Hoppa till huvudinnehåll

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

Publicerad 7 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly. 

Undernäring och misstänkta fall av kolera eskalerar nu bland flyktingar i Sydsudan, vilket sätter tusentals liv i fara. Fembarnspappan William Nyuon Kuolang lyckades fly våldet, men står nu maktlös när hans barn dör av kolera.

Fler än 27 000 personer har flytt sina hem i Yuai och Waat, Sydsudan, sedan mitten av februari efter strider mellan Sudan People’s Liberation Army (SPLA) och oppositionsgrupper. Människor som flytt till Pieri, nordöstra Sydsudan, berättade för våra team att civila blivit skjutna, våldtagna och dödade och deras hus har bränts ner. De är i desperat behov av mat, vatten och skydd, och många tvingas äta löv för att överleva.

William Nyuon Kuolang är fembarnsfar. Fram till februari i år bodde han i Yuai när han tvingades fly. Sedan dess har han och hans familj bott i en by nära Pieri.

"Jag lämnade Yuai på grund av striderna när beväpnade män attackerade oss. Det fanns ingen tid att ta med sig någonting, jag tog barnen och sprang.

De väpnade männen dödade kvinnorna, flickorna, alla i staden, och de våldtog också kvinnorna. De dödade min syster och båda hennes barn, och även min far och min farbror. De stack in en pinne i de döda kvinnornas vagina. Om det var ett barn sköt de barnet med en kula i anus.

Nu har barnen varken mediciner eller kläder.

Livet i Yuai före striderna var bra. Jag hade en stor trädgård och djur, och det fanns mediciner åt de sjuka. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna. Jag förlorade mina kor och getter. Och nu har barnen varken mediciner eller kläder.

När vi bodde i Yuai hade vi tillräckligt med mat åt hela familjen. Den enda mat vi får nu är från hjälporganisationer eller så äter vi löven från träden. Men när vi äter löv får vi ont i magen. Jag tror att det är det som gör att vi får diarré. Ett av mina barn dog för en vecka sedan av kolera. Han hette Nyadel och blev fem år gammal.

Det dricksvatten vi får från brunnen räcker inte till alla. När regnperioden kommer behöver vi bättre skydd. Nu bor vi under ett träd."

Våra team på plats ger grundläggande vård och behandlar kolera och undernäring. Men om inte människors levnadsförhållanden förbättras och de får mer och regelbundet humanitärt stöd, kommer situationen sannolikt att försämras ytterligare.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.