Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria: attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Publicerad 16 januari 2019
Tusentals människor har flytt från Rann i nordöstra Nigeria till Kamerun efter en våldsam attack mot staden. De är i akut behov av hjälp.
Foto: Läkare Utan Gränser

Flera tusen människor har flytt Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari. Igår började de anlända till fots till staden Bodo i Kamerun, ungefär 7 kilometer från Rann.

Sedan i går har Läkare Utan Gränsers team, som består av både medicinsk och logistisk personal, delat ut mat och vatten samt bistått med akutvård.

– Vårt team i Bodo uppskattar att närmare 8 000 människor anlände igår och vi förväntar oss att ytterligare flera tusen kommer anlända idag. Vi förbereder oss på att förse 15 000 människor med mat, vatten och sjukvård de kommande dagarna, säger Hugues Robert, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Nigeria.

– Många är i chocktillstånd och mår väldigt dåligt över vad de bevittnat i Rann. De har förlorat allt och behöver all hjälp de kan få. 

De som flytt har varit tvungna att övernatta utomhus i närheten av Bodo, eftersom det inte fanns några tillfälliga skydd. Bland befolkningen finns spädbarn och gravida kvinnor.

Stora delar av Rann, bland annat hus, matbutiker och marknadsplatsen brann ner under angreppet. Också Läkare Utan Gränsers lagerlokal, kontor och apotek plundrades och brändes ner. Tomma lådor för medicinsk utrustning låg utspridda utanför byggnaderna.

Läkare Utan Gränser lyckades evakuera en skadad person på ort och ställe, men de flesta flydde till grannlandet Kamerun.

– Det här är förkrossande för befolkningen i Rann, säger Robert. De har lidit av oavbrutet våld och nu måste de återigen resa sig. Hur många gånger kan de göra det? Befolkningen i nordöstra Nigeria betalar priset för den här skoningslösa konflikten. Alla stridande parter måste värna om civilbefolkningens säkerhet.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva