Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals fall av hjärnhinneinflammation i Niger

Publicerad 23 maj 2017
Efter ett utbrott av hjärnhinneinflammation i Niger har våra team vaccinerat fler än 358 800 personer.
Foto: Sarah Pierre/Läkare Utan Gränser

Efter ett utbrott av hjärnhinneinflammation i Niger i mars har våra team vaccinerat fler än 358 800 personer i de mest drabbade områdena. Samtidigt fortsätter vi att övervaka riskområden och ge vård till de redan sjuka.

Mellan 1 januari och 7 maj registrerades totalt 3 037 fall av hjärnhinneinflammation, 179 av dem dog. Som svar på utbrottet stöttar vi hälsomyndigheterna i en vaccinationskampanj i regionerna Niamey, Tillabéry, Dosso och Tahoua i västra Niger. Hittills har fler än 358 800 personer mellan två och 20 år vaccinerats i de områden som drabbats av utbrottet.

Vi har sedan början av året arbetat tillsammans med hälsomyndigheterna i landet för att snabbt behandla patienter med hjärnhinneinflammation och för att övervaka områden med hög risk. Detta har gjorts parallellt med vaccinationskampanjen. I regionerna Niamey, Dosso, Tillabéry och Tahoua stöttar vi tre sjukhus och 24 vårdcentraler med utrustning såsom mediciner, snabba diagnostiska test, laboratoriepaket och sprutor. Vi har också satt in fler medicinsk personal för att snabbt kunna identifiera smittade, sätta in behandling och fortsätta övervaka riskområdena.

Hjärnhinneinflammation, eller meningit, är en inflammation i hjärn- och ryggmärgshinnorna som kan bero både på bakterier och på virus. Hjärnhinneinflammation orsakad av meningokockbakterien (meningokockmeningit) är speciellt farlig eftersom den är mycket smittsam och kan skapa epidemier, som den i Niger. 

Niger är en del av det så kallade meningitbältet - en region som sträcker sig över Afrika söder om Sahara, från Senegal till Etiopien. Niger drabbas regelbundet av denna sjukdom men antal sjukdomsfall har stigit under flera år. Hittills i år har antalet meningitfall som registrerats i landet nästan fördubblats jämfört med 2016 under samma period.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Niger sedan 1985 och finns för närvarande i regionerna Maradi, Tahoua, Zinder och Diffa. Där tillhandahåller vi barn- och neonantalvård, behandling av undernärda barn under 5 år, vaccinering, reproduktiv hälso- och sjukvård samt stöttar i kampen mot malaria.

 

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare