Hoppa till huvudinnehåll

Min första kyss

Publicerad 25 augusti 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan. 

En flicka får hjälp på vårt sjukhus i Agok, Sydsudan.

En flicka får hjälp på vårt sjukhus i Agok, Sydsudan.

Förra veckan åkte jag för att hämta en kvinna med havandeskapsförgiftning  i Mayom, där vi driver en vårdcentral. Regnperioden började för några veckor sedan och det regnar nästan varje eftermiddag. 

Molnen byggs på under dagen fram till sen eftermiddag när himlen börjar mörkna och regnet smattrar mot plåttaket på förlossningsavdelningen.

Den största skillnaden med att resa nu och för några veckor sedan är vägen. Leran här är otrolig. Den är tjock och fastnar under skorna i flera lager tills du går runt med något som ser ut som ”moonboots”.

En bil som kört fast i leran i Sydsudan.

Fast i leran. Foto: Mara Evans. 

I den leriga vägen finns djupa hjulspår efter däck som sökt fast mark. Våra förare är duktiga på att läsa av den besvärliga vägen och kryssar sig från vänster till höger och sedan snabbt åt sidan igen för att hitta en framkomlig väg.

Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten. Denna typ av möte kallas för ”en kyss” och används ofta för att överföra patienter, mediciner, eller leveranser från ett projekt till ett annat.

Efter ungefär två timmars skumpande på vägen ser vi två vita bilar med vajande flaggor från Läkare Utan Gränser. Det är våra kollegor från Mayom. Vi svänger runt på vägen och förarna placerar bilarna bredvid varandra.

Två bilar möts i en så kallad "kyss" på vägen i Sydsudan.

Kyssen. Foto: Mara Evans.

Patienterna från Mayom får hjälp in i våra fordon och vi önskar personalen från Mayom lycka till med sin svåra resa tillbaka. Den gravida kvinnan jag har kommit för att möta är i nionde månaden. Detta är hennes tredje barn men hennes blodtryck är högt och det finns protein i hennes urin. Det är två tecken på havandeskapsförgiftning, ett allvarligt tillstånd under graviditeten vilket kan leda till kramper. En medicin som kan minska risken för anfall är magnesiumsulfat och kvinnan behöver en injektion omedelbart. Innan vi börjar vår resa tillbaka ger jag henne en dos medan hon ligger på en madrass bak i bilen.

Molnen blir allt mörkare och resan hem är inte smidig. Två gånger fastnar vi i leran och förarna får använda långa rep och låta hjulen snurra flera varv innan vi är loss.

Medicinskt går resan bra och både jag och den gravida kvinnan är dyngsura när jag skriver in henne på förlossningsavdelningen.

Kort därefter startar hennes förlossning och det visar sig att hon faktiskt bär på tvillingar. Den första kommer ut med huvudet först runt 23:00. Den andra ligger i sätesbjudning. Jag väntar 15 minuter för att få honom att komma ner men när det blir svårt att höra hans hjärtslag genomför jag en sätesbjuden förlossning. Med långa handskar på mig greppar jag, försiktigt men bestämt, ett av hans små ben genom fostersäcken och styr benet ned mot den verkliga världen, som han möter med ett robust skrik.

Nu är bebisarna nästan två veckor gamla och de mår bra båda två. Mamman är frisk och behöver inte längre medicin för sitt blodtryck.

När det senaste ”kyssmötet” ägde rum blev jag åter ombedd att åka med för att hämta en annan gravid kvinna från Mayom. Men den här gången tog inte resan så lång tid eftersom jag hade sällskap – mamman och hennes tvillingpojkar skulle hem.

Mara Evans, barnmorskaMara Evans, barnmorska i Sydsudan. 

Aktuellt om Sydsudan

Äntligen framme! Utsikt från containern där vi sitter på kvällarna och tittar på solnedgången.
Nyheter från fältet

Att få till den perfekta packningen

"Att få till den perfekta packningen blev ett sätt att hantera allt det okända jag skulle ge mig ut på. Att fokusera på packningen blev en hanteringsstrategi. Men vad skulle jag egentligen behöva?"

Det går lättare att packa. Jag vet vad jag uppskattade att ha med förra gången och denna gång får jag bra tips och idéer av vänner som varit i Sydsudan.
Nyheter från fältet

Ett nytt uppdrag på gång

"Då är det dags igen, har känt av lusten att åka ut ett tag och plötsligt lägger sig saker tillrätta på hemmafronten på ett bra sätt. Uppdraget den här gången är i Sydsudan, i Pibor och beskrivs med titeln "flying nurse supervisor"."

Det är här de lever, barnen på flykt. Det är här de leker.
Nyheter från fältet

Leksaker i ett flyktingläger i Sydsudan

Barnen i flyktinglägren har ingen skola att gå till. Det är smutsigt, lerigt och marken är täckt av glas, stenar och annat skräp. Det är här de lever, barnen på flykt. Det är här de leker.

Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.
Nyheter från fältet

"En timme senare öppnade hon ögonen"

"Det finns en kväll jag aldrig kommer att glömma. Runt nio-tiden kallades jag till akuten när en 11 månader gammal baby kom in medvetslös och mycket blek."
– Lucy Williams, sjuksköterska i Sydsudan.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.