Att arbeta i Läkare Utan Gränsers humanitära insatser
Hur långa är uppdragen?
Längden på uppdragen varierar men det är vanligt med uppdrag mellan 6 och 12 månader för alla yrkesprofiler. Undantaget är narkosläkare, kirurger och obstetriker som kan åka på kortare uppdrag.
Kan jag som läkare tillgodoräkna mig erfarenheten på uppdrag till min ST?
Om ditt lärosäte och handledare godkänner arbete för Läkare Utan Gränser som en del av ST är det möjligt.
Kan jag önska att få arbeta i ett visst land?
Det är inte möjligt för Läkare Utan Gränser att placera personal utefter individuella önskningar. Det är behoven på plats som styr våra insatser och vi förväntar oss därför flexibilitet från våra anställda vad gäller placeringsland. Detta gäller även konfliktområden och också för de som åker på sitt första uppdrag.
Vi rekryterar de som ansöker till en pool och därefter matchar vi dem med en specifik position utifrån personens kunskaper, erfarenhet och bakgrund.
Kan jag och min partner ansöka om att få arbeta tillsammans i samma projekt?
Vanligtvis kan vi inte placera par tillsammans om det är deras första uppdrag. Vi matchar medarbetare med en specifik position i något av alla länder vi arbetar i baserat på behoven där och då och medarbetarens färdigheter. Av samma skäl kan det vara svårt att placera par tillsammans även om de har mer erfarenhet inom organisationen.
Kan jag ta med mig familjen på uppdrag?
På grund av omständigheter såsom säkerhetssituationen och boende i länderna där vi verkar är det oftast omöjligt att ta med barn eller partners som inte arbetar för Läkare Utan Gränser. Vi har ett begränsat antal familjeuppdrag i stabila länder för erfarna medarbetare som arbetar på ledningsnivå.
Är det farligt att arbeta för er?
Vår viktigaste uppgift är att ge medicinsk katastrofhjälp till människor i nöd. Detta arbete innebär olika risker, beroende på vilka förhållanden som råder där våra humanitära insatser görs. Vi tar riskhantering på stort allvar och analyserar kontinuerligt säkerhetsnivån för att utforma regler som all personal måste följa.
Läs mer här om risker och vårt säkerhetsarbete.
Att ansöka
Hur lång tid tar rekryterings- och matchningsprocessen?
När du skickat in en ansökan får du återkoppling inom fyra veckor. Därefter bokas datum för intervju och antagningsprov. Denna process tar normalt sett 2 - 3 månader. Om du blir antagen kommer du sedan förberedas för ditt uppdrag genom utbildningar varav vissa kurser bara ges ett par gånger per år. Därefter påbörjas matchningsprocessen som kan ta mellan två månader och ett år, beroende på hur behoven i våra projekt ser ut för just din profil samt din tillgänglighet.
Kan jag söka praktik hos er utomlands?
Våra projekt handlar om humanitära insatser. Tyvärr har Läkare Utan Gränser ingen möjlighet att ta emot studenter i våra projekt på grund av våra medarbetares arbetsbelastning. Personalen, läkare, sjuksköterskor, logistiker m.fl., arbetar ofta under hård press och deras främsta uppgift är att vårda sjuka och skadade.
Rekryterar ni sjukgymnaster?
Vi rekryterar inte sjukgymnaster då det finns väldigt få tjänster för dessa i våra projekt.
Rekryterar ni undersköterskor?
Nej, vi rekryterar inte undersköterskor eller vårdbiträden från Sverige, då det är en av de personalkategorier vi rekryterar på plats där vi har våra projekt. En av anledningarna till detta är att det är viktigt att omvårdnadspersonalen talar patienternas språk, vilket internationell personal sällan gör.
Måste jag bo i Sverige för att ansöka?
Läkare Utan Gränser i Sverige kan enbart ta emot ansökningar från personer som är bosatta i Sverige eller Finland och har ett giltigt pass från något av dessa länder. Om detta inte stämmer på dig bör du kontakta Läkare Utan Gränsers kontor i det land där du är bosatt. Kontaktinformation hittar du på vår internationella hemsida.
Vilka krav och kvalifikationer finns för att jobba för Läkare Utan Gränser?
De generella kraven hittar du här. Detaljerad information om krav och kvalifikationer finns på respektive yrkesprofil på hemsidan. Vi kan enbart ta emot ansökningar från personer som möter dessa krav.
