Hoppa till huvudinnehåll

Ett gränslöst skolprojekt

Ett gränslöst skolprojekt riktar sig till gymnasieskolor och syftar till att uppmuntra gymnasieelevers engagemang i humanitära frågor. Detta görs genom att eleverna belyser humanitära kriser och framsteg genom egna informationskampanjer. Ett Gränslöst skolprojekt organiseras av Läkare Utan Gränser i Sverige. Självklart kostar det ingenting att vara med.
Skolprojektet
Hälsoinformation i Sydsudan
Foto: Corinne Baker

Vad är Ett gränslöst skolprojekt?

Varje år förlorar miljoner människor livet i humanitära kriser runt om i världen. En del kriser får stor medial uppmärksamhet medan andra utmaningar och framsteg hamnar i skuggan.

Elevernas uppdrag är att rikta uppmärksamhet mot en eller flera kontexter eller frågor, med utgångspunkt i materialet presenterat på den här sidan. Detta kan till exempel göras genom att eleverna arrangerar ett evenemang, skapar en film eller skriver en artikel. Lärare och elever väljer tillsammans hur arbetet ska läggas upp, om ni arbetar i smågrupper eller hela klassen tillsammans och om ni väljer en eller flera utmaningar/framsteg att jobba med.

Skolprojektet är förankrat i läroplanen för gymnasieskolan, både i skolans värdegrund och i läroplanen för olika gymnasieämnen. Projektkoordinatorn för Ett gränslöst skolprojekt finns tillgänglig för frågor och inspiration under hela terminen. Tveka inte att kontakta oss! 

 


Följ med skolprojektet till Centralafrikanska Republiken!

I slutet av januari åker Anna, som driver skolprojektet, till Centralafrikanska republiken för att utveckla arbetet kring sexuellt våld i två av Läkare Utan Gränsers projekt. 

Häng med på den resan! Följ skolprojektet på Instagram och få en inblick i hur det internationella arbetet med Läkare Utan Gränser kan vara. Ni får också chansen att lära er mer om Centralafrikanska republiken och sexuellt våld. 

Anna ska också försöka hålla en digital föreläsning väl på plats. All information kommer att komma på Instagram så både lärare och elever - nya som gamla -  följ skolprojektet på Instagram! 

All information kring Ett gränslöst skolprojekt samlad

Hur fungerar tävlingsmomentet?
Hur ska bidragen skickas in?
När ska bidraget skickas in till tävlingen?
Måste vi vara med i tävlingen?
Vad för material kan vi använda till våra informationskampanjer?
Hur mycket får vi redigera bilder och videor?
Vad måste man tänka på när man använder bilder och videor?
Får vi använda Läkare Utan Gränsers logo?
Hur gör vi för att få en presentation från en medarbetare på Läkare Utan Gränser?
Går det att få en föreläsning digitalt?
Skolprojektet
Anna Blideman