnsoldater

I Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.

Flickan Lokoli, som blev attackerad av en krokodil i Sydsudan.
Sydsudan

Krokodilbett i Sydsudan

"Vi hörde på radion att en av våra bilar var på väg in med en patient som hade blivit attackerad av en krokodil. Jag föreställde mig någon med allvarliga skador. Täckt av blod."
- Heidi Strømsholt, sjuksköterska i Sydsudan.

kirurg Heidi Wikström i Sydsudan
Sydsudan

”Jag kände mig skyldig för att jag inte kunde hjälpa henne”

"Ayak hade många problem. Varje dag la jag om hennes förband, torkade henne ren och försökte att inte göra henne illa." 
- Heidi Wikström, kirurg i Agok.