Hoppa till huvudinnehåll

Många akut undernärda barn i Nigeria

Publicerad 10 november 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Abdul, 11 månader gammal, vårdas på undernäringskliniken i Gwange i delstaten Borno, Nigeria.

Abdul, 11 månader gammal, vårdas på undernäringskliniken i Gwange i delstaten Borno, Nigeria. 

Delstaten Borno i nordöstra Nigeria har drabbats hårt av konflikten mellan Boko Haram och nigerianska armén. Helle Poulsen-Dobbyns, programkoordinator, har just återvänt från Maiduguri, huvudstaden i regionen. Hon berättar hur undernärda barn strömmar in på våra vårdinrättningar.

”I Maiduguri mötte våra team ett stort antal akut undernärda barn och ett ökande antal malariafall. Vi hade inte förväntat oss detta i huvudstaden, där det inte är någon konflikt och befolkningen har tillgång till stöd från hjälporganisationer. På vissa platser var fallen av undernärda lika höga som i konfliktområden. Och när vi delade ut mati ett läger var det första gången på fyra månader som de 8 000 människorna tog emot mat.

De mest utsatta är barnen under fem år.

De mest utsatta är barnen under fem år. Svår malaria gör att deras organ, som redan försvagats av undernäring, inte kan kämpa mot sjukdomen. Så jag sa till teamet att maten är viktigast. När ett barn skrivs ut från våra näringscenter ger vi familjen en månads ranson av livsmedel. Vi gör också riktade matdistributioner till familjer med fler än sex barn, eller minst ett barn under fem år. Men det kan inte ersätta den matdistribution som skulle behövas för de internflyktingarna som bor i området.

För att hantera tillströmningen av patienter till våra vårdinrättningar har vi utökat vår kapacitet genom att rekrytera mer personal. På vår klinik i Maimusari går sjuksköterskor igenom patientköerna för att snabbt identifiera de svårast sjuka. Eftersom många barn är så sjuka riskerar de annars att dö i väntan på vård.

I Maiduguri delade vi ut livsmedel och andra förnödenheter som myggnät, vattendunkar, filtar och tvål.  Där hade vi också en mobil klinik för hälsoundersökningar samt vaccinerade mot mässling och gav säsongsmalariaprofylax.

När den varma årstiden kommer ökar risken för malaria.

Regnperioden har varit kort, med små mängder regn, vilket har skapat optimala förutsättningar för myggorna. När den varma årstiden kommer ökar risken för malaria – i ett läge när befolkningen fortfarande är svag av undernäring.

Byar har förstörts, boskap stulits, åkrar och grödor har plundrats och bränts. Och odlingssäsongen är över. Denna kris utspelas samtidigt som du läser detta. Det kommer att behövas mycket stöd till människorna i Maiduguri.”

Läkare Utan Gränser har tre projekt i Maiduguri. I Gwange har vi en undernäringsklinik med plats för 102 barn. I Maimusari finns en sluten avdelning och en vårdcentral som vårdar undernärda barn med hjälp av en mobil undernäringsklinik. Vi erbjuder också förlossningsvård. I Bolori ger vi allmän hälsovård, akut förlossningsvård samt behandlar undernärda på en vårdcentral och en mobil undernäringsklinik.

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.