Hoppa till huvudinnehåll

"Patienterna vi möter berättar hemska historier"

Publicerad 14 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
På våra vårdcentraler i Maiduguri, nordöstra Nigeria, screenar vi alla barn upp till 15 år för undernäring.

På våra vårdcentraler i Maiduguri, nordöstra Nigeria, screenar vi alla barn upp till 15 år för undernäring. 

”Vanligtvis behandlar vi barn mellan sex månader och fem år för undernäring. Men om du ser många undernärda barn som är äldre än fem år, då vet du att situationen är riktigt illa och att undernäringen är allvarlig. Och så är det i Maiduguri.

På våra vårdcentraler i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, screenar vi alla barn upp till 15 år för undernäring. Oavsett om de lider av en akut måttlig eller svår undernäring behandlar vi dem på våra näringskliniker. Vanligtvis behandlar vi bara barn med svår undernäring i våra program, men eftersom det är brist på mat behandlar vi även barn under fem år som lider av akut måttlig undernäring i syfte att hindra dem från att drabbas av akut undernäring.

När ett barn inte får tillräckligt att äta påverkas hela kroppens system och ämnesomsättningen förändras. Undernäring hos barn visar sig på två olika sätt; antingen så blir kroppen utmärglad och ser ut att bestå av skinn och ben eller så svullnar kroppen upp. Båda är relaterade till brist på nödvändiga näringsämnen som proteiner, vitaminer och mineraler. Men också immunsystemet drabbas, vilket gör att barnen är väldigt mottagliga för infektioner. Så när undernära barn dör är det oftast av en infektion.

När hon avslutat sin historia började hon gråta.

Patienterna vi möter berättar hemska historier, det är tufft att höra. Jag minns en mamma som kom med sin tvååriga son. Familjen hade flytt undan striderna, deras hus var förstört och pappan död. Kvinnan förlorade ett av sina fyra barn under striderna, två andra dog av mässling och nu var hon här med sin sista son – som led av svår undernäring. När hon avslutat sin historia började hon gråta. Många människor går igenom svåra saker, de är traumatiserade och kämpar för att överleva. Lyckligtvis överlevde den här pojken.

Samtidigt är det fantastiskt att se hur ett barn förändras när de tillfrisknar. Plötsligt börjar de le och skratta. Jag minns en sjuårig flicka som vi behandlade för en infektion. Vi gav henne antibiotika och hon började äta igen. Jag försöker alltid att skaka hand med barn för att se hur de reagerar. När de är sjuka och svaga är de ofta irriterade och vill eller kan inte. Men i går fick jag skaka flickans hand för första gången.”

– Barnläkaren Marco Olla, som arbetar på våra undernäringsprojekt i Maiduguri.

Barnläkaren Marco Olla, som arbetar på våra undernäringsprojekt i Maiduguri

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.