Hoppa till huvudinnehåll

Rekordstora räddningsinsatser på Medelhavet

Publicerad 30 augusti 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En fem dagar gammal baby räddades tillsammans med sin tvillingbror och mamma på Medelhavet.

En fem dagar gammal baby räddades tillsammans med sin tvillingbror och mamma på Medelhavet. 

Under gårdagen undsatte Läkare Utan Gränser rekordmånga människor på Medelhavet. Organisationens räddningsfartyg Dignity I hjälpte till att rädda 3 000 personer som försökte att ta sig från Libyen till Europa i trä- och gummibåtar. Bland de räddade fanns två fem dagar gamla tvillingar.

– Det var en av de absolut största räddningarna för oss sedan vi startade våra sök- och räddningsinsatser på Medelhavet förra året. Det enormt stora antalet flyktingar visar hur desperata människorna är, de riskerar sitt liv för att söka skydd i Europa, säger Nicholas Papachrysostomou, projektkoordinator för räddningsfartyget Dignity I.

Egentligen finns det kapacitet att ta ombord 400 människor på räddningsfartyg Dignity I. På grund av gårdagens extrema tryck togs 435 personer ombord. Läkare Utan Gränsers team bistod även tusentals andra personer som inte fick plats på fartyget. De delade ut över 700 flytvästar och hjälpte till att transportera flyktingarna med snabbgående gummibåtar till räddningsfartyg från andra organisationer.

Räddningsinsats på Medelhavet med skeppet Dignity. Räddningsinsats på Medelhavet. 

5 dagar gamla tvillingar räddades

– Bland de som vi räddade fanns tvillingar som var bara fem dagar gamla. De hade fötts för tidigt i åttonde månaden. Mamman var själv med barnen. En av pojkarna var dålig, han kräktes, var nedkyld och reagerade inte. Vårt medicinska team undersökte honom och såg till att mamman och barnen snabbt skulle föras till Italien med snabbåt. Pojken hade inte överlevt resan ombord på vårt fartyg, eftersom resan till Europa hade tagit för lång tid.

Läkare Utan Gränsers medicinska team behandlade människor som led av utmattning, blodiga diarréer, uttorkning, feber, nedkylning och hudsjukdomar. Bland de 435 personer som räddades av Dignity I fanns 123 barn varav 13 var under fem år och 92 hade ingen vuxen med sig.

I nuläget är Dignity I på väg mot hamnen Vibo Valentia i Italien. Så snart båten har fyllt på förråden kommer den att återvända till havs så att teamet kan fortsätta sina sök- och räddningsinsatser.

Över 3 000 har dött på Medelhavet i år

– Enligt kustbevakningen riskerade nära 6 500 personer sina liv när de under gårdagen försökte korsa den hårda sjön på Medelhavet. De blev hjälpta av 40 räddningsinsatser från flera aktörer, säger Papachrysostomou.

– Detta visar att EU misslyckas med att ta hand om flyktingarnas och migranternas akuta behov av humanitär hjälp och beskydd när de försöker hantera krisen vid sina gränser. Fler än 3 167 människor har redan förlorat livet på Medelhavet under 2016, enligt beräkningar av den Internationella organisationen för migration (IOM) och FN:s flyktingorgan UNHCR. EU måste vidta åtgärder för att skapa säkra och lagliga alternativ så att flyktingar och migranter får tillgång till den hjälp och det beskydd som de desperat söker.

Sedan den 21 april 2016, då Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsaktioner påbörjades för i år, har våra team ombord på Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (i samarbete med organisationen SOS Mediterranée) undsatt sammanlagt 11 365 personer under 85 olika räddningsaktioner.

Aktuellt om Medelhavet

Flera människor föll i vattnet under en av räddningarna som Alexander var inblandad i på Medelhavet.
Nyheter från fältet

”Vågorna tog tag i dem och de skrek efter hjälp”

"Jag var förberedd på att se obehagliga saker med tanke på hur desperat situationen blivit på Medelhavet. Men att med egna ögon se dessa flyende människor – det tror jag man aldrig helt kan förbereda sig på."

En tom gummibåt efter en räddningsinsats på Medelhavet.
Nyheter från fältet

Barnen som flyr ensamma över havet

Föreställ dig en nioårig som korsar en kontinent och ett hav ensam. Eller, som vi ibland ser, dessutom har ansvar för sina yngre syskon.

Människor får hjälp att komma i säkerhet på fartyget Dignity I.
Nyheter från fältet

Oktober blev en svart månad på Medelhavet

Fler än 4 200 människor har dött på Medelhavet hittills i år. Ett nytt rekord att skämmas över. EU kan inte fortsätta att ignorera – och vara delaktig i – en tragedi som bara fortsätter att växa. 

Efter en räddningsinsats hittades 25 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka 5 mil från den libyska kusten.
Nyheter från fältet

29 döda funna vid räddningsinsats på Medelhavet

Sent i går kväll hittades 29 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka fem mil från den libyska kusten. 2016 förväntas snart deklareras som det dödligaste året hittills på Medelhavet. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.