Hoppa till huvudinnehåll

"Vi levde i konstant rädsla"

Publicerad 21 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.

Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.

Våld och osäkerhet fortsätter att tvinga människor att fly från sina hem i nordöstra Nigeria. Nya människor anländer varje dag till avlägsna städer i delstaten Borno. Men på många platser på landsbygden kan inte hjälporganisationer arbeta på grund av osäkerheten.

Sedan januari har över 11 300 människor anlänt till Pulka, nära den kamerunska gränsen, vilket innebär en ökning med en tredjedel av stadens befolkning.

– Vi är från Bokko och kom hit eftersom vi behövde komma bort från Boko Haram, berättar en 47-årig kvinna. Vi levde i konstant rädsla. Boko Haram förstörde mycket av det som fanns i vår by, även vårdcentralen. Om vi har tur får vi mat här, om det fortfarande finns mat kvar när det är vår tur i kön. Om inte, måste vi vara tålmodiga och hoppas komma fram i tid nästa gång.

De som anländer är sårbara

I den isolerade staden Rann fortsätter människor att komma dagligen och stadens befolkning har ökat med minst 10 000 under de senaste tre månaderna. I Dikwa, en stad i nordöstra Borno, registrerades fler än 2 000 internflyktingar bara under de två sista veckorna i mars.

– Stora befolkningsrörelser sker nästan dagligen på grund av attacker från Boko Haram och militära framryckningar, förklarar Himedan Mohamed, landansvarig i Nigeria.

De som anländer är sårbara, ofta i ett dåligt hälsotillstånd och nästan helt beroende av stöd. De kan inte försörja sig själva eftersom militären begränsar hur de får förflytta sig, vilket gör jordbruk nästan omöjligt.

”Människor har absolut ingenting”

– Dessa människor står inför ett växande behov av skydd, mat och vatten. Om detta inte tillgodoses, och människor fortsätter att anlända, kommer situationen snabbt att försämras ytterligare, säger Gabriel Sánchez, ansvarig för våra projekt i Nigeria.

Med undantag för några städer är nästan hela den östra landsbygden i Borno oåtkomlig för hjälporganisationer på grund av osäkerhet. Organisationer finns i stor utsträckning i huvudstaden, Maiduguri, men endast ett fåtal kan bedriva kontinuerligt stöd till människor i östra Borno, där hjälpen behövs mest.

– Människor har absolut ingenting, säger Silas Adamou, vår projektkoordinator i Rann. 

Läkare Utan Gränser har gett vård till människor i nordöstra Nigeria sedan mitten av 2014. Vi driver för närvarande 12 medicinska inrättningar i åtta städer i delstaten Borno (Maiduguri, Dikwa, Monguno, Damboa, Gwoza, Pulka, Ngala och Benisheikh) och tillhandahåller regelbundet vård på ytterligare fyra platser.

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.