Hoppa till huvudinnehåll

Livet på uppdrag

Att arbeta humanitärt med Läkare Utan Gränser är spännande men utmanande. Här finns mer information om anställningsvillkor, säkerhet och vilka personliga och yrkesmässiga utmaningar vår personal kan möta.

Motivation

För oss är det viktigt att du känner stark motivation för humanitärt arbete. Livet på uppdrag är fullt av utmaningar och frustration, men även glädje, tillfredsställelse och personlig utveckling.

Läkare Utan Gränsers projekt kan befinna sig på de mest avlägsna platserna i världen, ofta i områden med begränsade resurser och bekvämligheter. Det kan innebära att vår personal arbetar med enkel medicinsk utrustning, äter samma mat under lång tid, har utegångsförbud efter mörkrets inbrott och få fritidssysselsättningar. 

Innan du går vidare med en ansökan är det viktigt att du vet hur Läkare Utan Gränser arbetar, vilka personliga utmaningar du kan stöta på och varför du vill jobba just med oss.

 

Utmaningar du kan möta

Det är viktigt att du vet hur det är att arbeta och bo i främmande miljöer under extremt svåra och stressande förhållanden.
Läs om utmaningar

Säkerhet och trygghet

Vår viktigaste uppgift är att ge medicinsk katastrofhjälp till människor i nöd. Detta arbete innebär olika risker, beroende på vilka förhållanden som råder där våra humanitära insatser görs.
Läs om vårt säkerhetsarbete

Anställningsvillkor

Under hela uppdragstiden är du anställd i Sverige. Längden på uppdrag varierar efter de behov som finns i våra projekt. Som första uppdrag är 12 månader de längsta.
Läs om våra anställningsvillkor

Podcast: Utsända från Sverige berättar om sitt arbete

Catinka Agneskog och Jon Gunnarsson

Sjuksköterskan Jon om diabetes i krig

Sjuksköterskan Jon Gunnarsson åkte till Jordanien för att starta en klinik för krigets glömda offer: syriska flyktingar med kroniska sjukdomar. Men det krävs mycket mer än mediciner för att hjälpa dem.
Lyssna på samtalet
Märit Halmin och Alexander Uggla

Läkaren Märit om att rädda liv bland ruiner

Narkos- och intensivvårdsläkaren Märit Halmin har behandlat krigsoffer i Syrien, Jemen och Afghanistan. I podden berättar hon hur hon hanterar sin familjs oro, vad hon fruktar allra mest och om uppdraget som måste avbrytas då det otänkbara skedde.
Lyssna på samtalet
Johanna Linder och Sonja Leister

Logistikern Johanna om åsnor och tårar

Johanna Linder håller rädda-liv-maskineriet igång. Som supplyansvarig logistiker ser hon till att det finns skalpell, gummihandskar, vaccin och läkemedel i våra projekt.
Lyssna på samtalet

De senaste bloggarna