Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar sök- och räddningsinsatsen på Medelhavet

Publicerad 25 april 2016
Foto: Juan Matias Gil/Läkare Utan Gränser
Personal från Läkare Utan Gränser på Dignity 1 medverkar i sitt första räddningsuppdrag på Medelhavet.

Nu har vi återupptagit våra sök- och räddningsinsatser samt sjukvårdsverksamhet på centrala Medelhavet. I torsdags lämnade fartyget Dignity 1 hamnen för att för andra året i rad undsätta människor som försöker sig på den livsfarliga resan över havet. Fartyget fick snabbt sitt första uppdrag av italienska myndigheter.

Den 21 april avseglade den 50 meter långa Dignity 1 från hamnen i Valletta, Malta. Fartyget har kapacitet att ta ombord 400 människor och en besättning på 16 personer inklusive erfaren medicinsk personal. Fartyget kommer att positionera sig i vattnen norr om Libyen och aktivt söka efter båtar i nöd. Redan andra dagen på sjön medverkade Dignity 1 i sitt första räddningsuppdrag för året. 308 människor, huvudsakligen från Eritrea, togs ombord från en italiensk räddningsbåt (205 män, 80 kvinnor och 23 barn). På måndagen anlände vårt fartyg till Sicilien.

– När vi inledde vi vår första sökning och räddningsaktion, samma tid förra året, kallade vi Medelhavet för en massgrav och lite har förändrats sedan dess, säger Joanne Liu, internationell ordförande för Läkare Utan Gränser.

Brist på säkra vägar

Under de närmaste veckorna kommer vi att utöka verksamheten i Medelhavet med ytterligare två båtar. Båda kommer att ha nödvändig utrustning för att ge livräddande akutvård samt behandla uttorkning, brännskador, nedkylning och hudsjukdomar. Detta var de mest angelägna medicinska behoven hos dem som räddades ur havet 2015. Vi kommer också att ge psykologisk första hjälpen till havs och på Sicilien kommer vi sedan att säkerställa kontinuitet i vården genom flera medicinska projekt som vi driver.

På grund av bristen på säkra och lagliga alternativ för människor som flyr väljer många den dödliga resan över vattnet från Libyen till Italien. Det är nu nästan det enda sättet för tusentals att nå Europas kuster.

– Flyktingar och migranter söker ett säkrare eller bättre liv. Det är inte acceptabelt att behandla dem som brottslingar, eller ännu värre, att låta dem dö. Snarare än att fokusera på avskräcka dem måste europeiska stater tillhandahålla säkra alternativ och en sök- och räddningsmekanism som är både engagerad och proaktiva. Hundratals liv står på spel, säger Liu.

2015 hjälpte Läkare Utan Gränser, ombord på tre sök- och räddningsfartyg i centrala Medelhavet, över 23 000 personer i 120 olika räddningsåtgärder. I Egeiska havet bistod Läkare Utan Gränser, i samarbete med Greenpeace, över 14 000 personer som försökte ta sig från Turkiet till Grekland. Sammantaget under 2015 behandlade Läkare Utan Gränser mer än 100 000 människor på Medelhavet och Egeiska havet samt i Grekland, Italien och på Balkan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare