Hoppa till huvudinnehåll

”Vissa av barnen dog på vägen”

Publicerad 12 juli 2017
Foto: Igor Barbero / Läkare Utan Gränser
Hundratusentals människor är på flykt i nordöstra Nigeria.

Hundratusentals människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av konflikten mellan Boko Haram och militären. Vissa av dem har levt i temporära hem under många år. Andra flyttar runt från en plats till en annan. 

– Vi var väldigt rädda. Det tog oss två dagar till fots att nå hit. Vi sov i ödemarken. Vissa av barnen vi färdades med dog av törst eftersom vi inte hade något vatten.

Falmata är en 35-årig kvinna från Shetimari i nordöstra Nigeria. Hon minns med en stor suck färden som tog henne bort från byn hon vuxit upp i. Det var fyra år sedan.

Medlemmar ur Boko Haram körde in på motorcyklar och rånade människor i byn på deras tillhörigheter. Många människor dödades, varav tre av Falmatas släktingar. Kvinnor tvingades in i giftermål, unga flickor försvann.

Flykten tog Falmata till staden Banisheikh, ungefär en och en halvtimme väst om Bornos huvudstad Maiduguri. Långt borta från grödorna hon brukade odla har Falmata flyttat mellan olika flyktingläger i området tillsammans med sin man och sju barn.

– Vi slog oss ned här för att det verkade säkrare här. Det är inte tillräckligt säkert att återvända till vår by än.

Skjulet hon och hennes familj bor i består av tunn och sladdrig plast. Här lagar de mat, sover och spenderar det mesta av sin tid. Skjulen i lägret blir väldigt varma under sommaren. När det regnar läcker plasten in och starka vindar river hål i de tunna väggarna.

– Det finns inte mycket att göra här. Det är många människor här från olika områden i landet, vi har alla varit på flykt länge.

Falmata har förlorat nästan allt men är fortfarande hoppfull om framtiden. Hon är en av nära två miljoner människor som drivits på flykt inom landet på grund av konflikten mellan militären och Boko Haram. Hundratusentals nigerianer har dessutom flytt till grannländerna Niger, Kamerun och Tchad.

Läkare Utan Gränser har gett vård till de utsatta människorna i nordöstra Nigeria sedan mitten av 2014. Vi driver för närvarande elva medicinska inrättningar i sex städer i delstaten Borno (Maiduguri, Ngala, Monguno, Gwoza, Pulka och Banisheikh) och tillhandahåller regelbundet vård på ytterligare fem platser. Under 2016 behandlade vi nära 300 000 människor i Borno.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare