Hoppa till huvudinnehåll

"Vi levde i konstant rädsla"

Publicerad 21 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.

Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.

Våld och osäkerhet fortsätter att tvinga människor att fly från sina hem i nordöstra Nigeria. Nya människor anländer varje dag till avlägsna städer i delstaten Borno. Men på många platser på landsbygden kan inte hjälporganisationer arbeta på grund av osäkerheten.

Sedan januari har över 11 300 människor anlänt till Pulka, nära den kamerunska gränsen, vilket innebär en ökning med en tredjedel av stadens befolkning.

– Vi är från Bokko och kom hit eftersom vi behövde komma bort från Boko Haram, berättar en 47-årig kvinna. Vi levde i konstant rädsla. Boko Haram förstörde mycket av det som fanns i vår by, även vårdcentralen. Om vi har tur får vi mat här, om det fortfarande finns mat kvar när det är vår tur i kön. Om inte, måste vi vara tålmodiga och hoppas komma fram i tid nästa gång.

De som anländer är sårbara

I den isolerade staden Rann fortsätter människor att komma dagligen och stadens befolkning har ökat med minst 10 000 under de senaste tre månaderna. I Dikwa, en stad i nordöstra Borno, registrerades fler än 2 000 internflyktingar bara under de två sista veckorna i mars.

– Stora befolkningsrörelser sker nästan dagligen på grund av attacker från Boko Haram och militära framryckningar, förklarar Himedan Mohamed, landansvarig i Nigeria.

De som anländer är sårbara, ofta i ett dåligt hälsotillstånd och nästan helt beroende av stöd. De kan inte försörja sig själva eftersom militären begränsar hur de får förflytta sig, vilket gör jordbruk nästan omöjligt.

”Människor har absolut ingenting”

– Dessa människor står inför ett växande behov av skydd, mat och vatten. Om detta inte tillgodoses, och människor fortsätter att anlända, kommer situationen snabbt att försämras ytterligare, säger Gabriel Sánchez, ansvarig för våra projekt i Nigeria.

Med undantag för några städer är nästan hela den östra landsbygden i Borno oåtkomlig för hjälporganisationer på grund av osäkerhet. Organisationer finns i stor utsträckning i huvudstaden, Maiduguri, men endast ett fåtal kan bedriva kontinuerligt stöd till människor i östra Borno, där hjälpen behövs mest.

– Människor har absolut ingenting, säger Silas Adamou, vår projektkoordinator i Rann. 

Läkare Utan Gränser har gett vård till människor i nordöstra Nigeria sedan mitten av 2014. Vi driver för närvarande 12 medicinska inrättningar i åtta städer i delstaten Borno (Maiduguri, Dikwa, Monguno, Damboa, Gwoza, Pulka, Ngala och Benisheikh) och tillhandahåller regelbundet vård på ytterligare fyra platser.

Aktuellt om Nigeria

Flyktinglägret i Rann, Nigeria, efter attacken.
Nyheter från fältet

Nigeria: Dödssiffran stiger efter attacken i Rann

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den fruktansvärda militära attacken mot flyktinglägret i Rann, Nigeria. Enligt de senaste uppskattningarna dödades omkring 90 människor under bombningarna.

Alfred Davies, fältkoordinator för Läkare utan gränser i Nigeria
Nyheter från fältet

”Jag kan inte hitta ord som kan beskriva vad jag såg i Rann”

Alfred Davies är Läkare Utan Gränsers fältkoordinator i Nigeria. Han var i Rann när flyktinglägret bombades. Här är hans skakande vittnesmål.

Nyheter från fältet

Vi fördömer bombningen av flyktinglägret i Nigeria

Minst 120 personer skadades och 52 dödades då den nigerianska armén på tisdagen bombade ett läger för internflyktingar i Rann, Nigeria.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.