Hoppa till huvudinnehåll

Kritiskt för 24 000 flyktingar i Bama, Nigeria

Publicerad 23 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Situationen i Bama, Nigeria, är akut.

Situationen i Bama, Nigeria, är akut.

Just nu råder en katastrofal humanitär situation i ett läger för internflyktingar i delstaten Borno i Nigeria. Den 21 juni besökte ett av våra medicinska team lägret i staden Bama och upptäckte en akut hälsokris. En snabb screening av fler än 800 barn visade att 19 procent led av den dödligaste formen av undernäring.

Bland de 24 000 personer som bor i lägret är 15 000 barn – 4 500 är under 5 år. Vid besöket remitterade teamet omedelbart 16 gravt undernärda barn, som löpte akut risk att dö, till vår näringsklinik i staden Maiduguri.

– Detta är första gången vi besöker Bama, men vi känner till att det finns akuta behov hos människorna där. Vi behandlar undernärda barn på vårdinrättningar i Maiduguri och ser traumat i ansiktena på våra patienter som har bevittnat och överlevt många fasor, säger Ghada Hatim, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Nigeria.

Under besöket kunde vårt team räkna till 1 233 gravar i närheten av lägret. De hade alla grävts under det senaste året och i 480 av dem vilade avlidna barn.

– Bama är till stor del stängt. Vi har fått veta att människor där, även barn, nästan har dött av svält. Enligt rapporter från internflyktingar uppstår nya gravar dagligen och vissa dagar har fler än 30 personer dött på grund av hunger och sjukdom, säger Ghada Hatim.

Sedan den 23 maj har åtminstone 188 människor dött i lägret, nästan sex personer per dag, huvudsakligen på grund av diarré och undernäring.

Mellan den 13 och 15 juni evakuerade de nigerianska myndigheterna och en lokal hjälporganisation 1 192 personer som behövde sjukvård från Bama till staden Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno. Denna grupp bestod mestadels av kvinnor och barn. Av de 466 barn som undersökts av vårt team var 66 procent utmärglade och 39 procent av dessa barn hade en allvarlig form av undernäring. 78 barn fick omedelbart skrivas in på vårt näringscentrum.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Maiduguri i Borno sedan maj 2014. Vi stöder två sjukhus, två kliniker och dessutom två kliniker i lägren där internflyktingar kan få kostnadsfri vård. Under de senaste månaderna har vi utökat vår verksamhet för att kunna bistå med vatten och godtagbara hygieniska förhållanden i vissa läger. 2015 hade Läkare Utan Gränser fler än 116 300 patientbesök, vi bistod vid 1 330 förlossningar och vårdade 6 000 undernärda barn.

Aktuellt om Nigeria

Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.
Nyheter från fältet

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Ett team besökte nyligen flyktinglägret i Bama, Nigeria. Många av barnen de mötte var svårt drabbade av sjukdomar och undernäring. 

Amina, 15 år, har precis fött sitt första barn på vår klinik i Maimusari, Nigeria.
Nyheter från fältet

Amina – 15 år och mamma

På vår klinik i Maimusari i Nigeria hjälper vi kvinnor och barn som lever i skuggan av kriget mellan regeringens styrkor och Boko Haram. 

Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.
Nyheter från fältet

500 000 människor i Nigeria behöver akut hjälp

Över en halv miljon människor lever under katastrofala förhållanden i nordöstra Nigeria och många saknar helt tillgång till humanitär hjälp.

Behovet av sjukvård är akut. Maiduguri är sjukhuset överfullt och man har tvingats avvisa patienter.
Nyheter från fältet

Katastrofläge i norra Nigeria

Läget är kritiskt i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Minst en halv miljon människor har tvingats fly. Behovet av mat, vård, vatten och skydd är akut.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.