Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare vinnare och bidrag

Vinnarbild skolprojektet 2022

Vinnare HT21/VT22

Det vinnande bidraget HT21/VT22 skickades in av Ebba, Ebba, Elsa, Emma, Hanna, Leanda, Livia, Loke, Tindra och Vilda i klass SA19A på Rodengymasiet i Norrtälje.

Bidraget vann med juryns motivering: 
Juryn är enhällig i beslutet!
Ni har fått en imponerande spridning av ert projekt och ni övertygar! Det märks att ni är genuint engagerade och att ni ansträngt er.
Projektet är ambitiöst och välgjort - snyggt formulerat med "en gränslös julklapp" och ni är välformulerade som talespersoner i media. Det märks att ni tror på det ni gör och ni gör det proffsigt!


Eleverna gjorde följande informationskampanj:

  • De organiserade en "secret santa" - de hade en insamlingslåda i skolan där folk kunde lämna saker som skulle bli julklappar, de samlade också in från familj och vänner, och sedan packade de in klapparna och sålde dem på en julmarknad.
  • De hade gjort affischer om malaria och mödradödlighet vid insamlingslådan och julhandeln - de använde sig särskilt av meningen "375kr kan behandla 35 personer med malaria" eftersom det är så många elever i deras klass och det är lätt att relatera till.
  • De startade ett instagramkonto och en facebooksida.
  • De var representerade vid skolans öppet hus.
  • De fick en artikel publicerad i den lokala tidningen Norrtelje tidning som har 53 000 läsare och en artikel i den lokala gratistidningen Mitt i Roslagen som distribueras till 100 000 hushåll.
  • De fick också en stor informationsskylt som sponsrades av ett lokalt företag.
Skolprojektet

Vinnare HT 2020

Vinnarna av Ett gränslöst skolprojekt HT 2020 är Saga-Li Ahola Ehnberg och Bianca Jangenmalm Jonsson från Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. Saga-Li och Bianca valde att fokusera på kvinnors hälsa genom att göra en tipsrunda på stan, där de fick sponsring av l...

Bidraget vann med juryns motivering: 

Saga-Li och Bianca, ni har imponerat på juryn!
Ni har visat på kreativitet och framåtanda. Ni har en otrolig bredd på ert projekt och ni har verkligen lyckats nå ut på flera olika sätt. Er poster är snygg och proffsigt designad och ni lyckas inte bara med att informera - utan genom er tipsrunda även att engagera! Tack! 

 

Här hittar du artikeln om dem i Jämtlands Tidning samt en annan publicerad i Affärsnytt Norr: Det gjordes även ett reportage i Länstidningen Östersund. 

Här finns också länk till deras insamling och deras facebookevent där ni också kan se deras snygga, egendesignade affisch. 

Skolprojektet

Vinnare VT 2020

Max Pelin, Amanda Lindström och Beata Bartler från klass EK18b på Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan, Göteborg har gjort klassens bidrag som är ett informationsprojekt om Centralafrikanska republiken. Inom projektet har de startat en insamling och gjort en i...

Bidraget vann med juryns motivering: 
Amanda, Beata och Max- ni har imponerat på juryn för Läkare Utan Gränsers skolprojekt, VT 2020! 
Ni är pålästa och kunniga och det märks att ert engagemang är äkta. Ni har lyckats starta en insamling, spela in en video, trycka och sätta upp affischer och ni har blivit intervjuade i lokaltidningen. Att ni lyckats sprida ert budskap på så många olika sätt visar att ni förstår hur påverkansarbete ska bedrivas, ni når ut till en bred målgrupp och ni är trovärdiga när ni levererar ert budskap. 
Juryn för Ett gränslöst skolprojekt tackar för en enormt fin insats!


Här hittar du insamlingen med video samt artikeln i Mölndalsposten

Skolprojektet

Vinnare HT 2019

Vinnarna av Ett gränslöst skolprojekt 2019 är: Petter Henningsson, Erik Wöhry, Hugo Karlsson och Linus Petersson i klass NA17 på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. De har gjort en film om situationen i Kongo-Kinshasa som har visats för elever och lärare på Naturvet...

Bidraget vann med juryns motivering: 

"Med en väl genomarbetad video och övertygande insatser från de medverkande lyckas ni fånga tittaren och förmedla budskapet på ett trovärdigt och känslosamt sätt. Det märks att ni vet vad ni talar om, att ni har gjort ordentlig research och verkligen tagit till er relevant fakta. Filmen fångar väl Läkare Utan Gränsers principer och arbete. 
Juryn blev både imponerad och berörd av detta bidrag. Tack!"


Filmen hittar du här
Tidningen Barometern skrev om vinsten, artikeln hittar du här

BIDRAG HT 2020

 

Rodengymnasiet, Norrtälje

Rodengymnasiet lyckades få både debattartiklar och reportage publicerade, här i Norrtelje tidning och Mitt i Roslagen

 

Storsjögymnasiet, Östersund

Storjögymnasiet har designat egna tryck och tryck upp t-shirtar vilket de visar på sin instagram samt blivit intervjuade av P4 Jämtland (start: 3:07:30) och några elever har också startat ett instagramkonto med bilder inspirerade av Ugur Gallenkus.
En annan grupp har jobbat med affischer och videos (+ denna) bland annat. 

 

De Geergymnasiet, Norrköping

Eleverna har arbetat ämnesövergripande och har arbetat med materialet på olika sätt, bl a genom att producera en musikvideo på temana "våld, krig och pandemi". 

 

Järfälla Gymnasium, Stockholm

Eleverna har jobbat i grupper och proudcerat videos; om rätten till läkemedel, om flyktingar på medelhavet, om Mexiko och om mödradödlighet.

Klara Gymnasium, Göteborg
Eleverna har jobbat i grupper och bland annat skapat två instagramkonton om kvinnors hälsa (+ detta) samt affischer, tiktok-videor och insamling. 

Ingrid Segerstedts Gymnasium, Göteborg
Eleverna har fått ut sitt budskap i Partille närradio, gjort affischer och skapat instagramkonto om Jemen, instagramkonto, video, insamling och instagram om människor på flykt samt en video om Libyen och mycket mer. 

 

Yrkesgymnasiet, Solna

Eleverna har producerat en video som belyser klimatet 

BIDRAG VT 2020

 

Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan, Göteborg 

Övriga bidrag från klass EK18b som inte tävlade:

Malmö Borgarskola

Nathalie Lindell, Celina Clemmensen och Mohamad Abdul A i klass IB17 har gjort inspirerande video om hur vägen till att börja arbeta för Läkare Utan Gränser kan se ut och de informerar även om Tuberkulos. 

Thorén Innovation School, Malmö

Bisan, Baquer och Farah i klass NA19 har gjort en musikvideo och en powerpoint om psykisk ohälsa..

NTI-gymnasiet, Västerås

Oliver, Ida, Sokar och Jonathan i klass 17C har gjort en video om Läkare Utan Gränsers arbete

Fryshusets gymnasium, Stockholm

Eleverna på passion global har startat en instagramkonto där de informerar om Läkare Utan Gränsers arbete med fokus på Cox's Bazar

BIDRAG HT 2019

 

De La Gardiegymnasiet, Lidköping

Eleverna skickade in dessa två bidrag: klass VO18A på Vård- och omsorgprogrammet gjorde en film om kvinnors hälsa och klass VO18B gjorde en powerpoint om Centralafrikanska republiken.

Båda projekten visades på programkontoret där rektor på campus, rektor på De La Gardiegymnasiet, enhetschefer inom Götene, Vara, Grästorp, Lidköping, representanter från fackförbundet Kommunal Vård och omsorg, lärar- och elevrepresentanter , utbildningsnämnden samt representanter för Skaraborgs länssjukhus närvarade. 

Guldstadsgymnasiet, Skellefteå

Eleverna har arbetat med olika typer av projekt som de skickat in till tävlingen. De har spridit materialet på skolans sociala medier (främst facebook och instagram), och visat upp projekten i skolans café på förmiddagsrasterna.
Eleverna har även spridit sitt material själva på sociala medier.
Guldstadsgymnasiets bidrag finns här 

Drottning Blankas Gymnasium, Örebro

Det bidraget som eleverna på Drottning Blankas Gymnasium valde att tävla med var en Instagramkampanj för Haiti som du hittar här 

NTI Gymnasiet, Eskilstuna

Eleverna har gjort en film med huvudttema "flyktingkrisen" och fyra underteman; kvinnors hälsa, klimatet, infektionssjukdomar och tillgång till läkemedel.
Filmen hittar du här

Klara Teoretiska Gymnasium, Stockholm Västra

Eleverna har jobbat med att skapa ett varsitt häfte och broschyr, och sedan röstat fram detta bidrag som fått representera klassen

Åkrahällskolan, Nybro

Eleverna har valt att spela in podcasts eller skriva reportage för att belysa Läkare Utan Gränsers arbete och presentera det på en blogg som sprids via sociala medier. De har valt att både arbeta med teman och länder som de vill att människor ska veta mer om.
Eleverna har även startat en insamling eftersom de kände att de ville göra något konkret och bidra till Läkare Utan Gränsers arbete. 
Bloggen hittar du här 

Grillska Gymnasiet, Stockholm

Klassen har, i historia, samhällskunskap och geografi, fördjupat sig i temat global migration och migrationspolitik. Klassen har arbetat med tematiska frågor inom ämnet och arbetet har sammanställts till en klassgemensam informativ broschyr som belyser migrationsfrågan ur olika aspekter. Broschyren är tänkt att överlämnas till riksdagsledamöter inom den migrationspolitiska parlamentariska kommittén. Utöver detta hade eleverna en utställning i skolans kafeteria där skolans marknadsföringsavdelningen gjorde ett webbreportage. I samband med detta samlas pengar in till bland andra Läkare Utan Gränser.
Broschyren hittar du här