Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar sök- och räddningsinsatsen på Medelhavet

Publicerad 25 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Dignity 1 medverkar i sitt första räddningsuppdrag på Medelhavet, mest människor som flytt från Eritrea.

Personal från Läkare Utan Gränser på Dignity 1 medverkar i sitt första räddningsuppdrag på Medelhavet.

Fartyget , Dignity 1, kommer att positionera sig i vattnen norr om Libyen och aktivt söka efter båtar i nöd

Fartyget, Dignity 1, är 50 meter långt.

Nu har vi återupptagit våra sök- och räddningsinsatser samt sjukvårdsverksamhet på centrala Medelhavet. I torsdags lämnade fartyget Dignity 1 hamnen för att för andra året i rad undsätta människor som försöker sig på den livsfarliga resan över havet. Fartyget fick snabbt sitt första uppdrag av italienska myndigheter.

Den 21 april avseglade den 50 meter långa Dignity 1 från hamnen i Valletta, Malta. Fartyget har kapacitet att ta ombord 400 människor och en besättning på 16 personer inklusive erfaren medicinsk personal. Fartyget kommer att positionera sig i vattnen norr om Libyen och aktivt söka efter båtar i nöd. Redan andra dagen på sjön medverkade Dignity 1 i sitt första räddningsuppdrag för året. 308 människor, huvudsakligen från Eritrea, togs ombord från en italiensk räddningsbåt (205 män, 80 kvinnor och 23 barn). På måndagen anlände vårt fartyg till Sicilien.

Flyktingar från Eritrea tas omhand på fartyget Dignity 1 på Medelhavet.Flyktingar från Eritrea tas omhand av personal från Läkare Utan Gränser på fartyget Dignity 1 den 23 april 2016. Foto: Juan Matias Gil/MSF

– När vi inledde vi vår första sökning och räddningsaktion, samma tid förra året, kallade vi Medelhavet för en massgrav och lite har förändrats sedan dess, säger Joanne Liu, internationell ordförande för Läkare Utan Gränser.

Brist på säkra vägar

Under de närmaste veckorna kommer vi att utöka verksamheten i Medelhavet med ytterligare två båtar. Båda kommer att ha nödvändig utrustning för att ge livräddande akutvård samt behandla uttorkning, brännskador, nedkylning och hudsjukdomar. Detta var de mest angelägna medicinska behoven hos dem som räddades ur havet 2015. Vi kommer också att ge psykologisk första hjälpen till havs och på Sicilien kommer vi sedan att säkerställa kontinuitet i vården genom flera medicinska projekt som vi driver.

På grund av bristen på säkra och lagliga alternativ för människor som flyr väljer många den dödliga resan över vattnet från Libyen till Italien. Det är nu nästan det enda sättet för tusentals att nå Europas kuster.

– Flyktingar och migranter söker ett säkrare eller bättre liv. Det är inte acceptabelt att behandla dem som brottslingar, eller ännu värre, att låta dem dö. Snarare än att fokusera på avskräcka dem måste europeiska stater tillhandahålla säkra alternativ och en sök- och räddningsmekanism som är både engagerad och proaktiva. Hundratals liv står på spel, säger Liu.

2015 hjälpte Läkare Utan Gränser, ombord på tre sök- och räddningsfartyg i centrala Medelhavet, över 23 000 personer i 120 olika räddningsåtgärder. I Egeiska havet bistod Läkare Utan Gränser, i samarbete med Greenpeace, över 14 000 personer som försökte ta sig från Turkiet till Grekland. Sammantaget under 2015 behandlade Läkare Utan Gränser mer än 100 000 människor på Medelhavet och Egeiska havet samt i Grekland, Italien och på Balkan.

Relaterade nyheter

Människor undsätts av personal från sök- och räddningsfartyget Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Befängt att lägga skuld på hjälporganisationer

DEBATT | Statsminister Stefan Löfven och många andra politiker har hittat en syndabock för att människor drunknar på Medelhavet: hjälporganisationer som bedriver sök- och räddningsinsatser. 

Människor får hjälp vid en räddningsinsats på Medelhavet i början av juni.
Medelhavet

Hjälporganisationer är inte boven på Medelhavet

Samtidigt som rekordmånga människor drunknade på Medelhavet i förra veckan fortsätter EU att motarbeta hjälporganisationer som utför sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. 

Räddningspersonal från Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranee närmar sig en flyktingbåt på Medelhavet
Medelhavet

Frågor och svar om vårt arbete på Medelhavet

Varför har vi sök- och räddningsfartyg på Medelhavet? Samarbetar vi med smugglare, och vilka lagar finns egentligen till havs? Här svarar vi på några frågor om arbetet på Medelhavet. 

Som mest befann sig 630 män, kvinnor och barn ombord på fartyget Aquarius.
Medelhavet

Europeiska regeringar måste sätta människors liv före politik

Europeiska regeringar har under den gångna veckan valt att sätta människors liv i fara för att vinna politiska poäng. Vi fortsätter att uttrycka vårt fördömande mot Italien som valde att stänga sina hamnar för de 630 människor som befann sig ombord på fartyget Aquarius.