Hoppa till huvudinnehåll

”Vissa av barnen dog på vägen”

Publicerad 12 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tusentals människor är på flykt i nordöstra Nigeria.

Hundratusentals människor är på flykt i nordöstra Nigeria.

Hundratusentals människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av konflikten mellan Boko Haram och militären. Vissa av dem har levt i temporära hem under många år. Andra flyttar runt från en plats till en annan. 

– Vi var väldigt rädda. Det tog oss två dagar till fots att nå hit. Vi sov i ödemarken. Vissa av barnen vi färdades med dog av törst eftersom vi inte hade något vatten.

Falmata är en 35-årig kvinna från Shetimari i nordöstra Nigeria. Hon minns med en stor suck färden som tog henne bort från byn hon vuxit upp i. Det var fyra år sedan.

Medlemmar ur Boko Haram körde in på motorcyklar och rånade människor i byn på deras tillhörigheter. Många människor dödades, varav tre av Falmatas släktingar. Kvinnor tvingades in i giftermål, unga flickor försvann.

Flykten tog Falmata till staden Banisheikh, ungefär en och en halvtimme väst om Bornos huvudstad Maiduguri. Långt borta från grödorna hon brukade odla har Falmata flyttat mellan olika flyktingläger i området tillsammans med sin man och sju barn.

– Vi slog oss ned här för att det verkade säkrare här. Det är inte tillräckligt säkert att återvända till vår by än.

Skjulet hon och hennes familj bor i består av tunn och sladdrig plast. Här lagar de mat, sover och spenderar det mesta av sin tid. Skjulen i lägret blir väldigt varma under sommaren. När det regnar läcker plasten in och starka vindar river hål i de tunna väggarna.

– Det finns inte mycket att göra här. Det är många människor här från olika områden i landet, vi har alla varit på flykt länge.

Falmata har förlorat nästan allt men är fortfarande hoppfull om framtiden. Hon är en av nära två miljoner människor som drivits på flykt inom landet på grund av konflikten mellan militären och Boko Haram. Hundratusentals nigerianer har dessutom flytt till grannländerna Niger, Kamerun och Tchad.

Läkare Utan Gränser har gett vård till de utsatta människorna i nordöstra Nigeria sedan mitten av 2014. Vi driver för närvarande elva medicinska inrättningar i sex städer i delstaten Borno (Maiduguri, Ngala, Monguno, Gwoza, Pulka och Banisheikh) och tillhandahåller regelbundet vård på ytterligare fem platser. Under 2016 behandlade vi nära 300 000 människor i Borno.

Aktuellt om Nigeria

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nyheter från fältet

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut. 

Trafik i Port Harcourt, till tonerna av Westlife.
Nyheter från fältet

Finns det kaffe i Nigeria?

Det är nog tur att man har så mycket att göra och det är så hektiskt! Då hinner man inte slappna av och förstå vilken grej man har gett sig in på. Allt här känns som det är gjort ”the Nigeria way”, funkar det idag så är det grymt!

Tautvydas "Totte" Rindzevicius
Nyheter från fältet

Sju års väntan är över!

Jag har precis skrivit på ett kontrakt med Läkare Utan Gränser! Det här har jag längtat efter sedan jag lade märke till organisationen för första gången efter jordbävningen i Haiti 2010. 

Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.
Nyheter från fältet

"Vi levde i konstant rädsla"

Våld och osäkerhet fortsätter att tvinga människor att fly från sina hem i nordöstra Nigeria. Nya människor anländer varje dag till avlägsna städer i delstaten Borno. Men på många platser på landsbygden kan inte hjälporganisationer arbeta på grund av osäkerheten.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.