Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar sök- och räddningsinsatsen på Medelhavet

Publicerad 25 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Dignity 1 medverkar i sitt första räddningsuppdrag på Medelhavet, mest människor som flytt från Eritrea.

Personal från Läkare Utan Gränser på Dignity 1 medverkar i sitt första räddningsuppdrag på Medelhavet.

Fartyget , Dignity 1, kommer att positionera sig i vattnen norr om Libyen och aktivt söka efter båtar i nöd

Fartyget, Dignity 1, är 50 meter långt.

Nu har vi återupptagit våra sök- och räddningsinsatser samt sjukvårdsverksamhet på centrala Medelhavet. I torsdags lämnade fartyget Dignity 1 hamnen för att för andra året i rad undsätta människor som försöker sig på den livsfarliga resan över havet. Fartyget fick snabbt sitt första uppdrag av italienska myndigheter.

Den 21 april avseglade den 50 meter långa Dignity 1 från hamnen i Valletta, Malta. Fartyget har kapacitet att ta ombord 400 människor och en besättning på 16 personer inklusive erfaren medicinsk personal. Fartyget kommer att positionera sig i vattnen norr om Libyen och aktivt söka efter båtar i nöd. Redan andra dagen på sjön medverkade Dignity 1 i sitt första räddningsuppdrag för året. 308 människor, huvudsakligen från Eritrea, togs ombord från en italiensk räddningsbåt (205 män, 80 kvinnor och 23 barn). På måndagen anlände vårt fartyg till Sicilien.

Flyktingar från Eritrea tas omhand på fartyget Dignity 1 på Medelhavet.Flyktingar från Eritrea tas omhand av personal från Läkare Utan Gränser på fartyget Dignity 1 den 23 april 2016. Foto: Juan Matias Gil/MSF

– När vi inledde vi vår första sökning och räddningsaktion, samma tid förra året, kallade vi Medelhavet för en massgrav och lite har förändrats sedan dess, säger Joanne Liu, internationell ordförande för Läkare Utan Gränser.

Brist på säkra vägar

Under de närmaste veckorna kommer vi att utöka verksamheten i Medelhavet med ytterligare två båtar. Båda kommer att ha nödvändig utrustning för att ge livräddande akutvård samt behandla uttorkning, brännskador, nedkylning och hudsjukdomar. Detta var de mest angelägna medicinska behoven hos dem som räddades ur havet 2015. Vi kommer också att ge psykologisk första hjälpen till havs och på Sicilien kommer vi sedan att säkerställa kontinuitet i vården genom flera medicinska projekt som vi driver.

På grund av bristen på säkra och lagliga alternativ för människor som flyr väljer många den dödliga resan över vattnet från Libyen till Italien. Det är nu nästan det enda sättet för tusentals att nå Europas kuster.

– Flyktingar och migranter söker ett säkrare eller bättre liv. Det är inte acceptabelt att behandla dem som brottslingar, eller ännu värre, att låta dem dö. Snarare än att fokusera på avskräcka dem måste europeiska stater tillhandahålla säkra alternativ och en sök- och räddningsmekanism som är både engagerad och proaktiva. Hundratals liv står på spel, säger Liu.

2015 hjälpte Läkare Utan Gränser, ombord på tre sök- och räddningsfartyg i centrala Medelhavet, över 23 000 personer i 120 olika räddningsåtgärder. I Egeiska havet bistod Läkare Utan Gränser, i samarbete med Greenpeace, över 14 000 personer som försökte ta sig från Turkiet till Grekland. Sammantaget under 2015 behandlade Läkare Utan Gränser mer än 100 000 människor på Medelhavet och Egeiska havet samt i Grekland, Italien och på Balkan.

Relaterade nyheter

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Joy och Fortune möttes på gummibåten som nådde Zarzis, Tunisien, i maj.
Medelhavet

De bortglömda i Tunisien

En gummibåt driver planlöst omkring på Medelhavet. Resan slutar inte som planerat. Det här är berättelser från fem av dem som befann sig ombord på gummibåten – 127 personer som sedermera blev 128. 

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Medelhavet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Medelhavet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.