Hoppa till huvudinnehåll

Sjuksköterska

en sjuksköterska vårdar ett undernärt barn som ligger på en säng på en akutavdelning
Foto: Läkare Utan Gränser
Sjuksköterskan Ahmad Kyari ger akut sjukvård till ett svårt undernärt barn på akutmottagningen på ett sjukhus som drivs av Läkare Utan Gränser i Maiduguri, Nigeria.

Sjuksköterskor är ryggraden i våra medicinska projekt. De arbetar med allt från primärvård till att upprätta vårdmottagningar, samt leder team med andra sjuksköterskor och undersköterskor.   

Att arbeta som sjuksköterska med Läkare Utan Gränser innebär att du ställs inför många utmaningar och får testa dina kunskaper på ett nytt sätt.

Vad gör en sjuksköterska inom Läkare Utan Gränser?

Sjuksköterskor på internationellt uppdrag har ett väldigt stort ansvar, både medicinskt, administrativt och arbetsledningsmässigt vilket kräver erfarenhet av arbetsledning och en stor trygghet i yrkesrollen.

Som sjuksköterska kan man vara med och starta och ansvara för enkla vårdmottagningar, sk health posts. Arbetet kan också innebära att ansvara för undernäringskliniker och vårdavdelningar på sjukhus. Man arbetar med att planera och implementera vaccinationskampanjer och organisera hälsoprogram för mödrar och barn. En stor del av arbetet innefattar utbildning och arbetsledning samt fullt personalansvar för lokala sjuksköterskor och undersköterskor.

Krav för sjuksköterskor

Utöver de generella kraven för att arbeta med Läkare Utan Gränser krävs:

 • Sjuksköterskelegitimation
 • Minst två års yrkeserfarenhet av somatisk slutenvård inom verksamheter såsom barn, infektion, gynekologi etc.
 • Utbildning i Health Assistance in Humanitarian Crisis eller liknande
   

Meriterande

 • Kunskaper i franska
 • Kunskaper i andra språk såsom spanska, portugisiska, arabiska, farsi eller ryska
 • Erfarenhet/utbildning inom tropisk medicin, HIV/TB, pediatrik, neonatologi, infektion, hygien, obstetrik, intensivvård, akutmedicin eller sexuellt våld
 • Erfarenhet av arbetsledning
   

Säkerhet och trygghet

Vi tar säkerhet och trygghet på största allvar. Denna video förklarar olika risker vår personal utsätts för och hur vi arbetar för att göra arbetet så säkert som möjligt. Titta på videon eller läs igenom vår sida om säkerhet och trygghet innan du bestämmer dig för att ansöka! 

Redo att ansöka?

När du har läst och tagit ställning till informationen här om att arbeta för Läkare Utan Gränser är du redo att ansöka.