Hoppa till huvudinnehåll

Malaria, malaria, malaria

Publicerad 21 februari 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
2017 behandlade vi fler än 2,5 miljoner malariapatienter i våra projekt världen över.

2017 behandlade vi fler än 2,5 miljoner malariapatienter i våra projekt världen över. Den här bilden är från Nigeria.

Hemma i Sverige så hör malaria inte till de vanligaste åkommorna på sjukhusen och jag minns alla patienter som jag har varit med och behandlat hemma på Infektionskliniken i Sundsvall. 

Det har rört sig om några turister som har haft otur och drabbats av malaria vid resor till tropikerna eller nysvenskar som har rest på besök till hemlandet och då drabbats.

Där jag jobbar nu är situationen annorlunda med en hel avdelning bara med malariapatienter. Vissa dagar är det dessutom två eller i värsta fall tre barn i varje säng. Hur många vi än skriver ut vid ronden så fylls det på igen till nästa morgon. Det är som en aldrig sinande ström med malariapatienter. Tursamt nog så finns det bra medicin. Patienterna med allvarlig malaria blir inlagda och får injektionsbehandling i åtminstone ett dygn. Om de sen har förbättrats och kan äta så kan man ändra till tablettbehandling som de får fortsätta med i ytterligare tre dygn.

hade haft krampanfall i hemmet

Mona på åtta år är ett av de barn som har drabbats av malaria och vårdas här på sjukhuset. När hon kom till akutmottagningen så hade hon feber, var okontaktbar och hade haft krampanfall i hemmet. Ett blodprov visade att det rörde sig om malaria. I övrigt är utredningsmöjligheterna här begränsade så Mona fick också behandling med antibiotika för att täcka en eventuell hjärnhinneinflammation och sockerlösning för att behandla ett eventuellt lågt blodsocker.

Nu har det gått fyra dagar sedan Mona blev inlagd på sjukhuset och hon har blivit mycket bättre. I morse när jag kom till avdelningen såg jag att hon var på väg till toaletten på stapplande steg med stöd av sin mamma. Förhoppningsvis kan hon skrivas ut inom några dagar. Att se patienterna bli bättre av behandlingen och deras tacksamhet när de skrivs ut är det som ger energi att jobba vidare. 

Läs mer om sjukdomen malaria.

Relaterade nyheter

Jag får höra att babyn föddes genom en sätesbjudning, det vill säga med rumpan före.
Sudan

"Livet hade precis börjat"

"Jag instruerar kollegorna i att effektivisera inblåsningarna av luft i lungorna och hjärtkompressionerna. Vi ger också syrgas och adrenalin."
- Ida Moberg, läkare.

Läkaren Ida Moberg, på plats i Sudan.
Sudan

Någonstans i Sudan

"Att bara duscha i kallvatten var lättare att vänja sig vid. Att vara på uppdrag med Läkare Utan Gränser är inte direkt något liv i lyx."
- Läkaren Ida Moberg, Sudan.

Läkaren Mårten Larsson pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete med malariasjuka barn i Nigeria.
Nigeria

Podd: Läkaren Mårten om malaria och små barn

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar läkaren Mårten Larsson om arbetet i Nigeria med barn som är svårt sjuka i malaria. Patienterna strömmar in till sjukhuset och Mårten pendlar mellan hopp och förtvivlan.

Läkaren Mårten Larsson på plats i Maiduguri, nordöstra Nigeria.
Nigeria

Malariasäsong

"Jag befinner mig i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Det är verkligen högt tryck på sjukhuset vid den här tiden och patienter väller in och många är i mycket dåligt skick."
- Läkaren Mårten Larsson, Nigeria.