Vilka språk måste jag kunna?
Engelska är ett krav för alla yrkesprofiler och uppdrag. I övrigt har vi behov av personal som kan franska, arabiska, spanska, portugisiska eller ryska.
Rekryterar ni narkossjuksköterskor?
De tjänster som finns för narkossjuksköterskor ser annorlunda ut jämfört med hur narkossjuksköterskor arbetar i Sverige. I våra projekt har de ansvar som vanligtvis ligger på läkare i Sverige. Bland annat har vi ett krav på att man behöver ha erfarenhet av att lägga spinaler och blockader. Därför saknar narkossjuksköterskor som är utbildade i Sverige både den utbildning och praktiska erfarenhet som krävs för dessa tjänster i våra projekt. Däremot finns det möjlighet för utbildade narkossjuksköterskor att arbeta som sjuksköterska.
Jag uppfyller inte kraven – vad kan jag göra för att förbättra mina chanser?
Kraven ser självklart olika ut beroende på roll men generellt sett går det att förbättra sina chanser genom att förskaffa sig arbetserfarenhet i lågresursländer, kunskaper i ett annat språk förutom engelska såsom franska. Då nära nog alla uppdrag innefattar arbetsledning och ibland personalansvar är det bra att bygga sin kompetens på dessa områden.
Utvecklings- och karriärmöjligheter
Finns det utvecklingsmöjligheter inom Läkare Utan Gränser?
Läkare Utan Gränser är en internationell rörelse med verksamhet i drygt 70 länder. Vi har många olika typer av projekt och insatser. Efter ditt första uppdrag har du kunskap och erfarenhet som är värdefull för att vi ska kunna upprätthålla god kvalitet och effektivitet i vårt arbete. Därför ser vi gärna att man gör flera uppdrag och organisationen erbjuder utvecklingsmöjligheter i form av interna och externa kurser. Med mer erfarenhet kan man växa in i roller med mer ansvar.
Kan jag göra karriär inom Läkare Utan Gränser?
Det finns flera långsiktiga karriärmöjligheter inom organisationen. Med mer erfarenhet kan du söka koordinations/ledningstjänster med större ansvar både i projekten och vid våra huvudkontor.
Lön och förmåner
Får de som arbetar i humanitära insatser betalt?
Ja. Alla som arbetar i våra medicinska humanitära projekt har en lön som varierar mellan 17965kr -39268kr/månad, vilket baseras på erfarenhet och ansvar i projektet. Ersättningen stiger sedan med ökande erfarenhet och ansvar.
Alla utgifter för boende och resor under uppdraget täcks av organisationen. Samt hälsoundersökning och vaccinationer innan uppdrag. Under uppdraget får dessutom all utsänd personal "fickpengar" baserat på levnadskostnader i landet, vilket täcker t.ex. mat och dryck.
Får jag semester under mitt uppdrag?
Ja, ditt kontrakt inkluderar 25 semesterdagar per år, pro rata enligt uppdragets längd. Hur många semesterdagar som kan tas ut i följd och när kan dock variera beroende på operationella behov. Alla semesterdagar som inte tagits ut under uppdraget, betalas ut som ersättning i slutlönen.
Är lönen pensionsgrundande?
Ja, den lön som utbetalas är pensionsgrundande, både allmän- och tjänstepension.
Vad händer om jag blir sjuk under uppdraget?
Om du skulle bli allvarligt sjuk under ett uppdrag och den sjukvård du behöver inte finns att tillgå på plats ordnar vi akut hemresa till Sverige för att du ska får vård. Detta täcks av den försäkring du har som anställd.
Om Läkare Utan Gränser
Vilka yrkesprofiler arbetar i Läkare Utan Gränsers humanitära insatser?
Vi rekryterar både medicinsk och icke-medicinsk personal till att arbeta i våra projekt och humanitära insatser. Alla professioner bidrar med specifika kunskaper, praktisk erfarenhet och inte minst engagemang för människor vi vill hjälpa. Den absolut största delen av vår personal är lokalt anställd.
Hur många anställda har Läkare Utan Gränser?
Varje år arbetar omkring 60 000 personer i de humanitära insatserna och på våra kontor runtom i världen. Den stora majoriteten är lokalt rekryterade. Antalet anställda varierar mycket då vi öppnar och stänger många projekt varje år.