Hoppa till huvudinnehåll

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

Publicerad 7 juni 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly. 

Undernäring och misstänkta fall av kolera eskalerar nu bland flyktingar i Sydsudan, vilket sätter tusentals liv i fara. Fembarnspappan William Nyuon Kuolang lyckades fly våldet, men står nu maktlös när hans barn dör av kolera.

Fler än 27 000 personer har flytt sina hem i Yuai och Waat, Sydsudan, sedan mitten av februari efter strider mellan Sudan People’s Liberation Army (SPLA) och oppositionsgrupper. Människor som flytt till Pieri, nordöstra Sydsudan, berättade för våra team att civila blivit skjutna, våldtagna och dödade och deras hus har bränts ner. De är i desperat behov av mat, vatten och skydd, och många tvingas äta löv för att överleva.

William Nyuon Kuolang är fembarnsfar. Fram till februari i år bodde han i Yuai när han tvingades fly. Sedan dess har han och hans familj bott i en by nära Pieri.

"Jag lämnade Yuai på grund av striderna när beväpnade män attackerade oss. Det fanns ingen tid att ta med sig någonting, jag tog barnen och sprang.

De väpnade männen dödade kvinnorna, flickorna, alla i staden, och de våldtog också kvinnorna. De dödade min syster och båda hennes barn, och även min far och min farbror. De stack in en pinne i de döda kvinnornas vagina. Om det var ett barn sköt de barnet med en kula i anus.

Nu har barnen varken mediciner eller kläder.

Livet i Yuai före striderna var bra. Jag hade en stor trädgård och djur, och det fanns mediciner åt de sjuka. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna. Jag förlorade mina kor och getter. Och nu har barnen varken mediciner eller kläder.

När vi bodde i Yuai hade vi tillräckligt med mat åt hela familjen. Den enda mat vi får nu är från hjälporganisationer eller så äter vi löven från träden. Men när vi äter löv får vi ont i magen. Jag tror att det är det som gör att vi får diarré. Ett av mina barn dog för en vecka sedan av kolera. Han hette Nyadel och blev fem år gammal.

Det dricksvatten vi får från brunnen räcker inte till alla. När regnperioden kommer behöver vi bättre skydd. Nu bor vi under ett träd."

Våra team på plats ger grundläggande vård och behandlar kolera och undernäring. Men om inte människors levnadsförhållanden förbättras och de får mer och regelbundet humanitärt stöd, kommer situationen sannolikt att försämras ytterligare.

Relaterade nyheter

En utomhusklinik i Thaker, Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Sydsudan: Gruppvåldtäkter och massmord

Befolkningen i provinserna Leer och Mayendit i Sydsudan har utsatts för extremt våld sedan slutet av april. Byar har plundrats och bränts ner, matförråd har länsats och sjukvårdsinrättningar har attackerats. 

Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.
Sydsudan

En akutsituation i New Fangak

"Fem minuter senare är jag i båten. Vi planerar en så kallad ”kiss movement”, då vi möts halvvägs, för över patienten och åker tillbaka."
- Läkaren Alexander Nymna, Sydsudan.

Läkaren Philippa Pett och de lokala hälsoarbetarna James och Nyatini behandlar en kvinna vid en utomhusklinik i distriktet Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Vi stoppar vår verksamhet i Mundri efter väpnad rån

Ett av våra team utsattes förra veckan för ett våldsamt väpnat rån när de levererade välbehövlig hälso- och sjukvård till avlägsna områden söder om staden Mundri, Sydsudan. Vi fördömer denna brutala handling.

Läkarna Alexander Nyman och Mustafa Alajeeli tillsammans med kirurgen Gilles på sjukhuset i Old Fangak, Sydsudan.
Sydsudan

Ormbiten

"Flickan blev ormbiten för en månad sedan och familjen kommer nu med henne till sjukhuset. De har rest i fyra dagar för att komma hit."
- Alexander Nyman, läkare i Sydsudan.