Hoppa till huvudinnehåll

Kritiskt för 24 000 flyktingar i Bama, Nigeria

Publicerad 23 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Situationen i Bama, Nigeria, är akut.

Situationen i Bama, Nigeria, är akut.

Just nu råder en katastrofal humanitär situation i ett läger för internflyktingar i delstaten Borno i Nigeria. Den 21 juni besökte ett av våra medicinska team lägret i staden Bama och upptäckte en akut hälsokris. En snabb screening av fler än 800 barn visade att 19 procent led av den dödligaste formen av undernäring.

Bland de 24 000 personer som bor i lägret är 15 000 barn – 4 500 är under 5 år. Vid besöket remitterade teamet omedelbart 16 gravt undernärda barn, som löpte akut risk att dö, till vår näringsklinik i staden Maiduguri.

– Detta är första gången vi besöker Bama, men vi känner till att det finns akuta behov hos människorna där. Vi behandlar undernärda barn på vårdinrättningar i Maiduguri och ser traumat i ansiktena på våra patienter som har bevittnat och överlevt många fasor, säger Ghada Hatim, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Nigeria.

Under besöket kunde vårt team räkna till 1 233 gravar i närheten av lägret. De hade alla grävts under det senaste året och i 480 av dem vilade avlidna barn.

– Bama är till stor del stängt. Vi har fått veta att människor där, även barn, nästan har dött av svält. Enligt rapporter från internflyktingar uppstår nya gravar dagligen och vissa dagar har fler än 30 personer dött på grund av hunger och sjukdom, säger Ghada Hatim.

Sedan den 23 maj har åtminstone 188 människor dött i lägret, nästan sex personer per dag, huvudsakligen på grund av diarré och undernäring.

Mellan den 13 och 15 juni evakuerade de nigerianska myndigheterna och en lokal hjälporganisation 1 192 personer som behövde sjukvård från Bama till staden Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno. Denna grupp bestod mestadels av kvinnor och barn. Av de 466 barn som undersökts av vårt team var 66 procent utmärglade och 39 procent av dessa barn hade en allvarlig form av undernäring. 78 barn fick omedelbart skrivas in på vårt näringscentrum.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Maiduguri i Borno sedan maj 2014. Vi stöder två sjukhus, två kliniker och dessutom två kliniker i lägren där internflyktingar kan få kostnadsfri vård. Under de senaste månaderna har vi utökat vår verksamhet för att kunna bistå med vatten och godtagbara hygieniska förhållanden i vissa läger. 2015 hade Läkare Utan Gränser fler än 116 300 patientbesök, vi bistod vid 1 330 förlossningar och vårdade 6 000 undernärda barn.

Relaterade nyheter

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nigeria

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut.