Hoppa till huvudinnehåll

Slutstation Khamir: berättelser om exil i Jemen

Publicerad 5 september 2019
Bild från Dahadhlägret
Foto: Agnes Varraine-Leca / Läkare Utan Gränser
Yemen, Amranprovinsen, Khamer

Sedan slutet av mars har striderna i Hajjah-provinsen intensifierats. Konflikten mellan Ansar Allahs styrkor och de styrkor som är lojala till presidenten Hadi, som stöttas av koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (SELC), har gjort att tusentals människor behövt lämna sina hem. Några har sökt skydd i Khamir, i grannprovinsen Amran, där våra team ger medicinsk och kirurgisk sjukvård. Här följer en rapport från Dahadh-lägret.

Bild från Dahadhlägret
Bild från Dahadhlägret
Bild från Dahadhlägret

De här familjerna är bara några av de som har behövt fly efter flera års strider och som nu lever i exil i Khamir. I Dahadh-lägret bor nu nästan 3 500 människor under osäkra förhållanden med begränsad tillgång till sjukvård och vatten.

Bild från Dahadhlägret
Bild från Dahadhlägret
Bild från Dahadhlägret

3,65 miljoner människor har tvingats lämna sina hem

Bild från Dahadhlägret

De senaste åren har vi under flera tillfällen delat ut nödpaket i lägret och bedrivit mobila kliniker där vi bistått med sjukvård. I juli 2016 behandlade vi människor i lägret för skabb.

Bild från Dahadhlägret

Två tredjedelar av de som bor i Dadagh-lägret kom dit i början av kriget 2015. De flydde undan flygbombningarna som utfördes av SELC genom provinsen Saada, vilket är ett stort Ansar Allah-fäste. Enligt "Yemen Data Project" så har nästan en fjärdedel av alla registrerade flygbombningar skett i Saada sedan konflikten började. Det är det område i Jemen som bombats mest och förklarades som en fientlig zon av koalitionen 2015.

Bild från Dahadhlägret

I juni 2018 resulterade koalitionens offensiv mot staden Hodeidah att en ny våg av människor tvingades fly och söka skydd i Amran-provinsen. Fatima och hennes man, som arbetade som fiskare på Röda havet, flydde undan striderna i juli 2018 och sökte skydd i Dahadh-lägret. Hon minns resan - tolv oändliga timmar under en 300 kilometer lång färd mellan Hodeidah och Khamir. Hon kommer ihåg hur rädd hon var när hon hörde ljuden av striderna som närmade sig hemmet. Paret bor nu i utkanten av lägret i ett tält, långt ifrån havet.

Bild från Dahadhlägret

I början av 2019 eskalerade striderna i Hajjah-provinsen, i den norra delen av landet, vilket ledde till ännu en våg av människor på flykt. I mars lämnade fler än 20 000 personer sina hem i norra Abs och Amran-provinsen och anslöt sig de tusentals familjerna som redan levde där i exil. De mest våldsamma striderna bröt ut nära Abs, en stad vid gränsen till Saudiarabien, där vi stöttar ett fältsjukhus i samarbete med hälsovårdsmyndigheterna. Samma sjukhus förstördes delvis i en flygbombning som koalitionen genomförde den 15 augusti 2016, där 19 människor dog. Två år senare, i juni 2018, förstördes också vårt nyöppnade kolerabehandlingscenter i Abs i en flygbombning.

Bild från Dahadhlägret

Sedan förra våren har Ahmed levt med sin fru och sina tre barn i ruinerna av ett gammalt hus nära Khamir-moskén. Ahmed, som arbetade som handelsman, förlorade allt i striderna som skedde i Kuchar, ett bergsbeklätt område runt 50 kilometer från gränsen mot Saudiarabien. I mars hade fler än 5 300 familjer flytt därifrån, men det fanns fortfarande tusentals fler som var fast i konfliktområdet utan tillgång till skydd. FN beräknar att det finns 3,65 miljoner människor som tvingats lämna sina hem i Jemen.

Bild från Dahadhlägret

Foton: Agnes Varraine-Leca / Läkare Utan Gränser

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare