Hoppa till huvudinnehåll

Många akut undernärda barn i Nigeria

Publicerad 10 november 2016
Foto: Aurelie Baumel/Läkare Utan Gränser
Abdul, 11 månader gammal, vårdas på undernäringskliniken i Gwange i delstaten Borno, Nigeria.

Delstaten Borno i nordöstra Nigeria har drabbats hårt av konflikten mellan Boko Haram och nigerianska armén. Helle Poulsen-Dobbyns, programkoordinator, har just återvänt från Maiduguri, huvudstaden i regionen. Hon berättar hur undernärda barn strömmar in på våra vårdinrättningar.

”I Maiduguri mötte våra team ett stort antal akut undernärda barn och ett ökande antal malariafall. Vi hade inte förväntat oss detta i huvudstaden, där det inte är någon konflikt och befolkningen har tillgång till stöd från hjälporganisationer. På vissa platser var fallen av undernärda lika höga som i konfliktområden. Och när vi delade ut mati ett läger var det första gången på fyra månader som de 8 000 människorna tog emot mat.

De mest utsatta är barnen under fem år.

De mest utsatta är barnen under fem år. Svår malaria gör att deras organ, som redan försvagats av undernäring, inte kan kämpa mot sjukdomen. Så jag sa till teamet att maten är viktigast. När ett barn skrivs ut från våra näringscenter ger vi familjen en månads ranson av livsmedel. Vi gör också riktade matdistributioner till familjer med fler än sex barn, eller minst ett barn under fem år. Men det kan inte ersätta den matdistribution som skulle behövas för de internflyktingarna som bor i området.

För att hantera tillströmningen av patienter till våra vårdinrättningar har vi utökat vår kapacitet genom att rekrytera mer personal. På vår klinik i Maimusari går sjuksköterskor igenom patientköerna för att snabbt identifiera de svårast sjuka. Eftersom många barn är så sjuka riskerar de annars att dö i väntan på vård.

I Maiduguri delade vi ut livsmedel och andra förnödenheter som myggnät, vattendunkar, filtar och tvål.  Där hade vi också en mobil klinik för hälsoundersökningar samt vaccinerade mot mässling och gav säsongsmalariaprofylax.

När den varma årstiden kommer ökar risken för malaria.

Regnperioden har varit kort, med små mängder regn, vilket har skapat optimala förutsättningar för myggorna. När den varma årstiden kommer ökar risken för malaria – i ett läge när befolkningen fortfarande är svag av undernäring.

Byar har förstörts, boskap stulits, åkrar och grödor har plundrats och bränts. Och odlingssäsongen är över. Denna kris utspelas samtidigt som du läser detta. Det kommer att behövas mycket stöd till människorna i Maiduguri.”

Läkare Utan Gränser har tre projekt i Maiduguri. I Gwange har vi en undernäringsklinik med plats för 102 barn. I Maimusari finns en sluten avdelning och en vårdcentral som vårdar undernärda barn med hjälp av en mobil undernäringsklinik. Vi erbjuder också förlossningsvård. I Bolori ger vi allmän hälsovård, akut förlossningsvård samt behandlar undernärda på en vårdcentral och en mobil undernäringsklinik.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare