Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Riksdagsseminarium: Sjukvård i fara

Publicerad 9 maj 2016
Den 3 oktober 2015 förstördes vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, under ett intensivt amerikanskt flyganfall. 42 människor dödades.
Foto: Andrew Quilty

Attacker mot sjukhus och medicinsk personal måste upphöra. FN-resolutionen som antogs den 3 maj var ett viktigt steg men nu måste ord sättas i handling. Tillsammans med Svenska Röda Korset och Svenska Afghanistankommittén anordnar vi ett seminarium om hur regeringen bör agera.

På många platser där vi arbetar förekommer det attacker mot sjukvård. I Syrien, Jemen, Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Ukraina har sjukvårdsinrättningar bombats, plundrats, bränts ned och förstörts. De som drabbas värst av dessa attacker är de civila som blir utan tillgång till livräddande sjukvård när de behöver den som allra mest.

Den 3 maj röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt igenom en resolution som syftar till att skydda det medicinska uppdragit i konflikter. Resolutionen skickade en stark signal till alla parter i väpnade konflikter att internationell humanitär rätt måste respekteras. Men det har endast betydelse om medlemsstaterna faktiskt följer dem. Det är nu det verkliga arbetet börjar.

Som en del i vårt arbete för att få stopp på attackerna mot sjukhus anordnar vi tillsammans med Svenska Röda Korset och Svenska Afghanistankommittén ett riksdagsseminarium torsdagen den 12 maj. Mari Mörth, vår generalsekreterare kommer att redogöra för de attacker som Läkare Utan Gränser utsatts för ibland annat Afghanistan och Jemen.

Syftet med seminariet är att se hur regeringen arbetar med att upprätthålla krigets lagar och säkerställa att de konventioner som undertecknats följs, samt vilken roll riksdagen och enskilda riksdagsledamöter har i att föra frågan vidare.

Den här frågan är oerhört viktig för oss som medicinsk humanitär organisation och vi kommer inte att sluta höja rösten om de konsekvenserna dessa attacker medför.

Ladda ned inbjudan till seminariet

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva