Hoppa till huvudinnehåll

Patienter

Publicerad 29 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.

Gizelle och hennes dotter Julie, 3 år, är inlagda på sjukhusets avdelning för akut undernäring sedan drygt en vecka. När Julie kom till sjukhuset hade hon också allvarlig malaria.

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. ”Vi hoppas att trenden ska fortsätta”, säger Emma, sjuksköterska och ansvarig för den medicinska verksamheten på sjukhuset, och den som visar mig runt.

Jag träffar Gizelle och hennes dotter Julie som kom in till sjukhuset för 10 dagar sedan. Flickan ser ganska pigg ut och mamman berättar att hon mår mycket bättre. De fick åka  motorcykeltaxi 60 kilometer för att komma till sjukhuset. Julie hade då inte bara akut undernäring utan också mycket allvarlig malaria, som hon nu fått medicin för. Mamman, som är gravid, åkte också med på motorcykeln. Enligt personalen går behandlingen bra och troligen blir flickan och hennes mamma kvar på sjukhuset i ytterligare en dryg vecka. Det är viktigt att ett barn som lider av undernäring får vård. Annars finns risken att barnet får kroniska skador på inre organ, bland annat på hjärna och lever. 

Merline, på sjukhuset i Bossangoa, är undernärd och har även malaria samt misstänkt tuberkulos.Adele och hennes dotter Merline, två år som ligger inne på avdelningen för undernärda barn. Foto: Läkare Utan Gränser.

Adele har sin dotter Merline inlagd på avdelningen för akut undernärda barn. Merline är två år och när hon kom in till sjukhuset var hon både akut undernärd, men hade också malaria. Nu misstänker man dessutom tuberkulos, som den medicinska personalen nu håller på att utreda. Enligt mamma Adele gör Merline i alla fall framsteg och är mycket piggare än hon var då de kom in till sjukhuset för en vecka sedan, från byn Kouki, som ligger 65 km från sjukhuset. Hon blir matad var tredje timme vilket gör att hon nu orkar mycket mer. De vet inte hur länge de måste vara kvar på sjukhuset.

Även om antalet barn som dör på grund av malaria har minskat så är utbredningen fortfarande stor. Detta gäller framförallt om ett land drabbas av konflikter – vilket är fallet i Centralafrikanska republiken. Här har det pågående våldet och fördrivningen av hundratusentals människor lett till att malaria, som redan tidigare var den sjukdom som orsakade flest dödsfall, blivit ännu vanligare och ännu svårare att behandla.

Sylvain berättar att han är på sjukhuset för att ge stöd och hjälp till sin fru Claudine, som har tuberkulos, och till deras son Miroda. Miroda är två år och familjen har redan spenderat en hel månad på sjukhuset. När han kom till sjukhuset från staden Bondo, 22 km från Bossangoa där sjukhuset ligger, var han akut undernärd. Dessutom misstänkte läkarna tuberkulos bakom lungorna, eftersom mamman diagnostiserats med tuberkulos, och eftersom pojken inte kunde gå och hade en deformation på ryggen. För att behandla tuberkulos krävs lång och tuff medicinering, så Miroda och hans mamma kommer att behöva vänja sig vid att återkommande komma till sjukhuset för uppföljning. 

Relaterade nyheter

10 000 människor har de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

10 000 personer har sökt skydd på sjukhuset

Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.

Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.
Centralafrikanska republiken

Ett brutalt slut på ett kort liv

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.
Centralafrikanska republiken

"Jag har förlorat allt"

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar alla fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.