Hoppa till huvudinnehåll

Tragiskt dödsfall utanför Libyens kust

Publicerad 20 oktober 2016
Foto: Fabian Mondl/SOS MEDITERRANEE
Medelhavet, från däck ombord på fartyget Aquarius.

Efter att ha tillbringat nästan 24 timmar i en gummibåt utanför Libyens kust dog en man i måndags morse ombord på vårt fartyg Aquarius. Mannen, som kom från, Guinea, hade försökt ta sig över Medelhavet till Europa. 

Timmarna innan hade han räddadats av Aquarius och inledningsvis mådde han bra. Men vid tvåtiden på morgonen blev mannen, som befann sig på däck, plötsligt medvetslös. Det medicinska teamet ombord försökte återuppliva honom men trots att de gjorde allt de kunde återfick han aldrig medvetandet och dödförklarades vid 02.50 på morgonen.

– Jag vill att hans familj ska veta att vi gjorde allt vi kunde för att rädda honom. Det är fruktansvärt att han dog under dessa omständigheter, utan nära och kära omkring sig. Situationen på Medelhavet är oacceptabel och kan inte fortsätta så här. Det måste finnas ett säkrare alternativ för människor än att tvingas riskera sina liv ute på havet, säger Sarah Giles, läkare ombord på Aquarius.

Gummibåten var en av fyra som räddades av fartygen Dignity I och Aquarius så långt som 44 nautiska mil (cirka åtta mil) utanför Libyens kust. Sammanlagt fanns 492 människor ombord de fyra båtarna. Så här långt ut har vi aldrig stött på den typen av båtar. Inga gummibåtar av den typen som lämnat Libyen har någonsin lyckats nå fram till Italien.

Vi inledde årets sök- och räddningsinsatser den 21 april 2016. Tre fartyg - Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (som drivs i samarbete med SOS Méditeranée) – deltar i insatsen. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare