Hoppa till huvudinnehåll

"Patienterna vi möter berättar hemska historier"

Publicerad 14 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
På våra vårdcentraler i Maiduguri, nordöstra Nigeria, screenar vi alla barn upp till 15 år för undernäring.

På våra vårdcentraler i Maiduguri, nordöstra Nigeria, screenar vi alla barn upp till 15 år för undernäring. 

”Vanligtvis behandlar vi barn mellan sex månader och fem år för undernäring. Men om du ser många undernärda barn som är äldre än fem år, då vet du att situationen är riktigt illa och att undernäringen är allvarlig. Och så är det i Maiduguri.

På våra vårdcentraler i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, screenar vi alla barn upp till 15 år för undernäring. Oavsett om de lider av en akut måttlig eller svår undernäring behandlar vi dem på våra näringskliniker. Vanligtvis behandlar vi bara barn med svår undernäring i våra program, men eftersom det är brist på mat behandlar vi även barn under fem år som lider av akut måttlig undernäring i syfte att hindra dem från att drabbas av akut undernäring.

När ett barn inte får tillräckligt att äta påverkas hela kroppens system och ämnesomsättningen förändras. Undernäring hos barn visar sig på två olika sätt; antingen så blir kroppen utmärglad och ser ut att bestå av skinn och ben eller så svullnar kroppen upp. Båda är relaterade till brist på nödvändiga näringsämnen som proteiner, vitaminer och mineraler. Men också immunsystemet drabbas, vilket gör att barnen är väldigt mottagliga för infektioner. Så när undernära barn dör är det oftast av en infektion.

När hon avslutat sin historia började hon gråta.

Patienterna vi möter berättar hemska historier, det är tufft att höra. Jag minns en mamma som kom med sin tvååriga son. Familjen hade flytt undan striderna, deras hus var förstört och pappan död. Kvinnan förlorade ett av sina fyra barn under striderna, två andra dog av mässling och nu var hon här med sin sista son – som led av svår undernäring. När hon avslutat sin historia började hon gråta. Många människor går igenom svåra saker, de är traumatiserade och kämpar för att överleva. Lyckligtvis överlevde den här pojken.

Samtidigt är det fantastiskt att se hur ett barn förändras när de tillfrisknar. Plötsligt börjar de le och skratta. Jag minns en sjuårig flicka som vi behandlade för en infektion. Vi gav henne antibiotika och hon började äta igen. Jag försöker alltid att skaka hand med barn för att se hur de reagerar. När de är sjuka och svaga är de ofta irriterade och vill eller kan inte. Men i går fick jag skaka flickans hand för första gången.”

– Barnläkaren Marco Olla, som arbetar på våra undernäringsprojekt i Maiduguri.

Barnläkaren Marco Olla, som arbetar på våra undernäringsprojekt i Maiduguri

Aktuellt om Nigeria

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nyheter från fältet

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nyheter från fältet

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nyheter från fältet

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut. 

Trafik i Port Harcourt, till tonerna av Westlife.
Nyheter från fältet

Finns det bra kaffe i Nigeria?

Det är nog tur att man har så mycket att göra och det är så hektiskt! Då hinner man inte slappna av och förstå vilken grej man har gett sig in på. Allt här känns som det är gjort ”the Nigeria way”, funkar det idag så är det grymt!

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.