Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals fall av hjärnhinneinflammation i Niger

Publicerad 23 maj 2017
Foto: Sarah Pierre/Läkare Utan Gränser
Efter ett utbrott av hjärnhinneinflammation i Niger har våra team vaccinerat fler än 358 800 personer.

Efter ett utbrott av hjärnhinneinflammation i Niger i mars har våra team vaccinerat fler än 358 800 personer i de mest drabbade områdena. Samtidigt fortsätter vi att övervaka riskområden och ge vård till de redan sjuka.

Mellan 1 januari och 7 maj registrerades totalt 3 037 fall av hjärnhinneinflammation, 179 av dem dog. Som svar på utbrottet stöttar vi hälsomyndigheterna i en vaccinationskampanj i regionerna Niamey, Tillabéry, Dosso och Tahoua i västra Niger. Hittills har fler än 358 800 personer mellan två och 20 år vaccinerats i de områden som drabbats av utbrottet.

Vi har sedan början av året arbetat tillsammans med hälsomyndigheterna i landet för att snabbt behandla patienter med hjärnhinneinflammation och för att övervaka områden med hög risk. Detta har gjorts parallellt med vaccinationskampanjen. I regionerna Niamey, Dosso, Tillabéry och Tahoua stöttar vi tre sjukhus och 24 vårdcentraler med utrustning såsom mediciner, snabba diagnostiska test, laboratoriepaket och sprutor. Vi har också satt in fler medicinsk personal för att snabbt kunna identifiera smittade, sätta in behandling och fortsätta övervaka riskområdena.

Hjärnhinneinflammation, eller meningit, är en inflammation i hjärn- och ryggmärgshinnorna som kan bero både på bakterier och på virus. Hjärnhinneinflammation orsakad av meningokockbakterien (meningokockmeningit) är speciellt farlig eftersom den är mycket smittsam och kan skapa epidemier, som den i Niger. 

Niger är en del av det så kallade meningitbältet - en region som sträcker sig över Afrika söder om Sahara, från Senegal till Etiopien. Niger drabbas regelbundet av denna sjukdom men antal sjukdomsfall har stigit under flera år. Hittills i år har antalet meningitfall som registrerats i landet nästan fördubblats jämfört med 2016 under samma period.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Niger sedan 1985 och finns för närvarande i regionerna Maradi, Tahoua, Zinder och Diffa. Där tillhandahåller vi barn- och neonantalvård, behandling av undernärda barn under 5 år, vaccinering, reproduktiv hälso- och sjukvård samt stöttar i kampen mot malaria.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare