Vår viktigaste uppgift är att ge medicinsk katastrofhjälp till människor i nöd. Detta arbete innebär olika risker, beroende på vilka förhållanden som råder där våra humanitära insatser görs.
Som utsänd personal med Läkare Utan Gränser kommer du ofta att vistas i osäkra miljöer, där incidenter ibland inträffar trots säkerhetsåtgärder.
Vi tar riskhantering på stort allvar och analyserar kontinuerligt säkerhetsnivån för att utforma regler. Vi använder rigorösa säkerhetsföreskrifter för att minimera riskerna. Alla medarbetare måste följa dessa regler och rutiner under sina uppdrag. Den som inte gör det riskerar att bli hemskickad.
Säkerhetsföreskrifterna tar hänsyn till vilken typ av risker som vår personal utsätts för i arbetet, och innehåller rutiner som ska följas när man ställs inför olika säkerhetshot. I slutänden är det medarbetarens eget beteende och inställning som är dennes bästa skydd.

Olika nivåer av risker
Låg risk
I projekt med låg risk är säkerhetsreglerna mindre stränga och det finns möjlighet att leva mer fritt, som du är van vid hemma. Till exempel kan du få lov att resa med kollektiva färdmedel och eventuellt även semestra i landet.
Medelhög risk
I många av våra projekt anses risken vara på en medelhög nivå. Det råder ofta utegångsförbud vissa tider på dygnet. Du måste vanligtvis rapportera vart/hur du förflyttar dig och var du befinner dig.
Hög risk
I projekt där det råder hög risk kan din rörelsefrihet vara starkt begränsad. Du kan vara tvungen att följa mycket noggranna instruktioner och rutiner som införts av projektkoordinator eller landsansvarig.
I vissa situationer kan du bli tvungen att tillfälligt avbryta din verksamhet och ta dig till ett säkrare ställe. I de flesta fall kan du senare återvända till ditt arbete när situationen har lugnat ned sig.
Olika typer av risker
Läkare Utan Gränser strävar efter att du ska känna till vilka försiktighetsåtgärder som krävs innan du reser ut för att du ska kunna ta ett väl underbyggt beslut gällande att acceptera ditt uppdrag. När du arbetar i ett av våra projekt kan du ställas inför en rad olika risker som:
Sjukdomar
Risken för sjukdomar som malaria, tuberkulos, hiv, hjärnhinneinflammation och hepatit. Man kan ta malariamedicin, låta vaccinera sig och använda kondom. Läkare Utan Gränser bekostad alltid grundskyddet av vaccinationer som behövs dit du reser på uppdrag.
Trafikolyckor
Trafikolyckor är den vanligaste orsaken till skador och dödsfall bland projektpersonal. Risken ökar på grund av att körvanor och trafikdisciplin kan vara annorlunda än i Sverige. Trafikförhållandena kan vara särskilt kaotiska och farliga i konfliktsituationer, dessutom kan infrastrukturen var undermålig. Vanligtvis använder vi därför lokala chaufförer, men under vissa omständigheter kan internationell personal köra själva.
Brottslighet
Småbrottslighet finns överallt, särskilt på offentliga platser där många människor rör sig. Främmande miljöer kan vara förvirrande och detta kan utnyttjas av tjuvar. Utländsk personal löper också större risk för att utsättas för bedrägeri och rån, inklusive väpnade rån.
Våld
Det finns en risk, om än väldigt liten, för att du blir utsatt för våld. Inklusive sexuellt våld. I extrema fall kan väpnade grupper ägna sig åt plundring, kidnappning eller attacker riktade mot Läkare Utan Gränser och andra enskilda organisationer. Personalen kan hamna i korseld eller riskera att allvarligt skadas eller dö på grund av odetonerad ammunition, landminor, granatattacker och flygbombningar. Detta är ovanligt men en viss risk föreligger. Därför bör du ta det i beaktning innan du söker arbete som utsänd för oss.
Stress och trauma
Den som arbetar med Läkare Utan Gränser behöver vara beredd på att hantera stress i form av hög arbetsbelastning samt perioder med lite återhämtning. Känslomässig stress kan väckas hos den som bevittnar död, svårt mänskligt lidande eller befunnit sig i skrämmande situationer. Varje enskild medarbetare behöver själv ta ansvar för att vid behov be om stöd samt i förväg signalera ifall ett viss uppdrag tros vara för krävande.